Soiuri de smochin pentru clima din Romania

Desi nu este foarte prezent in gradinile romanilor, smochinul este apreciat in buna masura de consumatori, fructele putandu-se consuma atat in stare proaspata, cat si deshidratate.

Mai mult decat atat, este o specie longeviva, rezistenta la seceta, inmultindu-se fara prea mare dificultate. De asemenea, exista si unele soiuri care se pot congela in sirop la -15, – 20 grade Celsius.

Soiuri de smochin pe care le poti cultiva

Ne-am gandit sa trecem in revista principalele soiuri de care ar trebui sa tii cont, daca vrei sa-ti faci o mica gradina de smochin sau, de ce nu, sa infiintezi o afacere in domeniu.

Dotatto

Are fructul cu pedunculul scurt, de forma ovala spre rotunda si usor turtita la partea inferioara, de culoare galben-verzuie si cu pulpa alb-galbuie, suculenta si dulce. Este un soi apreciat pentru consumul in stare proaspata cat si pentru uscare.

Produce doua recolte pe an, este rezistent la temperaturi scazute.

De Portugalia

Are frcutul mare, in forma de para, cu crapaturi longitudinale de culoare verde-galbui. Pulpa este moale, rosie, gustoasa, suculenta si dulce.

Soi de smochin Becane

Bécane este un soi de smochin francez, destul de rar, rustic, ce ofera o primă cultură de maturare timpurie. Aceasta este o smochină mai mică, care este galbenă în exterior și roșie/roz în interior. Are frunze mari și atractive. Bécane este o smochine dulce și dulce.

Calimirna

Cu fruct mare, scurt pedunculat, cu forma rotunda sau usor turtita, de culoare galben – aurie, uneori verzuie. Pulpa este suculenta, foarte dulce, la supracoacere se stafideste pe pom.

Se consuma in stare proaspata si fructifica o data pe an.

Soi de smochin Celeste

Se remarca printr-o rezistenta sporita la inghet. Este un soi viguros, avand capacitatea sa creasca pana la 4-5 metri inaltime.

Fructele sunt foarte dulci, coaja este de un brun deschis.

Soi de smochin Alma

O încrucișare a soiului „Allison” și a unui caprifig mascul „Hamma”, a fost introdus în 1975. Alma este un soi de smochin destul de apreciat in randul specialistilor – datorita aromei, chiar daca se coc mai tarziu. Dimensiunea fructelor este medie, insa pomul are sensibilitate la ger.

Black Mission

Asa cum le spune si numele, smochinii devin aproape negrii cand se usuca, cu un miez roz. Sunt originari din Statele Unite, de buna calitate si pot produce de doua ori pe an.

Are o longevitate foarte buna.

Soiuri de smochin: Curmala

Fructifica de 2 ori pe an, la care fructele din prima recolta sunt mai mari, de forma cilindrica, de culoare alb-verzuie si usor roz-bruna.

Pulpa este alba, cu fasciole subtiri de culoare rosie, suculenta, dulce, gelatinoasa.

De Soci nr. 4

Are fructe de marime mijlocie, de culoare verzuie, cu miezul suculent, cu seminte putine si cu gust placut. Este un soi productiv, cu maturarea timpurie a fructelor.

Soiul de smochin Kadota

La acest soi se remarca faptul ca fructele sunt aproape in intregime fara seminte, ceea ce le recomanda in primul rand pentru conservare. Au un miez purpuriu, iar cand sunt coapte devin aurii. Soiul are o rezistenta buna si la frig.

Creste destul de mare, daca este ingrijit si taiat anual, la inaltimi de peste 7-8 metri.

De Adriatica

Are fructul mare, aproape rotund, de culoare galben-pai, cu pulpa rosie, dulce acrisoara, suculenta, cu gust foarte placut, racoritor. Este un soi viguros si fertil.

Se autopolenizeaza si se coace in luna iunie, august. Au un continut ridicat de zaharuri si se poate utiliza inclusiv in realizarea pastei de smochine.