Tuberoze – cele mai parfumate flori

Tuberoza este una dintre cele mai parfumate flori din lume si este provenita din Mexic, adusa la noi în tara în Hoghilag, unde au apărut primele culturi în urma cu 30 de ani, înscrisă a treia pe lista florilor protejate din Europa.

Din esență se fac unele dintre cele mai apreciate parfumuri din lume.

Tuberoza se înmulțește prin bulbi,se poate planta din februarie în ghivece în interior apoi se muta în gradina în aprilie. Bulbii se hidratează în apa câteva ore înainte de plantare. Au nevoie de minim 12 grade în sol pentru a răsări. Rădăcinile apar după răsărirea frunzelor.
Le place sa stea „cu picioarele în apa și cu capul în soare”,adică au nevoie sa fie udate des,și sa fie plantate într-un loc însorit.
Un bulb înflorește o singura data,apoi seaca,însă se înmulțește teribil,poate face și 20 de pui,care plantați în următoarea primăvara vor deveni tot atâția bulbi floriferi,cu pui la rândul lor.
Bulbii se scot în fiecare toamna,se curata de rădăcini și frunze,și se usucă bine la soare. Se păstrează într-o încăpere cu umiditate scăzută și temperaturi de minim 5 grade.
Tijele florile apar la cca 70 de zile,pot atinge înălțimea de un metru,iar florile rezista pana la 3 săptămâni. Va dorim sa va bucurați de frumusețea și parfumul lor în grădinile sau terasele dumneavoastră!