Boli si daunatori la cires si visin

Ciresul si visinul sunt specii expuse atacului mai multor boli si daunatori, specifici sau comuni cu ai altor specii de pomi fructiferi. În continuare se vor descrie câteva boli si cativa daunatori considerati mai frecventi si mai periculolosi pentru ciresi si visini.

Boli la cires si visin

Antracnoza frunzelor (Coccomyces hiemalis) este provocata de o ciuperca si se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mici si< dese de culoare cafenie, apoi alb-murdara, care pot determina caderea prematura a frunzelor.

Ciuruirea frunzelor  (Ascospora beijerincki) este o boala comuna frunzelor mai multor specii pomicole (prun, piersic, cais, visin, cires. Se manifesta prin pete mici, circulare, care treptat devin orificii prin distrugerea tesutului atacat, iar în final frunza cade. Aceleasi simptoame pot sa apara pe fructe sau pe ramurile tinere.

Monilioza (Monilinia cinerea) este asemanatoare moniliei altor fructe (mar, prun) si este deosebit de pagubitoare pentru ciresi si visini atunci când apare pe flori, putând compromite recolta de fructe.

Daunatori la cires si visin

Paduchele negru (Myzus cerasi) se instaleaza pe vârfurile de crestere ale lastarilor, suge seva, frunzele se rasucesc, se încretesc si se observa secretiile lipicioase ale insectei. Lastarii atacati nu mai cresc si lemnul nou format nu se mai matureaza. Are mai multe generatii pe an ca de altfel toate afidele.

Viermele cireselor (Rhagoletis cerasi) este cel mai pagubitor daunator al cireselor putând compromite total recolta de fructe. Acest vierme provine din ouale depuse de o musca mica în ciresele aflate înainte de coacere, vierme care se hranete cu pulpa fructului când acesta se coace.

Gargarita fructelor (Rhynchites bachus) ataca mugurii, florile si fructele producând rosaturi ce aduc uneori pagube însemnate.

In tabelul de mai jos se prezinta tratamentele orientative pentru combaterea  bolilor si daunatorilor în livezi;le de visin si de ciresi.

Tratamente fitosanitare recomandate la cires si visin

Tratamentul/fenofazaBoala
(
i d
#
un
#
torul Produsele pesticide recomandate
1. repausvegetativP
duchi
#
esto
&
i(P
d din SanJose). ou
 de afide, acarieni.Oleoekalux 1,5%, sau Oleocarbetoxo,5%, sau polisulfur 
 de bariu 6%.2. buton floral Ciuruire frunzelor,antracnoz
, monilieCuprice: Alcupral 0,3%, sau Zeam
  bordelez
 0,5% + US1 1,5%.3. începutscuturare petaleCiuruire frunzelor,antracnoz
, monilie
Fungicid:Saprol 0,12%, sau Systhane C0,1%, sau Topsin 0,1%, + Insecticid:Diazol 0,15%, sau Sumi-alpha 0,05%,sau Zolone o,2%.
4. la 15 zile de laTrat.nr 3.Ciuruire frunzelor,antracnoz
, monilieviermele fructelorFungicid. (vezi trat. Nr. 3.) +Insecticid: Actelic 0,05%, sauSinoratox 0,1%, sau Meothrin 0,03%.5. la 10 zile de la Ciuruire frunzelor, Idem cu trat. Nr. 4. Se recomand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 167
trat. Nr. 4. antracnoz
, monilieviermele fructeloralte produse decât cele folositeanterior.6. la 14 zile dup
 trat. Nr. 5.Antracnoz
monilie, afide, Fungicid: Rovral 0,1%, sau sumilex0,15, + Insecticid: Chinmix 0,03%,sau Pirimor 0,1%7. dup
 recoltare Antracnoz
, monilie, afide, p
duche San Jose, acarieniFungicid. Topsin 0,1%, sau Saprol0,12 + Insecticid: Reldan 0,15%, sauEkalux 0,1%, sau carbetox 0,5% +Demitan 0,07%.
În ultimii ani au ap
rut în livezile de cire
&
 
&
i vi
&
in unele viroze
&
i bacterioze care produc p
t
ri sau ulcera
#
ii ale frunzelor. R 
spândirea acestoranu se poate evita decât prin producerea materialului s
ditor liber de viroze(LTV)