Yucca este o populara planta decorativa de interior. Pentru ingrijirea ei, este insa important sa tii cont de cateva aspecte. Fie ca ai deja planta Yucca sau intentionezi sa-ti cumperi una, in randurile de mai jos vei regasi un ghid complet cu privire la modul de ingrijire, inmultire si protectie a acestei plante de apartament.
Descriere Yucca
Yucca este o planta de apartament decorativa potrivita daca vrei sa aduci in casa vara pe tot parcursul anului. Yucca face parte din familia Liliaceae, cu un aspect exotic, ea este originara din Mexic. Fara a fi pretentioasa cand vine vorba de ingrijire, atentia acordata va fi ca si in cazul altor plante de apartament. Yucca de apartament este titulatura pentru cateva specii cum ar fi: Yucca elephantiasis, Yucca guatemalensis, Yucca aloifolia – singura planta de apartament care infloreste vara. Mai este o specie de Yucca de gradina care se cultiva in parcuri si gradina (Yucca filamentosa).Yucca filamentosa agavaceaeTulpina acestei plante este dreapta, lemnoasa si groasa, in varf se dezvolta un cumul de frunze ascutite, sub forma de sabie. Frunzele nu trebuie sa fie atat de des atinse, exista riscul de accident din cauza formei si constructiei. Ajunge la o inaltime de aproximativ 2 metri in apartament.Florile de Yucca sunt albe sau galbene in cazul speciilor de exterior. In cazul speciei de apartament, florile nu cresc.Dupa cativa ani, Yucca ia forma de palmier, de aceea si aceasta bine cunoscuta asemuire.
Ingrijire Yucca
Yucca este planta care are nevoie de cat mai multa lumina, insa nu trebuie asezata chiar in razele directe ale soarelui. In cazul in care planta nu are suficienta lumina, frunzele se ingalbenesc. Pe timp de vara, poti scoate ghiveciul cu Yucca afara, pe balcon sau in curte, iar in cazul in care temperaturile sunt mai mari, poti uda frunzele cu foarte putina apa, nu in exces. Nu trebuie sa uzi frunzele atunci cand planta este asezata in soare, deoarece poti provoca arsuri.Yucca este planta care rezista foarte bine la temperaturile ridicate. Pe timp de iarna, Yucca nu trebuie tinuta la o temperatura mai mica de 7 grade Celsius.Yucca nu este o planta iubitoare de apa. In perioada aprilie – octombrie este indicat ca planta sa o uzi cu o cantitate moderata de apa, fara sa se scurga in tavita ghiveciului. La fiecare 4 saptamani este recomandat sa pui cateva substante fertilizante pentru plante decorative cu frunze. Aceste ingrasaminte au in componenta cantitati de azot care au un rol benefic pentru cresterea frunzelor.Din luna noiembrie si pana anul viitor in luna martie, nu va mai fi cazul sa fertilizezi Yucca.Pe langa acestea, Yucca are varful foarte subtire si, de aceea, trebuie sa ai o grija mai mare. Pentru a preveni ruperea varfului, poti cumpara un ghiveci din ceramica sau din lut si cateva pietre pe care le poti pune la baza. Cand creste mai mult, poti aseza ghiveciul langa fereastra pentru a evita ruperea frunzelor.
Transplantare Yucca
Yucca este planta care se dezvolta foarte bine intr-un sol fertil. La fiecare primavara, ghiveciul plantei trebuie sa-l schimbi, pana ce tulpina ajunge la un diametru de aproximativ 40 de centimetri.Solul indicat pentru Yucca este cel format din pamant de gradina si nisip. Acesta are rolul de a absorbi excesul de apa si de a mentine radacinile uscate. Asadar, ai mare grija la ce tip de pamant alegi atunci cand vine vorba de a transplanta Yucca.
Inmultire Yucca
Cea mai potrivita perioada in ceea ce priveste inmultirea plantei Yucca este februarie-martie, la aproximativ 0.5 centimetri adancime in pamantul usor umed. Pana ce semintele incoltesc, de preferat ar fi sa mentii rasadurile la un loc umbros. Dupa un timp de aproximativ 3 luni de zile de la insamantare, Yucca va avea o inaltime de 8 centimetri. Dupa aceasta perioada, va trebui sa o replantezi intr-un ghiveci cu o baza alcatuita din cioburi de teracota, pentru a spori drenajul.Daca vei alege sa inmultesti Yucca prin butasi, atunci ii vei planta intr-un ghiveci cu nisip si turba, peste care vei pune o folie de plastic, gaurita in mai toate locurile.In cazul in care vei inmulti Yucca prin tulpina, trebuie sa stii ca aceasta se taie in segmente de lungimi diferite, dupa ce se vor replanta in alte ghivece, cu un sol alcatuit din turba si nisip. Temperatura optima pentru dezvoltarea acestei plante este de 21 de grade Celsius.
Taierea plantei de Yucca de apartament
Taierea plantei de Yucca se realizeaza in general atunci cand ajunge la o inaltime prea mare sau in cazul in care vrei sa le schimbi forma. Taierea se realizeaza in perioada primavarii, iar in urma taierii poti aplica un mastic cicatrizant de altoit si taiat sau un carbune vegetal pisat.
Insecte daunatoare
Insectele daunatoare pentru Yucca sunt diferitele specii de afide (paduchi mici de culori diferite). Acestia sunt foarte usor de observat datorita dimensiunilor foarte mici si se prezinta sub forma unor pete mai lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori.Alti daunatori ale acestei plante sunt acarienii (paianjeni foarte mici) pe care ii poti observa cu ajutorul unei lupe.
Boli ce pot ataca planta de Yucca
Principalele categorii de boli sunt:
- Putregaiurile de origine micotica ( din cauza ciupercilor);
- Fungi ( Botrytis spp, Pythium spp. si Phytophtora spp.
Sfaturi utile privind ingrijirea plantei Yucca
- Atentie mare sa nu uzi excesiv, planta risca sa se ofileasca;
- Frunzele de baza pot cadea din cauza imbatranirii plantei;
- Decolorarea frunzelor poate fi cauzata de lumina insuficienta;
- Iti recomandam sa inlocuiesti o parte din substratul plantei in fiecare primavara, iar apoi sa schimbi ghiveciul o data la 3 ani;
- In perioada verii trebuie sa pulverizezi cu apa pe frunze.