Tratamente de iarna la pomi fructiferi

Ingrijirea pomilor incepe din toamna prin evaluarea starii fitosanitare si urmarirea daunatorilor si a bolilor din anul in curs.

Pe langa taierile de regenerare din toamna, pomii necesita tratamente in repaus vegetativ prin care se reduce considerabil incarcatura de boli si daunatori. 

Tratamente la pomi in perioada repausului vegetativ

Tratamentele aplicate pomilor fructiferi in perioada de repaus vegetativ sunt de doua tipuri:

– Tratamente cu produse cuprice, stropirea albastra

– Tratamente cu produse uleioase cu efect insecticid

Tratamentele cu produse cuprice, stropirea albastra (in special cu Zeama Bordeleza– efect fungicid) – au ca si scop combaterea rezervei sporilor de ciuperci, bacterii responsabile pentru raspandirea numeroaselor boli: rapan, monilioza, basicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, patarea rosie a frunzelor etc.

Tratamente cu produse uleioase cu efect insecticid (Confidor Oil, Ulei mineral Ovipron) – au scopul de a elimina daunatorii care ierneaza sub sau pe scoarta pomilor (ex: larvele hibernante ale paduchelui din San Jose, ouale hibernante ale afidelor si paianjenului rosu comun al pomilor ). Tratamentul se aplica dupa caderea frunzelor dar inainte de umflarea mugurilor. 

Este necesara imbaierea pomilor, astfel incat solutia de stropit sa ajunga pe toata suprafata pomului, de la  sol pana la varf. In plus, va recomandam stropirea zonelor din jurul pomilor pentru a indeparta formele hibernante ale daunatorilor gazduite de frunzele uscate cazute, crengile rupte ce au ramas sub pomi. 

Tratamentele se efectueaza cand temperaturile sunt pozitive peste 5ºC, in zilele fara vant si ploaie. Pentru a a asigura eficienta tratamentelelor si pe perioade cu temperaturi mai scazute, va oferim Solutia Anti-Inghet Stropirea Pomilor care este compatibila cu Zeama Bordeleza si confera rezistenta solutiei de stropit la inghet pana la temperaturi de -8 ºC.

Siguranta in timpul stropirii

Tratamentul eficient este cel realizat corect si care iti asigura protectie in timpul stropirii. Principala metoda de aplicare a tratamentelor fitosanitare este stropirea cu ajutorul unei pompe de stropit manuale, a unei pompe cu acumulator, a unui pulverizator sau a unui atomizor. Alege echipamentul potrivit dimensiunii livezii pe care urmeaza sa o stropesti.

Ai grija ca substantele utilizate sa nu ajunga pe sol sau in apa. Clateste foarte bine pompa de fiecare data dupa ce ai terminat de stropit. Foloseste o salopeta si o masca de protectie pentru a evita inhalarea de substante toxice sau contactul direct cu acestea.

Nu uita ca preventia daunatorilor este mult mai usor de realizat decat tratamentul bolilor odata instalate. Poti preveni extinderea daunatorilor pe intreaga recolta fara ca bolile sa iti afecteze productia.

O alta problema care va poate afecta atat cantitatea cat si calitatea recoltei sunt muschii si lichenii de pe scoarta copacilor. Indepartarea acestora se realizeaza tot in perioada de repaus vegetativ, folosind produsul Antimus.

Pe langa tratamentele chimice trebuie sa protejati pomii fructiferi si de atacul rozatoarelorPlasele de protectie sunt solutia perfecta pentru protectia scoartei pomilor impotriva atacului caprelor, iepurilor, soarecilor de camp etc. pe timpul iernii. In cazul unui atac deja existent alegeti Sanared – biostimulator pentru refacerea scoartei, care aplicat pe zonele afectate confera protectie si previne infectarea ranii pana la refacerea tesuturilor.