Cum am semanat trifoi pitic in livada

Asa cum va spuneam intr-un articol precedent detin o micuta livada de familie  cu vreo 70-80 de pomi fructiferi intr-un mic sat din Oltenia unde ma refugiez ori de cate ori am ocazia. Pasiunea pentru pomi a inceput in urma cu vreo 10 – 12 ani, in tot acest timpam incercat sa invat cat mai multe (mai ales din greseli!), sa ma documentez mult si sa castig experienta.

Nu este o afacere, este un hobby, o pasiune care ne prinde din ce in ce mai tare. De lucrarile de intretinere ma ocup personal, ajutata fiind de sotul meu, si nu apelam nici la specialisti si nici la altcineva. In ultima perioada, am realizat ca ar trebui sa facem mai mult ca pomii si livada sa arate mai bine, drept pentru care am hotarat sa semnanam trifoi pitic printre randurile de pomi fructiferi.

Citeste si: Livada mea de familie – cum o intretin?

Motocultor Rotakt 10 CP
Motosape & Motocultoare Ieftine Online
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeci de taiat pomi: Vezi modele si preturi!
Atomizor Villager DM 14 PE
Cele mai bune atomizoare: Vezi modele AICI!

In prezentul articol am ales sa va arat, pas cu pas, cu poze, cum am semnat trifoiul pitic printre pomii din livada: ce lucrari preliminarea am facut, ce seminte de trifoi am ales, dozajul folosit la semanare, totul cu informatii detaliate si poze.

Semanarea trifoiului pitic nu s-a facut pe intraca psuprafata a livezi, ci doar pe o portiune de aproximativ 300 mp unde in urma cu 3 ani (in primavara anului 2019) am plantat 15 – 20 de pomi fructiferi din soiuri diferite, pe un teren neprietenos, usor argilos, imburuienat si care formeaza rapid crusta.

Ce seminte de trifoi pitic am ales?

In urma documentarii, ales ales sa achizitionez o samanta de trifoi alb pitic din import, iar pentru suprafata pe care urma sa o insamantez aveam nevoie dee circa 3 kg de samanta. Am optat pentru samanta de trifoi alb nanisiimo de la Franchi Sementi, o samanta italiana de buna calitate.

Pretul…..unul destul de piperat: 55 lei pentru o cutie de 500 de grame.

Trifoiul alb pitic, de tip Nanissimo, a fost initial introdus pe piata pentru amestecarea cu seminte de gazon, in cazul infiintarii peluzelor ce nu pot fi ingrijite regulat. Ulterior specia a dovedit un comportament excelent si in peluze si livezisemanate doar cu trifoi alb pitic, tip Nanissimo. 

Talia plantelor de trifoi alb pitic Nanissimo este mai joasa decat la varietatile trifoi normal si frunza este de doua ori mai mica. Peluza de trifoi alb pitic de tip Nanissimo se mentine joasa pe o perioada lunga de timp, fiind destinata persoanelor ce nu au timp de tundere al peluzei saptamanal. 

Trifoiul alb pitic, tip Nanissimo, poate fi intretinut foarte usor necesitand doua-trei taieri pe an.

Lucrari premergatoare de pregatire a terenului

In prealabil am strans resturile vegetale si ramurile rezultate in urma taierilor pomilor, operatiune pe care am facut-o inca din luna februarie.

Pentru pregatirea terenului (cca 300 de mp) am folosit un motocultor pe benzina Rotakt de 10 CP, frezarea terenului facandu-se atat pe lungime, cat si pe latime, fiind foarte atenti sa nu ranim pomii deja plantati. 

Motocultor Rotakt 10 CP
Motocultor Rotakt 10 CP

PS: Noi suntem foarte multumiti de acest motocultor, pe care vi-l recomandam si voua, fiind ideala pentru o gradina si livada de dimensiuni medii.

Mai multe informatii despre motocultorul Rotakt de 10 CP gasiti AICI!

Dupa frezarea terenului, imediat, in aceeasi zi am continuat cu nivelarea si greblarea terenului, o munca destul de fizica avand in vedere lipsa de miscare din ultima perioada. Chiar daca efortul depus a fost o incercare, rezultatul cred ca este destul de bun…

Semanarea s-a facut in a 2-a saptamana a lunii aprilie si s-au folosit semintele de gazon din gama Kiepenkerl – Gazonul Profi Dark Green si Gazonul de Toamna si Reinsamantare rece. 

Semanatul semintelor de trifoi pitic alb s-a facut in a 2-a saptamana a lunii martie ( cu temperaturi destul de scaxzute de 5 – 7ºC). De aceea, dupa semanare nu am procedat la o udare initiala, avand in vedere ca solul era destul de umed, temperaturile scazut si am mizat pe fatul ca inceputul de primavara va urma cu o perioada de ploi. 

Doza de semanare folosita a fost de 1 kilogram de seminte la 100 metri patrati (3 kg se samanta pentru 300 de metri patrati. 

Galerie foto

Cum am semanat trifoi pitic in livada

In perioada urmatoare va voi prezenta evolutia trifoiului pitic semanat in livada, comportamentul la ploi si seceta, avantaje si dezavantate, etc.

Daca aveti intrebari, sugestii… chiar si critici le astept in comentariile voastre