Stropirea pomilor fructiferi cu zeama bordeleza

Tratamentele aplicate la pomi fructiferi se vor reflecta intotdeauna asupra cantitatii recoltei obtinute, dar mai ales a calitatii fructelor din livada dvs.

Stropirea pomilor fructiferi cu diferite produse destinate combaterii bolilor si daunatorilor este una dintre operatiunile esentiale din livada si gradina dvs. Cu toate acestea, stropirea pomilor necesita produse de calitate, instructiuni clare si informatii verificate pentru ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor.

In cele ce urmeaza am pregatit cateva informatii despre importanta operatiunilor de stropire a pomilor fructiferi cu zeama bordeleza, perioadele optime  pentru tratamente si multe alte informatii care va vor fi utile pe viitor. Dar sa le luam pe rand…

Pompa de stropit electrica Ruris RS 1800
Pompe electrice de stropit: VEZI modele si preturi!
Atomizor Villager DM 14 PE
Cele mai bune atomizoare: Vezi modele AICI!
Drujbe electrice si pe benzina: VEZI modele aici!

Ce este zeama bordeleza?

Zeama bordeleza se numara printre cele mai utilizate substante in tratarea pomilor fructiferi. Este un fungicid de contact, ce contine drept substanta de baza cupru si se foloseste inca din secolul XIX pentru protejarea si combaterea bolilor la plante.

Numele de zeama de Bordeaux sau zeama bordeleza nu este intamplator. Prima data preparatul a fost folosit in Franta, in Bordeaux, pentru protejarea vitei de vie, iar apoi s-a raspandit la scara larga pentru a controla si elimina infectiile fungice. Alternarioza, bacteriozele, monilioza sunt cateva dintre bolile pe care zeama bordeleza le previne.

Cauți pompe electrice de stropit? 
Vezi modele si preturi AICI!

Cum se prepara zeama bordeleza?

Zeama bordeleza este un amestec de sulfat de cupru, var stins si apa, rolul varului fiind acela de a neutraliza sulfatul de crupu. Zeama de Bordeaux se foloseste in perioada repausului vegetativ (toamna tarziu dupa caderea frunzelor) si/sau in primele zile de primavara, iar concentratia solutiei variaza in functie de perioadele de aplicare.

In perioada de vegetatie, concentratia va fi de 0.5%, iar in perioada de repaus vegetativ concentratia va fi de 1-3%.

Cum preparam solutia? Simplu, pentru o concentratie de 3% avem nevoie de 300 grame de sulfat de cupru amestecat cu 10 l de apa si de 300 grame de var stins. 

Pentru prepararea solutiei de zeama bordeleza, este recomandat sa folosesti un vas de plastic sau de lemn. Dupa ce ai stabilit cantitatea de zeama bordeleza de care ai nevoie, se toarna apa curata, la temperaturi de 15-20 grade Celsius. Amestecarea trebuie realizata pana candse omogenizeaza complet.

Inainte de a turna solutia in atomizor sau in pompa de stropit, este necesara filtrarea solutiei obtinute cu ajutorul unei site!

Atomizoare Oferte Online – Atomizoare Preturi, Poze: VEZI AICI!

 

Cand se fac stropirile la pomi cu zeama bordeleza?

    • Primavara – pana la inmugurirea pomilor , iar apoi in celelalte etape vegetative.La un interval de 1-3 sapatamani de stropirea de primavara devreme cu zeama bordeleza, este recomandat tratamentul cu ulei horticol.
    • Toamna-iarna, in perioada repausului vegetativ (dupa caderea frunzelor) – in popor se numeste si “stropirea albastra”.

Cea mai buna perioada pentru aplicarea tratamentului este primavara, dupa aparitia primilor muguri. Desi multi specialisti sustin ca tratamentul cu zeama bordeleza nu este eficient in perioada repausului vegetativ, in multe livezi se practica stropirea cu zeama bordeleza in lunile noiembrie si decembrie.

Stropirea pomilor cu zeama bordeleza primavara trebuie realizata imediat dupa taierea pomilor, reusind in acest fel sa impiedice infectarea ranilor aparute in urma taierii.

Solutia obtinuta se poate aplica cu ajutorul unui vermorel sau cu alte dispoztive de stropit, precum atomizorul. Pulverizarea se realizeaza pe toata suprafata pomului, incepand de la trunchi si pana la coroana. Dupa aplicare, coaja va deveni albastruie.

In functie de specia pentru care se realizeaza stropirea, sunt alese concentratiile si substantele eficiente.

Citeste si: Uleiul horticol: sfaturi de utilizare si beneficii

Stropirile la pomi in perioada repausului vegetativ

Tratamentele aplicate pomilor fructiferi in repaus vegetativ sunt de doua tipuri. 

Tratamentele cu produse cuprice, stropirea albastra (sulfat de cupru) au ca si scop combaterea rezervei sporilor de ciuperci, bacterii responsabile pentru raspandirea numeroaselor boli: rapan, monilioza, basicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, patarea rosie a frunzelor etc.

Tratamentele cu produse uleioase cu efect insecticid au scopul de a elimina daunatorii care ierneaza sub sau pe scoarta pomilor. Tratamentul se aplica dupa caderea frunzelor. 

Este necesara imbaierea pomilor, astfel incat solutia de stropit sa ajunga pe toata suprafata pomului, de la  sol pana la varf. In plus, va recomandam stropirea zonelor din jurul pomilor pentru a indeparta formele hibernante ale daunatorilor gazduite de frunzele uscate cazute, crengile rupte ce au ramas sub pomi. 

De ce stropim pomii fructiferi cu zeama bordeleza?

Zeama bordeleza este una dintre cele mai utilizate substante pentru controlarea infectiilor fungice atat la pomii fructiferi, cat si la culturile de legume sau plante ornamentale. Printre cele mai intalnite boli pe care zeama bordeleza le poate preveni sunt monilioza, mana, alternarioza, bacteriozele. Datorita continutului ridicat de cupru, solutia reuseste sa intareasca sistemul de aparare al plantei, generand efect antiseptic.

Monilioza la pomi fructiferi

In termeni stiintifici, monilioza este cunoscuta sub denumirea de monillinia spp. Aceasta reprezinta una dintre cele mai de temut boli ale pomilor fructiferi ce fac parte din categoria samburoaselor. Aceste tipuri de pomi fructiferi sunt expuse riscului major de atacare a ciupercii in perioada infloririi, dar si in timpul maturarii frunzelor. Daca nu sunt luate masuri in timp util pentru tratare si combatere, monilioza poate afecta nivelul de productivitate cu pana la 60%.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre monilioza la pomi fructiferi

Cel mai periculos atac este cel de primavara. Semnele aparitiei moniliozei pot fi observate pe fructe, flori, frunze si chiar lastari. Din momentul atacului ciupercii, acestea se vor ofili, brunifica, usca si la final se vor indoi. In tara noastra, visinii, prunii, ciresii si caisi atacati de aceasta boala sufera pierderi considerabile de productie.

Important de retinut!

  • Aplica tratamentul cu zeama bordeleza la temperaturi de peste 5ºC;
  • Pulverizarea se aplica pe intreaga suprafata a pomilor;
  • Respecta cu strictete indicatiile de pe ambalaj;
  • aplica in aceeasi zi in care ati si preparat-o pentru a nu-si pierde din proprietati;
  • nu combina zeama bordeleza cu substantele pe baza de ulei horticol. Drept urmare, dupa prima aplicare de zeama bordeleza, trebuie sa treaca cel putin o saptamana pana la urmatorul tratament.
  • Echipeaza-te corespunzator pentru aplicare tratamentului (masca, ochelari etc.);
  • Asigura-te ca animalele se afla la distanta in timpul stropirii;
  • Aplica zeama bordeleza in zilele in care nu sunt prognozate precipitatii sau vant.

Asadar, daca iti doresti o livada sanatoasa si recolte bogate, trebuie sa o ingrijesti corespunzator, aplicand tratamentele in perioadele optime.