Limaxul (mecul fara cochilie) – daunatorul care „rade” tot

Limaxul este des  intanlit in livezi,gradini de legume, rasadnite, sere si solarii, peferand in general locurile umede.

In general, limaxul ierneaza in stadiu de ou in stratul superficial al solului adapostit de pietre, granule de pamant, resturi vegetale sau frunze.

Adultii de limax parasesc locul de hibernare de obicei in luna mai, atunci cand temperatura medie este de 8 – 10 grade Celsius, dezvoltand 2-3 generatii pe an.

Adultii de limax consuma toate organele plantelor – frunze , flori , fructe , tuberculi si ataca cu preponderenta legumele:  salata, varza, conopida, tomate, ardei, fasole, castraveti, dovlecei etc.

Semnele atacului de limax pe frunze se observa la inceput prin numeroase gauri in mijlocul frunzei sau pe margini, iar pe masura ce consuma frunzele vor ramane numai nervurile si un mucus vascos.

La varza, limacsii patrund printe frunze dupa formarea capatanii producand gelificarea tesuturilor si reducand valoarea comerciala a productiei.

In sol, limacsii ataca semintele in curs de germinare , radacinile tuberizate care ulterior putrezesc sub actiunea putregaiurilor cauzate de ciuperci si bacterii.

In cateva zile de la aparitia lor , daca nu se intervine , pot distruge intreaga cultura.

Tratamente impotriva limacsilor

Pentru a mentine limacsii la distanta de culturile noastre recomandam produsul MELCOCID.

Melcocid este un produs certificat pentru folosirea in agricultura ecologica.

Melcocid se prezinta sub forma de granule de culoare albastra care prin compozitia lor asigura la nivelul solului corectie de azot, calciu, sulf si fier.

Se aplica in doza de 20kg/ha , prin imprastiere uniforma de jur imprejurul plantelor si se repeta la cateva saptamani.

Continutul produsului face ca acesta sa nu fie agreat de melci si limacsi, mentinandu-i la distanta de culturile noastre. Este rezistent la apa si radiatii ultraviolete.