Uleiul horticol pentru protectia plantelor? Ce este si cum trebuie folosit poti afla in continuare! Prin pulverizarea devreme cu insecticide, inainte de inceputul primaverii, se distrug toti daunatorii care rezista peste iarna pe pomii fructiferi si ornamentali.
Exterminarea daunatorilor este o parte importanta a protectiei pomilor fructiferi si ornamentali pe tot parcursul anului, deoarece acestia sunt distrusi in stadiul de oua sau larve, adica chiar inainte de a provoca daune mai mari.
Tratamentul pomilor fructiferi si al plantelor lemnoase ar trebui efectuat numai in perioada in care nu se mai asteapta o scadere puternica a temperaturilor. Ar trebui aplicat numai dupa ce arborii au incoltit, dar nu mai tarziu de momentul inmuguririi pomilor fructiferi tratati. Pentru inceput este recomandata stropirea pomilor cu anumite tratamente pe baza de cupru, iar o alta doza de pulverizare, cu cel mai bun ulei horticol, trebuie sa urmeze peste cel putin o saptamana mai tarziu. Acest lucru va elimina chiar si cei mai rezistenti daunatori.
Atomizoare Oferte Online – Atomizoare Preturi, Poze: VEZI AICI!
In prezent, cele mai populare tratamente se efectueaza in perioadele de repaus cu substante care contin o componenta insecticida si o componenta uleioasa. Componenta insecticida distruge daunatorii direct ca o otrava tactila, in timp ce uleiul horticol creeaza o pelicula continua pe suprafata copacilor tratati, care impiedica respiratia si duce la moartea oualor si larvelor.
Pulverizarea timpurie este una dintre cele mai importante pulverizari ale pomilor fructiferi, deoarece se foloseste pentru a proteja pomii fructiferi impotriva diferitelor boli, precum bolile fungice, muschii, lichenii sau daunatorii care rezista peste iarna. Acesti daunatori raman in principal pe scoarta copacilor.
Tratamentul cu ulei horticol trebuie sa fie abundent si temeinic, deoarece acest tip de pulverizare nu se repeta . Aplicarea ar trebui aleasa in special in cazul anumitor boli, cum ar fi mucegaiul, afidele, viermii merilor, ciresilor sau prunilor, paduchele de San Jose, acarienii, viespea neagra a prunului sau purecii.
Atat partea aeriana a plantei, cat si solul din apropierea tulpinii trebuie pulverizate cu ulei horticol Mospilan. Solul trebuie mai intai sapat, rotind straturile la o adancime de 10-15 cm, caci la acest nivel se gasesc multe larve ale daunatorilor.
Se cunosc in prezent foarte multe tipuri de insecticide si substante eficiente in eliminarea si distrugerea daunatorilor sau a bolilor care afecteaza pomii fructiferi, de aceea este necesar sa te informezi asupra celei mai bune metode, mai exact aceea ce utilizeaza ulei horticol, ca baza pentru dizolvarea insecticidului.
Descopera in continuare ce este acest ulei utilizat in horticultura, cum se foloseste si ce recomandari exista legat de aplicarea sa.
Ce este uleiul horticol?
Uleiurile horticole au fost initial popularizate ca metoda de combatere a daunatorilor pe pomi fructiferi, care aveau nevoie de ingrijire speciala. Chiar daca sunt extrem de vulnerabili la daunatori, acesti pomi fructiferi nu ar putea fi tratati cu pesticide traditionale pe baza de substante chimice, deoarece ar face periculos consumul de fructe. De asemenea, pesticidele pot ameninta existenta insectelor benefice pentru natura, mai degraba decat sa vizeze doar daunatorii periculosi, ceea ce ar perturba procesul de polenizare si ar pune in pericol cultura. Din aceasta cauza, o forma naturala de insecticid pe baza de ulei a inceput sa fie dezvoltata pentru a fi utilizata in timpul sezonului de repaus al copacilor.
Aceste versiuni timpurii ale uleiului horticol – numit „ulei latent” – erau prea grele pentru a fi utilizate pe plante in crestere activa, fara a risca deteriorarea frunzelor. De-a lungul anilor, procesele de rafinare au condus la crearea de uleiuri mai usoare, sigure pentru utilizare in perioadele de crestere activa. Totusi, era necesar ca aceste uleiuri „de vara” sau „all-season” sa fie folosite cu precautie, deoarece plantele tratate cu aceste substante pot arde la caldura soarelui.
Uleiul horticol inactiv se refera mai mult la momentul in care acesta a fost aplicat in mod traditional, mai degraba decat la ceea ce este facut din acesta. Formularile mai noi de ulei in stare latenta sunt de obicei rafinate din ulei de petrol, cum ar fi uleiul mineral. Spre deosebire de remediile casnice, ele contin si un emulgator pentru a ajuta apa sa se amestece cu uleiul, ceea ce va asigura o acoperire mai completa a suprafetelor pomilor. Uleiul inactiv poate fi de asemenea etichetat ca ulei horticol, superior sau pentru toate anotimpurile.
In ciuda formei lui fara toxine, multe plante nu tolereaza utilizarea uleiului. Pentru a remedia aceasta problema, noile versiuni combina uleiul horticol cu insecticide suplimentare pentru o utilizare mai eficienta, cu un risc mai mic de deteriorare a plantelor. Acum, ca exista anumite procese care pot rafina acest produs si mai mult, toate uleiurile horticole sunt mai sigure pentru stropirea pomilor atat in sezonul de vegetatie, cat si in sezonul inactiv, extinzandu-le utilizarea. Chiar si asa, este important de retinut ca ratele de aplicare variaza in functie de sezon.
Citeste si: Ce trebuie sa stii cand cumperi un atomizor?
La ce foloseste uleiul horticol?
Uleiurile horticole au fost utilizate mai intai pentru combaterea daunatorilor si insectelor de pe pomii fructiferi, unde era nevoie de un control eficient care sa nu afecteze polenizatorii si sa fie sigur pentru consumul fructelor de catre oameni. Uleiul acopera suprafetele frunzelor si tulpinilor, insectele, larvele si ouale daunatorilor, ceea ce reduce extrem de mult aceste populatii daunatoare. De asemenea, poate interfera cu hranirea insectelor. Uleiurile inactive nu lasa un reziduu toxic si se disipeaza rapid, facandu-le ideale pentru utilizarea pe plantele inflorite care vor avea polenizatori ce vor ajunge mai tarziu in timpul sezonului de crestere. De asemenea, este considerat sigur de utilizat in jurul oamenilor si al animalelor de companie.
Cum se foloseste uleiul horticol?
Desi uleiurile horticole mai traditionale ar trebui aplicate numai atunci cand un pom fructifer este inactiv, formule mai noi pot fi pulverizate in perioade alternative ale anului la o rata de aplicare mai mica.
Deoarece unele tipuri de ulei horticol mai noi pot fi folosite atunci cand plantele nu sunt inactive, retine ca pot fi gasite sub denumirea de uleiuri superioare sau uleiuri de sezon. Pentru ca dozele de aplicare recomandate si intervalele de temperatura difera intre uleiurile horticole, este imperativ sa citesti eticheta fiecarui produs si sa urmezi instructiunile cu atentie. Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la arderea frunzelor plantei sau, in esenta, la sufocarea plantei.
O regula buna este de a evita pulverizarea in zilele insorite (chiar si pe timp mai rece) si de a evita pulverizarea atunci cand temperaturile sunt foarte mici sau aproape de inghet. Aceste amestecuri nu sunt eficiente la temperaturi scazute si acoperirea va fi inegala. De asemenea, evita aplicarea atunci cand se asteapta tendinte severe de inghet in urmatoarele 3-4 zile.
Se aplica, de obicei, dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu de regula cu pompa electrica sau cu atomizorul si trebuie evitata pulverizarea in zilele in care se asteapta temperaturi peste 30 de grade. Gama ideala de temperatura pentru aplicare este intre 4 si 20 de grade, iar in ziua urmatoare aplicarii, temperatura preconizata ar trebui sa ramana peste 10 grade cel putin 24 de ore.
ALEGE atomizoare profesionale – VEZI modele AICI!
Pomii fructiferi care sunt afectati de seceta sunt mai susceptibili la deteriorare, datorita componentei din petrol a uleiului horticol, de aceea, nu pulveriza acest amestec pe ei. In schimb, aplicarea in conditii foarte umede reduce rata de evaporare si poate provoca, de asemenea, arsuri. Aplica atunci cand ploaia nu este prevazuta pentru urmatoarele 24 de ore.
Nu aplica tratamentul cu insecticid daca un produs de combatere a daunatorilor pe baza de sulf a fost aplicat in ultimele 30 de zile, deoarece combinatia de ulei si sulf poate fi toxica pentru plante. Pomii fructiferi trebuie tratati cu ulei horticol Mospilan numai cand sunt in stare latenta; mai exact, inainte de umflarea mugurilor. Aplicatiile pot fi repetate pe pomi fructiferi la intervale de 3 pana la 4 saptamani.
Stropeste pomii cu pulverizatorul de capat al furtunului (mai bine pentru plantele mai mari, deoarece amestecul va ajunge mai departe) sau folosind pompa, asigurandu-te ca acoperi intreaga suprafata a ramurilor, trunchiului si partea inferioara a frunzelor. Clateste bine recipientul si capetele ambelor tipuri de pulverizator cu apa dupa utilizare. Acest lucru este necesar pentru a indeparta orice urme care s-ar putea forma daca uleiul se solidifica dupa utilizare.
Exista plante sensibile la aplicarea petrolului; o lista poate fi gasita de obicei pe eticheta produsului. Acesta este si motivul pentru care trebuie sa te informezi foarte bine in prealabil si sa citesti cu atentie instructiunile de la fiecare reteta de preparat ulei horticol; inclusiv instructiuni de siguranta.
Recomandari si sfaturi
Iata cateva sfaturi pentru a maximiza eficienta unei aplicatii de ulei horticol:
Momentul este totul. Uleiurile horticole nu trebuie aplicate pana cand un copac nu a intrat complet in stare latenta, dar nici dupa ce se produce o noua inmugurire. Aplicatiile la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii sunt ideale, cand temperaturile sunt peste pragul de inghet (peste 4 grade este ideal), dar si sub 20 de grade. Aplicarea uleiului prea devreme poate expune pomul fructifer la daune pe parcursul iernii. Iar aplicarea prea tarzie va afecta noua crestere.
Coordoneaza-te cu alte aplicari ale insecticidelor. Daca aplici si un pesticid care contine sulf, asigura-te ca pastrezi suficient timp intre cele doua aplicari. O combinatie de ulei horticol si un pesticid care contine sulf poate crea un compus otravitor pentru plante. Pentru a face totul bine si in siguranta, asteapta 30 de zile dupa aplicarea pesticidelor de sulf inainte de a utiliza ulei horticol.
Verifica eticheta. Cand alegi un ulei latent, cauta unul cu viscozitate redusa, care se va raspandi mai usor. Asigura-te ca produsul pe care il alegi este marcat in mod specific ca un ulei inactiv, deoarece alte tipuri de uleiuri pot deteriora copacii si pomii fructiferi. De asemenea, fii constient de tipurile de pomi si arbusti pe care uleiul tau latent este formulat pentru a-l proteja. Un ulei horticol pentru plantatia ta de meri ar putea fi daunator pentru o planta ornamentala lemnoasa din alta parte a gradinii tale.
Aplica cu precautie. Urmeaza toate instructiunile de pe eticheta atunci cand aplici un ulei latent si fii constient de imprejurimile pomului fructifer sau arbustului. Daca nu esti sigur cum sau cand sa aplici, contacteaza cel mai bine un profesionist autorizat in astfel de lucrari horticole.
Nu utiliza niciodata ulei horticol in perioadele de caldura extrema, deoarece plantele cu stres termic sau cele care se confrunta cu conditii de seceta sunt vulnerabile la daunele cauzate de combinatia de ulei si soare, care le arde. Temperaturile de inghet sunt, de asemenea, un moment ineficient pentru utilizarea uleiului horticol. Emulsia nu se mentine impreuna, provocand o acoperire inegala. Plantele umede si perioadele de umiditate ridicata fac ca rata de evaporare sa scada foarte mult si risca sa arda frunzele. In timpul toamnei, aplicarea creste riscul de deteriorare pe parcursul sezonului rece.
Insecticidul pe baza de uleiuri horticole vegetale este cel mai bun tratament de protectie a distruge insectele, ouale si daunatorii din pomii fructiferi . Acesta este cel mai benefic tratament pe care trebuie sa il aplici, caci nu cauzeaza nici un stres plantelor. Iar acum este momentul sa faci acest lucru, pentru a te bucura de o recolta bogata si sanatoasa!
Nu ati amintitde atomizorul Sthil printe cele mai performante sau de Husqvarna