Basicarea frunzelor (Taphrina deformans) si monilioza sunt in prezent principalele boli ce produc pagube mari in culturile de piersic si nectarin.
Daca nu se efectueaza tratamentele cu fungicide specifice bolii, afectarea pomului poate ajunge si la 90-100% din masa foliară si compromiterea parțială sau totală a recoltei.
Basicarea funzelor – Atacul se manifesta pe frunze – apar pete mici galbui sau rosiatice care se extind, frunza creste mult si devine gofrata (spre interior) si rosie. In final frunzele atacate de basicare cad producand defolierea timpurie a pomului.
Atacul pe lastari conduce la ingrosarea acestora, oprirea cresterii (raman mici), nu se lignifica si de cele mai multe ori se usuca. Pierderea foliajului determina scaderea productiei de fructe.
Atacul-Infestarea frunzelor de piersic si nectarin incepe când apar primele frunzulite din mugure, acesta fiind si momentul inceperii tratamentelor pentru a combate basicarea frunzelor
Ciuperca este foarte agresivă și se transmite de la un an la altul prin formele rezistente prezente pe lastarii infectati.
Aparitia basicarii frunzelor este favorizata de umiditatea mare, vremea ploioasa si temperaturile in intervalul (10-21ºC). Ciuperca infecteaza rapid zonele in crestere (frunze, lastari tineri), odata ce frunzele au ajuns la maturitate nu mai pot fi infectate.
Prevenirea basicarii frunzelor
Prevenirea începe de toamna cu un tratament cu Syllit sau produs cupric când frunzele au căzut în proporție de 80 % și se continuă primăvara devreme cu un produs cupric sau Syllit, iar în perioada de vegetatie se aplică o schemă de tratamente preventive.
Un tratament important pentru prevenirea bolii este cel facut in perioada de REPAUS VEGETATIV cu fungicide cuprice:
– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha (20g/10l apa).
Citeste si: Stropirea pomilor fructiferi in perioada de repaus vegetativ
Tratamente pentru basicarea frunzelor
Este foarte important ca in PERIOADA DE VEGETATIE tratamentele sa se efectueze in fazele critice , cand ataca ciuperca si poate provoca boala.
O chema completa de tratament pentru basicarea frunzelor este:
1. DEZMUGURIT-BUTON ROZ – PACHET TRATAMENT II POMI (pt.10l si 100l apa).
2.SCUTURAREA PETALELOR – PACHET TRATAMENT III POMI (pt.10l si 100l apa).
3. LA 7-10 ZILE ( formare fruct ) – PACHET EVALIA F.( pt.10l si 100l apa).
4. DUPA RECOLTAREA FRUCTELOR – CUPRIDIN 50WP – 1,5-2,0 kg/ha ( 20g/10l apa).
Pentru o eficienta mai buna a tratamentelor recomandam ca la fiecare solutie preparata sa se adauge adjuvantul SOLVANT – 0,1-0,2 l/ha( 3 ml/10l apa).
Masuri de preventie pentru basicarea frunzelor
- Cultivarea de soiuri mai putin sensibile;
- Taierea si arderea lastarilor afectati;
- Adunarea si arderea frunzelor cazute pe sol atat vara cat si toamna;
- Arderea ramurilor rezultate in urma taierilor din primavara.
Nu uitați că principiul : ,,este mai ușor să previi decât să combați ” este valabil și în situația cauzată de Taphrina deformans și Monilinia lax