Cultivarea spanacului o putem realiza atat in gospodarii mici, in gradinile familiale, cat si pe suprafete mai mari, pentru comercializare. Este o planta anuala, cu frunze suculente si cu niste radacini care se infig adanc in sol.
Iata care sunt principalele reguli daca doriti sa aveti in gradina spanac, o planta de altfel foarte sanatoasa pentru alimentatie.
Cultivare spanac – conditii necesare
Cand se cultiva toamna, spanacul are o capacitate foarte buna sa treaca de ingheturile de iarna. Germinarea semintelor are loc la temperaturi de 2-3 grade Celsius. Optime pentru spanac sunt temperaturile de 15-17 grade Celsius.
O dezvoltare armonioasa a spanacului are loc pe soluri nisipo-argiloase, care sunt foarte bine drenate, bogate in materie organica si care au un pH de 6,2 – 7.0.
Un teren cu exces de carbonat de calciu va afecta radacina spanacului. Din punct de vedere al irigarii, nu are nevoie de multa apa, ci mai degraba sa fie data cu regularitate.
Spanacul infloreste atunci cand ziua este lunga, precum sunt cele de primavara.
Inainte de a cultiva spanac pe acelasi sol putem sa avem mazare, cartof, fasole sau tomate. Apoi, dupa spanac putem pune pe aceeasi sola morcov, mazare de conserve si radacinoase. Se poate reveni cu spanac dupa 3 ani.
Daca solul dvs. este mai sarac in nutrienti, se recomanda sa-l ameliorati, cu circa o saptamana inainte de semanare cu unul dintre:
- balegar bine descompus
- compostul
- vermicompostul
Cand se seamana spanacul?
Spanacul se cultiva prin semanare directa in camp, pe teren modelat in brazde inaltate, cu 3 randuri pe brazda. Se pot face si randuri alternative, in sensul in care pe randul de mijloc se poate pune fie praz sau telina.
Densitatea intre plante pe rand: 7-10 cm; densitate 200-300 mii de plante la hectar.
Semanatul spanacului se face de obicei toamna 15 septembrie – 10 octombrie, plantele de spanac urmand sa treaca de iarna in stadiul de rozeta, cu 3-4 frunze.
Daca se face toamna, semanarea trebuie realizata cat mai repede, de obicei la inceputul lunii martie.
Perioada de vegetatie: timpuriu (35-40 zile); semitimpuriu (40-50 zile); tarziu (50-60 zile). Cand alegeti semintele, verificati aceasta perioada de vegetatie ca sa stiti cand ar trebui recoltat.
Lucrari de intretinere si ingrijire la spanac
Pentru spanac nu exista lucrari speciale care trebuie efectuate. Raritul culturii este insa obligatoriu in primavara dupa rasarire in faza de rozeta.
Combaterea buruienilor si afanarea solului se face prin prasole manuale. Nu este indicat sa se faca tratamente impotriva bolilor si daunatorilor.
Recoltarea spanacului
Se va trece la recoltare atunci cand plantele au 7-8 frunze. Se smulg pur si simplu, apoi se indeparteaza frunzele afectate sau murdare de pamant.
Important: recoltarea spanacului se face doar pana la aparitia tijei florale. Din acel moment, frunzele din rozeta nu mai sunt bune de consum.
Productia se pune la adapost si umbra, pentru a se evita deshidratarea.
Originea spanacului
Inca din secolul al 12-lea exista dovezi ale consumului de spanac, acesta fiind originar din zona de Sud-Vest a Asiei, adica Persia, Afghanistan. Ulterior, acesta a ajuns in Spania, apoi in intreaga Europa.