Stropirea albastra la pomi fructiferi

Piatra vanata este unul dintre cele mai vechi fungicide care s-a folosit şi încă se foloseşte în agricultură. În România  sulfatul de cupru poarta denumirea generica de piatra vanata. 

Părinţii şi bunicii noştrii foloseau piatra vanata pentru a prepara  „zeama bordeleză” cu care apoi stropeau vita de vie, castravetii şi roşiile din grădină.

Pompa de stropit cu acumulator Villager
Pompe de stropit electrice - VEZI modele si preturi!
Atomizoare: Modele si oferte AICI!
Foarfeca cu acumulator Procraft: CLICK AICI pentru detalii!

De ce stropim pomii fructiferi in perioada repausului vegetativ?

In perioada de repaus vegetativ pomii nu mai asimileaza, ci îşi blochează nutrienţii gata preparaţi în celule cu scopul de a creşte concentraţiia de săruri minerale. O celulă concentrată în asimilate va fi mult mai protejată îngheţului de peste iarnă.

În perioada de repaus vegetativ orice fel de stropire sau administrare de îngrăşământ la baza pomilor fructiferi, nu va afecta în nici un fel fiziologia plantelor în respectiva perioadă. Chiar dacă se vor face stropiri cu substanţe sistemice, respectivele substanţe nu vor fi preluate de către plante.

Prin urmare, în repaus vegetativ se pot face tratamente cu substanţe, care dacă sunt aplicate în perioada de vegetatie ar pune in pericol producţia sau chiar vitalitatea pomilor fructiferi.

Piatra vanata (sulfatul de cupru) se poate aplica atât în perioada repausului vegetal, dar şi în perioada de vegetaţie a pomilor fructiferi. Diferenţă între cele două perioade de aplicare constă în forma chimică a cuprului din soluţia aplicată. Această diferenţă trebuie foarte bine ştiută pentru că dacă nu este aplicata corect, piatra vanata poate să ardă frunzele, lăstarii tineri sau florile, putand astfel distruge pomii fructiferi si intreaga productie.

Tratamentul cu piatra vanata în perioada de repaus vegetativ

În perioada de rapus vegetativ se poate administra sulfatul de cupru (piatra vanata) fără ca  adaugarea de var. Atunci cand in solutia de sulfat de cupru se adauga var – solutia obtinuta se numeste zeama bordeleza.

Vezi si: Stropirea pomilor fructiferi cu zeama bordeleza

Vă rog să urmăriţi reacţia de mai jos, ca să înţelegeţi motivul.

Piatra vanata în amestec cu apă, fără var

CuSO4 (piatra vânătă) + H2O (apa)  → 2Cu (cupru) + 2SO(sulfat)+ H2O (apă)

Atunci când amestecaţi piatra vânătă cu apă, rezultă cupru  şi sulfat. Din cauză că în urma reacţiei rezultă sulfat (SO4), toată soluţia din pompa de stropit va avea un Ph scăzut, deci va fi uşor acidă.

Prin urmare dacă administrăm piatra vânătă fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetaţie a pomilor fructiferi, aciditatea soluţiei va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Vă puteţi trezi fără recoltă şi cu pomii din livadă fără frunze.

Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive.

Beneficiile aplicarii sulfatului de cupru in perioada de repaus

Tratamentul cu sulfat de cuprul dupa efectuerea taierilor din primavara va dezinfecta taietururile efectuate si va proteja pomii fructiferi de instalarea unor boli cum ar fi Monilioza.

Citeste si: Monilioza la pomi fructiferi

Tot ce aplicăm pe timpul iernii afectează doar partea exterioară a cojii. În perioada toamnă-iarnă- început de primăvară, coaja este maturată, lemnoasă, iar aciditatea soluţiei de sulfat de cupru nu va avea suficientă tărie pentru a produce arsuri.

Cuprul din soluţie însă va distruge agenţii patogeni aflaţi pe tulpinile pomilor fructiferi. Vor fi distruse astfel formele de iernare ale patogenilor, reducându-se din rezerva de boală de pe tulpină. Soluţia de cupru, va inunda crăpăturile, spaţiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile şi dăunătorii ascunşi.

Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli ca monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni.

Sulfatul de cupru poate fi folosit în perioada de repaus vegetal ca un foarte bun fungicid pentru a distruge patogenii şi formele de iarnă a patogenilor aflaţi pe tulpina p0milor fructiferi.

Sulfatul de cupru ca insecticid

Sulfatul de cuprul poate să acţioneze asupra dăunătorilor sau ouălor de dăunători care se ascund pe scoarţă sau sub scoarţa pomilor fructiferi. Totuşi sulfatul de cupru aplicat simplu, „nestins” cu var, induce solutiei o aciditate ridicata ce are ca efect arsuri ale ouălor, larvelor sau chiar a adulţilor dăunătorilor ascunşi pe scoarta pomilor fructiferi.

Piatra vânătă aplicată fără var va fi mult mai agresivă asupra patogenilor şi dăunătorilor, insa va actiona si asupra foliajului. Din acest motiv in perioada de vegetatie, piatra vanata este „stinsa” cu var. 

Piatra vânătă în amestec cu var stins

Varul stins are următoarea formulă chimică Ca(OH)2, iar in combinaţie cu sulfatul de cupru (CuSO4) reacţia este următoarea:

CuSO4 (piatra vânătă) + Ca(OH)2(var stins)  → Cu(OH)2  + CaSO4

Aşa cum puteţi observa în reacţia de mai sus, sulfatul se leagă chimic de calciul din var (CaSO4) neutralizând practic aciditatea soluţiei. Din acest motiv zeama bordeleză care este un amestec de sulfat de cupru apă şi var stins, poate fi administrata în diferite doze plantelor si pomilor aflati în vegetaţie. 

Prepararea şi administrarea soluţiei de sulfat de cupru

– la 10 l de apă se adaugă 300 g de piatră vânătă, pentru a obtine o concentratie de 3% solutie

– la 20 l apă se adaugă 600 g de piatră vânătă.

– la 100 l apă trebuie să adăugăm 3 Kg piatră vânătă

Daca utilizati aceste cantitati, veti obtine o solutie de sulfat de cupru cu concentratie de 3%, dozaj ce va fi aplicat exclusiv in perioada de repaus vegetativ al pomilor.

Recomandam ca apa să fie puţin călduţă, astfel încât sulfatul de cupru să se dizolve uşor. Aplicarea solutiei trebuie să se facă din belşug, să se facă o îmbăiere practic a pomului fructifer stropit. Temperatura aerului să fie peste 4-5oC, astfel încat soluţia să nu îngheţe pe ramuri, ci să se usuce. Va rămâne pe ramuri astfel o peliculă albăstruie de cupru.

Citeste si: Uleiul horticol – utilizare si beneficii pentru pomii fructiferi

Numărul de stropiri recomandate

O stropire poate să se facă în luna octombrie-noiembrie. A doua stropire ar fi de preferat să se facă imediat după tăieri sau curăţarea pomilor fructiferi. Atenţie doar ca planta să fie încă în repaus în respectiva perioadă!

Aplicat după tăieri, soluţia de sulfat de cupru va dezinfecta rănile provocate, reducând riscurile de infecţie.

Piatra vânătă se va administra singură, fără alte produse chimice. Exclus să fie administrat împreună cu uleiul horticol!