Ce este monilioza?
Monilioza fructelor este o boala foarte frecventa la pomii fructiferi, care mai este cunoscută in randul specialistilor si sub denumirile de monilioza sâmburoaselor, arsură moniliană, putregaiul brun sau mumificarea fructelor.
Monilioza este o boala foarte frecventa în livezi, așa că și în acesta an, fermierii, trebuie să acorde o mare atenție la tratamentele aplicate, la prezența în livada, fiindcă o boală ca monilioza poate conduce la pierderea completă a unui pom fructifer.
Trebuie stiut faptul ca sunt trei genuri de ciuperci care provoaca monilioza si anume: Monilinia laxa, Monilinia fructigena si Monilinia fructicola.
Cele mai afectate specii de pomi fructiferi de ciupercile Monilinia sunt samburoasele si mai rar speciile de semintoase.
Atacul moniliozei are loc pe ramuri, frunze, flori si fructe. Lastarii tineri, florile si frunzele se ofilesc apoi se brunifica, arata ca dupa un atac de inghet dar nu trebuie confundat cu unul.
Atacul fructelor devine vizibil de regula tarziu cand acestea sunt coapte, cu timpul le cuprinde in totalitate, pe fructe aparand pustulatii mici albe, cu fructificatiile ciupercii parazite. In cele din urma fructele se mumifica si raman de obicei in pom fiind o sursa importanta de infectie pentru anul urmator.
Monilioza la pomi poate duce la pierderi semnificative, de peste 90%, de flori și implicit de productie. In cazurile foarte grave, in lipsa tratamentelor si a masurilor specifice de prevenire si combatere, monilioza poate cauza chiar moartea pomilor fructiferi.
Prevenirea si combaterea moniliozei
Ca masuri preventive împotriva moniliozei, pomicultorii pot alege soiuri de samburoase cu sensibilitate mai scazuta la Monilinia. In momentul efectuarii taierilor de rodire, altoire sau de formare, ranile trebuie sigilate cu mastic, pentru protectia impotriva infectiilor. Totodata, lastarii care au fost atacati trebuie taiati si arsi. Toamna fructele mumificate ramase in pomi sau cazute pe jos trebuie stranse si distruse.
Un semn cunoscut al infectiei cu monilioza este culoarea cleiului pomilor. La un pom sanatos cleiul are o culoare deschisa, culoarea mierii de salcam, a uleiului rafinat. La un pom infectat in rana respectiva cu monilioza culoarea cleiului devine rosiatica sau chiar bruna. In acest caz rana respectiva se curata bine cu un cutit dezinfectat, pana se ajunge la lemnul sanatos iar apoi se sigileaza/panseaza cu mastic ce contine cupru sau un produs cupric amestecat cu apa pana capata consistenta smantanii.
Primele tratamente combat Monilinia laxa care se manifeste mai ales pe lastari si flori, urmatoarele pentru Monilinia fructigena care se manifesta mai ales la fructe.
Ca tratamente se recomanda dupa taierile in „negru”imbaierea cu produse pe baza de cupru (piatra vanata, Champ, Fungura, Alcupral etc) .
Citeste si: Stropirea pomilor fructiferi cu zeama bordeleza
Se recomanda 2-3 stropiri (depinde de problemele avute in anii anteriori) intre fenozele buton alb/roz si caderea petalelor. Cu cel putin un fungicid de contact si unul cu actiune sistemica. Daca au fost probleme in anii anteriori sau sunt semne ale atacului ciupercii, se mai poate stropi impotriva Moniliozei fructelor la intrarea acestora pe parga, 1-2 tratamente.
Cateva fungicide omologate impotriva Moniliniei: Alcupral 0.2% – fungicid de contact, zeama bordeleza 0.5% – contact, Captan 0.15% – contact, Chorus 0.045%-0.075% – fungicid sistemic, Folicur Solo – 0.075%-0.1% – sistemic, Funguran 0.065% – contact, Merpan 0.2% – contact, Rovral 0,1% – contact, Score 0.015% – sistemic.
Tratamente impotriva moniliozei
Fungicide recomandate pentru monilioza
Fungicide omologate împotriva Moniliniei: Alcupral 0,2% – fungicid de contact, zeamă bordeleză 0,5% – contact, Captan 0,15% – contact, Chorus 0,045%-0.075% – fungicid sistemic, Folicur Solo – 0,075%-0.1% – sistemic, Funguran 0,065% – contact, Merpan 0,2% – contact, Rovral 0,1% – contact, Score 0,015% – sistemic, Switch 0,1% – sistemic, Signum 0,05 – sistemic.