Rasaduri alungite si etiolate: cauze si preventie

Ai pus semintele la semanat, tavitele la fereasta, ai avut grija sa indeplinesti toate conditiile pentru a avea niste rasaduri perfecte si sanatoase, insa ele au crescut mult prea alungite si etiolate (culoare galbuie)? Iata ce s-a intamplat si cum poti preveni situatia alta data.

Cheia pentru a avea rasaduri sanatoase si normale din punctul de vedere al aspectului este lumina. Rasadurile au nevoie de 12-16 ore de lumina pe zi. Daca plantutele cresc foarte alungite si cu tulpina prea lunga, desi au frunze, atunci inseamna ca nu au avut parte de suficienta lumina: fie cantitativ, fie ca perioada de timp.

Acest lucru poate fi remediat pe viitor prin asigurarea iluminari artificiale; exista seturi speciale care se pot cumpara din magazinele de specialitate, insa si o lampa obisnuita este la fel de buna, mai ales daca e vorba de seminte si plante rezistente si nepretentioase. Importanta este si distanta la care se plaseaza sursa de lumina: daca e prea sus, rasadurile vor iesi la fel de alungite. Distanta ideala este de 5-10 cm si va trebui mentinuta pe masura ce rasadurile cresc.

O alta cauza a faptului ca rasadurile au tulpina pre alunga poate fi si nivelul mare de azot din substrat.

Te-ar putea interesa si: