Top 10: Cele mai bune soiuri de pere

Parul este unul dintre cele mai cunoscut, apreciat și răspândit pom fructifer din romania si  din Europa. Parul (Pyrus communis ).  se adaptează perfect conditiilor temperate reci, tipice zonelor de campie si submontane din tara noastra.

Am discutat deja pe larg aici despre nevoile climatice și despre tehnicile de cultivare ale parului  .

În articolul urmator dorim sa aruncam o privire de ansamblu asupra numeroaselor soiuri de pere, evidențiind diferențele dintre soiuri  și enumerând pe cele care noua ni se par cele mai bune, mai zemoase si mai gustoase.

Parul (Pyrus communis) a fost cultivat din cele mai vechi timpuri și, de-a lungul secolelor, fermierii au selectat soiurile care se potrivesc cel mai bine cultivării in Romania. Din păcate, în ultimele decenii, agricultura „globalizată” scos in prim plan doar câteva soiuri, și anume cele care dau productii superioare, cu fructe mai atractive și care rezista bine pe perioada depozitarii si transportului. Acesta este motivul pentru care în supermarket îi veți găsi pe Pere „ Kaiser ”, „ Abate ” și  multe altele.

Citeste si: Musa Basjoo – Totul despre bananierul japonez

Cu toate acestea, există foarte multe soiuri de pere uitate care, deși sunt la fel de gustoase, se găsesc rar pe piață. Aceste „soiuri de pere străvechi” cresc pe pomi mai puțin productivi, dar  foarte rezistenți la boli și daunatori, prin urmare sunt ideali a fii cultivati in gospodariile individuale.

Tocatoare Fructe & Legume, Preturi de la 36 lei!

VEZI OFERTE AICI!

Parul se diferentiaza considerabil considerabil, atât în ​​ceea ce privește caracteristicile si proprietatile fructelor, cât și în ceea ce privește nevoile de ingrijire ale pomului. De aceea putem clasifica parul dupa mai multe criterii:

  • Dupa perioada de maturare putem identifica 2 soiuri de pere: soiuri de pere de vară (timpurii și soiuri de perele de toamna/iarna (tarzii) Perele timpurii se coc între iunie și august și au un termen de valabilitate scurt. Soiurile de pere tarzii din urmă se coc in luni septembrie-inceput de noiembrie și se păstrează mult mai mult timp. Unele dintre aceste soiuri de pere sunt  culese fara ca fructul sa ajunga la maturitate și sunt lăsate să se coacă încet, în timpul iernii.
  • Dimensiunea fructelor: De regulă soiurile de vară sunt mai mici ca dimensiune decât perele de iarnă, totuși există diferențe uriașe chiar și în cadrul aceluiași grup.
  • Culoarea pielitei: variaza de la galben pai la maro, trecand prin diferitele nuante de rosu.
  • Gustul și textura pulpei – diferitele soiuri de pere pot fi mai mult sau mai puțin dulci, suculent, cu o consistență fină sau mai „granule”, să fie aproape lichidă sau tare ca un măr
  • Rezistenta la temperaturi scazute: Perii au in general o rezistență ridicată la frig, totuși in perioada infloririi au nevoie de câteva ore de temperaturi de peste 7°C pentru a fructifica corespunzător.
  • Rezistența la boli si daunatori: unii peri au o mai mare [redispozitia sau altii o mai mare rezistenta la boli si daunatori.

Citeste si: Stropirea pomilor fructiferi

Dar să trecem la miezul problemei, ce soiuri de pere să alegi pentru a avea o livadă cât mai „diversificată”?
 

Cele mai bune 10 soiuri de pere

Soiuri de pere – Conference

Soiul Conference este de origine engleză, datând din 1885. Se caracterizează prin fructificare rapidă, dezvoltare relativ limitată și vigoare redusă, ceea ce permite tăierea ușoară, totuși esențială pentru întinerirea plantei. Productia este mare si constanta si pentru fructele se dezvolta chiar si in absenta polenizarii.

Soiuri de pere - Conference
Soiuri de pere – Conference

Fructele se coc la mijlocul lunii septembrie, sunt de mărime medie (200 de grame), cu coaja verde-gălbuie și presărate (uneori acoperite în întregime) cu lenticele de culoarea ruginii. Pulpa este albă, cremoasă, foarte fină (fără granulație), dulce și cu o aromă excelentă. Dacă este cules la momentul potrivit, poate fi păstrat aproximativ 4-5 săptămâni.

Soiuri de pere – Williams

Williams a apărut dintr-un in Anglia pe la 1700 si a început să se raspandeasca in toata Europa datorită caracteristicilor exceptionale ale fructulelor sale.

Soiuri de pere - Williams
Soiuri de pere – Williams

Fructul este de marime medie (250 de grame), cu pielea galbena si o aroma dulce si intensa. Maturarea fructelor are loc de la mijlocul lunii august-inceputul lunii septembrie și se poate pastra aproximativ 20 zile. Pulpa albă, suculentă, ușor acidă, dar foarte gustoasă.Pomul este de vigoare mijlocie, foarte productiv, rodește pe ramuri lungi, bine garnisite cu ramuri scurte. Se altoiește, neavând afinitate cu gutuiul, pe franc ori pe un intermediar.

Mai multe informatii despre soiul de pere Williams gasesti aici: Soiuri de pere – Williams

Soiuri de pere – Abatele Fetel

Abatele Fetel este un soi de par de vigoare mijlocie, port semierect, se altoiește pe gutui, cu intermediar.

Soiuri de pere - Abatelele Fetel
Soiuri de pere – Abatelele Fetel

Fructele sunt mari, alungite, cu pieliță de culoare galben-verzuie, ușor roșiatică pe alocuri, pulpa albă, textura fină, gust bun. Se coacepe la mijlocul lunii septembrie.

Articole si accesorii baie pentru o redecorare moderna!

VEZI modele AICI!

Soiuri de pere – Untoasa de Geoagiu

Untoasa de Geoagiu este un soi românesc obtinut in anul 1973 la SCPP Geoagiu prin incrucisarea soiurilor Olivier de Serres cu Josephine de Malines.

Soiuri de pere - Untoasa de Geoagiu
Soiuri de pere – Untoasa de Geoagiu

Pomul este de vigoare mică-mijlocie, cu fructificare pe ramuri scurte. Fructele se coc în septembrie-octombrie. Acestea sunt bergamotiforme fără gât, sferic-turtite, cu pieliță de culoare verde-gălbuie, cu puncte de rugină și o rumenire roșu-oranj pe partea însorită. Pulpa este verde gălbuie, suculentă, untoasă, cu gust aromat, dulce spre ușor acidulat.

Soiuri de pere – Cure

Curé este un soi tarziu, de iarnă, destul de raspindit la noi in tara. Pomul este viguros, cu coroană răsfirată, produce consistent, dar cu alternanță de rodire. Are afinitate cu gutuiul, fiind folosit și ca portaltoi intermediar.

Soiuri de pere - Cure
Soiuri de pere – Cure

Fructul, cu coacere în septembrie-octombrie și consum până în februarie, este mare, asimetric, piriform alungit, de culoare verde și pulpă albă, prezintă pe partea umbrită o dungă de rugină. În anii secetoși fructele rămân verzi și insuficient de dulci.

Soiuri de pere – Santa Maria

Santa Maria este un soi de pere  obtinut la Universitatea  din Florenta prin incrucisarea soiurilor Williams si Coscia, fiind introdus in cultura in  1951.

Soiuri de pere - Santa Maria
Soiuri de pere – Santa Maria

Perioada de maturare este intre 15 – 30 august, fructele rezistand pana la 2 luni in conditii de depozitare normala. Pomul este de vigoare mare, partial autofertil, rodeste pe ramuri lungi (nuieluse si mladite), dar si pe ramuri scurte (tepuse).  Fruct  mijlociu – mare, cantareste cca 160 – 230 grame, are forma ovoida si alungit spre varf. Culoarea pielitei este galben verzuie, cu rosu pe partea insorita. Pulpa este alba, fina, suculenta, fara sclereide.

Soiuri de pere – Contesa de Paris (Comtesse de Paris)

Comtesse de Paris este un soi de vigoare mijlocie, rodește pe ramuri scurte, produce constant, se altoiește pe franc sau intermediar. Isi dezvolta coroana in primul an de la plantare si produce primele fructe in anul 2 de la plantare.

Soiuri de pere - Contesa de Paris
Soiuri de pere – Contesa de Paris

Parul Contesa de Paris este un soi frantuzesc, destul de raspandit la noi in tara. Fructele ajung la maturitate în a doua jumătate a lunii septembrie si se pot pastra pana în noiembrie. Fructele sunt mijlocii spre mari, cu pielița verde-gălbuie presărată cu lenticele și pulpa alb-verzuie, densă, gust dulce, ușor aromat.

CITESTE SI: Top 10: Cele mai populare soiuri de mere

Soiuri de pere – Untoasa Bosc (Kaiser)

Untoasa Bosc este un soi francez, cultivat foarte mult la noi in tara. Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste atat pe ramuri scurte cat si lungi. Perioada de maturare a fructelor este intre 20 – 30 septembrie.

Soiuri de pere - Untoasa Bosc
Soiuri de pere – Untoasa Bosc

Fructele sunt de calibru mijlociu-mare, piriform alungite cu gat lung si gros. Pielita este verde-galbuie acoperita complet de o rugina groasa brun-rosiatica, pe care se gasesc puncte cafenii. Pulpa este alb-galbuie, foarte fina, untoasa, pronuntat suculenta, dulce si potrivit de aromata.

Soiuri de pere – Aromată de Bistrița

Pom relativ viguros parţial autofertil fructele sunt de mărime mijlocie, tronconice, uşor asimetrice. Pieliţa este de culoare galben verzuie, acoperită cu roşu aprins pe 80-90% din suprafaţă cu numeroase puncte de rugină. Pulpa este alb – gălbuie fondantă, suculentă, dulce, cu aromă intensă de muscat, foarte bună pentru masă.

Soiuri de pere - Aromata de Bistrita
Soiuri de pere – Aromata de Bistrita

Fiind un soi timpuriu, perioada pastrare este de 7-14 zile de la recoltare.

Soiuri de pere – Napoca

Un alt soi românesc apreciat este Napoca, un soi obținut de cercetătorii de la Cluj-Napoca. Pomul este rezistent la ger și fructifică atât pe ramuri scurte, cât și lungi.

Soiuri de pere - Napoca
Soiuri de pere – Napoca

Pomul are coroana larg piramidală, aerisită, înflorește destul de târziu, deci nu există riscul ca florile să fie expuse înghețurilor târzii de primăvară. Frunzele sunt verzi-gălbui, fructele sunt de mărime mijlocie, pot ajunge până la 170 g, pulpa este alb-gălbuie, suculentă, dulce, plăcut acidulată. Fructele se pot consuma în stare proaspătă, însă pot fi preparate în compot sau gem. Acestea se coc după data de 20 august, se pot păstra în jur de 3 săptămâni și rezistă foarte bine la manipulare și transport.

În ceea ce privește plantarea trebuie să știți că acest soi poate fi plantat pe orice tip de sol, însă are nevoie de spațiu atât între rânduri, cât și între plante deoarece pomii cresc viguros și au nevoie de lumină. Îngrijirea lor nu diferă față de tratamentele obișnuite dintr-o plantație pomicolă.