Basicarea frunzelor la piersic si nectarin

Bășicarea frunzelor de piersic si Monilioza sunt in prezent principalele boli ce produc pagube mari in culturile de piersic si nectarin. 
 
Daca nu se efectueaza tratamentele cu fungicide specifice afectarea pomului poate ajunge si la 90-100% din masa foliară si compromiterea  parțială sau totală a recoltei. 
 
Atacul-Infestarea frunzelor de piersic/ nectarin incepe la <dezmugurit>, când apar primele frunzulite din mugure, acesta fiind si momentul inceperii  tratamentelor pentru a combate boala. 
 
Ciuperca este foarte agresivă și  se transmite de la un an la altul prin formele rezistente prezente pe lastarii infectati . 
Aparitia bolii este favorizata de umiditatea mare, vremea ploioasa si temperaturile in intervalul (10-21ºC). Ciuperca infecteaza rapid zonele in crestere (frunze, lastari tineri), odata ce frunzele au ajuns la maturitate nu mai pot fi infectate. 
 
Prevenirea începe de toamna cu un tratament cu Syllit sau produs cupric când frunzele au căzut în proporție de 80 %   și se continuă primăvara devreme cu un produs cupric  sau Syllit ,iar în  vegetatie  se aplică  o schemă de tratamente preventive . 
 
În situații de infectare masivă se aplică: 
• Un tratament la dezmugurit  cu Syllit ; 
 
• Al doilea tratament in faza de buton roz se va face cu Score sau cu Syllit ; 
 
• Urmatoarele tratamente se fac cu Score în alternanță cu fungicide pe bază de metiram.
• Se mai pot folosi : Captan,Dithane ,Chorus, Topsin ,Vondozeb etc.
Masuri de protectie:
*Cultivarea de soiuri mai putin sensibile;
* Taierea si arderea lastarilor afectati;
* Adunarea si arderea frunzelor cazute pe sol atat vara cat si toamna;
* Arderea ramurilor rezultate in urma taierilor din primavara.
 
Nu uitați că principiul : ,,este mai ușor să previi decât să combați ” este valabil și în situația cauzată de Taphrina deformans și Monilinia lax