Cand se fac taierile la fiecare specie de pomi fructiferi

Tăierile în uscat (tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus) se execută începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor, până la umflarea mugurilor (în dependență de specie, condiții și particularitățile plantației).

Din recomandări generale, se pot enumera:

  • varianta optimă este de a începe tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
  • numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
  • tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
  • la speciile sensibile la temperaturi scăzute – sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile sunt realizate începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie;
  • tăierile la fiecare specie trebuie inițiate mai întâi în plantațiile pe rod, apoi în cele tinere.

Dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute, tăierile trebuie amânate.

Tăierile la măr – când se realizează

Tăierile încep mai întâi în livezile pe rod. Acestea pot fi inițiate după căderea frunzelor – sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie.

Tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C. La măr tăierile pot fi făcute până la pornirea în vegetație.

În livezile tinere, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie.

Detalii despre forma de coroană – palmetă mixtă pe acest link.

Tăierile la păr – perioada realizării

Recomandările de realizare a tăierilor la măr sunt valabile și pentru livezile de păr, deoarece este, la fel, o specie sămânțoasă.

Tăierile la gutui

Specialiștii recomandă inițierea tăierilor la gutui în a doua jumătate a lunii februarie.

Tăierile la prun

În livezile tinere de prun, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie. Ca și la măr, tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C.

Tăierile la cais, migdal, piersic, cireș

Tăierile la speciile pomicole sensibile la ger (cais, migdal, piersic, cireș) se efectuează în lunile martie și aprilie.

În ultima perioadă, la speciile sâmburoase cum ar fi cais și cireș se efectuează mai mult tăierile în verde. Spre exemplu, tăierile la cireș se efectuează în mare parte în lunile august-septembrie, la piersic la sfârșitul lunii august – septembrie, iar tăierile la cais pot fi inițiate după recoltare.

La prun, cais și cireș tăierile de formare se efectuează în lunile mai-iunie.

Detalii despre tăierile la cais pe acest link.

Tăierile la piersic

Tăierile la piersic este recomandat de a fi efectuate în faza îmbobocirii (buton roz), ceea ce oferă posibilitate de a norma recolta prin tăiere, mai ales în cazulafectării de înghețuri a mugurilor florali.

În cazul suprafețelor mari ale livezilor, tăierile pot fi inițiate la sfârșitul lunii februarie (când se deosebesc mugurii florali viabili), pentru a reuși a fi realizate, dacă nu există riscul înghețurilor.

Pentru suprafețe mici, tăierile pot fi inițiate când pomii se află în faza de buton roz sau chiar în faza de înflorire.

Tăierile în plantații afectate de înghețuri

În cazul în care plantația a fost afectată de înghețuri (valabil și pentru celelalte specii sâmburoase sensibile la înghețuri) în proporție de peste 75%, este recomandat de realizat tăierile abia după fenofaza de legare a fructelor.

Se exclud din coroană în perioada vegetației ramurile afectate.

Detalii despre tăierile de formare a coroanei la piersic găsiți pe acest link.

În livezile tinere de cais și piersic, tăierile se execută la sfârșitul lunii martie, când este omis riscul afectării pomilor de înghețuri.

Tăierile la vișin

Tăierile de fructificare pot fi inițiate în luna decembrie. Tăierile pe lemn de 5-7 ani la vișin și cireș se realizează după ce nu mai există riscul de înregistrare a temperaturilor scăzute, calendaristic, aproximativ sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie.