Ingrijirea pomilor fructiferi este o operatiune care nu se incheie niciodata, continua si in toamna, dupa caderea frunzelor , cad este absolut necesar sa evaluati sanatatea fiecarui pom si sa identificati eventualele boli sau dunatori ce ar putea sa ii afecteze.
De asemenea, pe langa taierile de regenerare din toamna, pomii necesita si o serie de tratamente in perioada de repaus vegetativ privind combaterea bolilor si a daunatorilor
Tratamente in perioada repausului vegetativ
Tratamentele aplicate pomilor fructiferi in perioada de repaus vegetativ sunt de doua tipuri:
- Tratamente cu produse cuprice (stropirea albastra)
- Tratamente cu produse pe baza de ulei horticol
Tratamente cu substante cuprice
Tratamentele cu produse cuprice, stropirea albastra (in special cu sulfat de cupru) se realizeaza pentru combaterea si raspandirea diverselor boli care au aparut in perioada de vegetatie: rapan, monilioza, basicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, patarea rosie a frunzelor etc.
Citeste si: Stropirea albastra la pomi fructiferi in perioada repausului vegetativ
Este recomandat sa faceti stropirea cu substante cuprice atat la inceputul ierni, (inceputul lunii decembrie, dar si dupa ce ati finalizat taierile la pomii fructiferi.
Tratamente cu ulei horticol
Tratamentele cu produse pe baza de ulei horticol (Confidor Oil, Ulei mineral Ovipron) – au scopul de a combate daunatorii care ierneaza sub sau pe scoarta pomilor (ex: larvele hibernante ale paduchelui din San Jose, ouale hibernante ale afidelor si paianjenului rosu comun al pomilor ).
Tratamentul cu ulei horticol se aplica dupa caderea frunzelor, fie toamna sau la inceputul lunii martie, dar neapart inainte de umflarea mugurilor.
Citeste si: Uleiul horticol – utilizare si beneficii pentru livada
Cu ocazia tratamentelor cu substante cuprice sau cu ulei horticol este necesara imbaierea pomilor, astfel incat solutia de stropit sa ajunga pe toata suprafata pomului, de la sol pana la varf pentru a avea o eficienta ridicata. Mai mult, consideram ca este utila si o stropirea a zonelor din jurul pomilor pentru a indeparta formele hibernante ale daunatorilor gazduite de frunzele uscate cazute, crengile rupte sau alte resturi vegetale.
Tratamentele la pomi din perioada sezonului rece se efectueaza cand temperaturile sunt pozitive, de peste 5ºC, in zilele fara vant si ploaie. De asemenea, scoarta trebuie sa fie uscata inainte de „imbaiere”.
Pompe de stropit electrice recmandate
Masuri de siguranta in timpul stropirii pomilor
Tratamentul eficient este cel realizat corect si care iti asigura protectie in timpul stropirii. Principala metoda de aplicare a tratamentelor fitosanitare este stropirea cu ajutorul unei pompe de stropit manuale, a unei pompe cu acumulator, a unui pulverizator sau a unui atomizor. Alege echipamentul potrivit dimensiunii livezii pe care urmeaza sa o stropesti.
Ai grija ca substantele utilizate sa nu ajunga pe sol sau in apa. Clateste foarte bine pompa de fiecare data dupa ce ai terminat de stropit. Foloseste o salopeta si o masca de protectie pentru a evita inhalarea de substante toxice sau contactul direct cu acestea.
COLTARE si CANAPELE ieftine, moderne si de calitate: VEZI modele AICI!
Nu uita ca preventia daunatorilor este mult mai usor de realizat decat tratamentul bolilor odata instalate. Poti preveni extinderea daunatorilor pe intreaga recolta fara ca bolile sa iti afecteze productia.
O alta problema care va poate afecta atat cantitatea cat si calitatea recoltei sunt muschii si lichenii de pe scoarta copacilor. Indepartarea acestora se realizeaza tot in perioada de repaus vegetativ, folosind produsul Antimus.
Pe langa tratamentele chimice trebuie sa protejati pomii fructiferi si de atacul rozatoarelor. Plasele de protectie sunt solutia perfecta pentru protectia scoartei pomilor impotriva atacului caprelor, iepurilor, soarecilor de camp etc. pe timpul iernii. In cazul unui atac deja existent alegeti Sanared – biostimulator pentru refacerea scoartei, care aplicat pe zonele afectate confera protectie si previne infectarea ranii pana la refacerea tesuturilor.