In acest articol vom discuta despre rezistenta pomilor fructiferi la temperaturile scazute din perioada iernii, mai exact despre limitele termice caracteristice fiecarei specii de pomi fructiferi.
Din practica s-a observat ca temperata limita de inghet la pomii fructiferi este dependenta de numerosi factori. In general, pomii tineri au o rezistenta mai mica la temperaturile scazute decat cei maturi, iar ambele categorii sunt mai rezistente decat pomii care au intrat in perioada de declin.
Speciile care incheie perioada de vegetatie mai devreme rezista mai bine la temperaturi scazute decat cele care au perioada de vegetatie prelungita pana toamna tarziu.
Temperaturi limita de rezistenta la ger
Iata care sunt temperaturile minine de rezistenta la inghet ale pomilor fructiferi:
- Mar: – 35ºC
- Par: -32 … -38ºC
- Gutui: -28 … -30ºC
- Prun: -30 … -32ºC
- Cais: -26 … -28ºC
- Piersic: -24 … -26ºC
- Cires: -29 … -32ºC
- Visin: -30ºC
- Capsuni: -16 … -24ºC
- Smochin: -16ºC
- Marul siberian: -45ºC
- Parul de Ussuria: -45ºC
Gerurile care vin treptat sunt mai putin periculoase decat cele bruste. La visin, de exemplu, gerurile de -20ºC, care s-au inregistrat progresiv, au distrus doar 3% din muguri. Aceasta se datoreaza faptului ca instalarea lenta a gerurilor permite desfasurarea normala a proceselor de calire. Aceeasi temperatura, survenita brusc, ar fi distrus mugurii in proportie de 96%.
Gerurile de revenire de la sfarsitul iernii, dupa zile mai caldute, sensibilizeaza pomii la ger. Dezgheturile si ingheturile repetate pot produce degerari la temperaturi mult mai putin scazute decat rezista in mod normal specia respectiva.
Gerurile de revenire din zilele si noptile de la sfarsitul iernii (februarie – martie) provoaca arsura scoartei si vatamarea cambiului care si-a pierdut din calire. In functie de evolutia temperaturilor scazute care se inregistreaza in timpul iernii la noi, si de modul cum reactioneaza speciile fructifere, s-a ajuns la urmatoarele concluzii:
- localitatile sau zonele in care se inregistreaza, iarna, frecvent temperaturi sub -24 grade Celsius sunt nevaforabile pentru cultura migdalului, caisului, piersicului si chiar ciresului, chiar daca rezistenta lor maxima indicata de literatura de specialitate este mai mare;
- localitatile in care se inregistreaza temperaturi sub -26ºC sunt nefavorabile speciilor enumerate mai inainte, carora li se adauga parul, gutuiul, nucul.
- in localitatile cu ierni si mai aspre se pot cultiva: marul, prunul (soiuri rezistente) si visinul care suporta, fara pagube mari temperaturi de -30ºC si chiar mai scazute.
Brumele si ingheturile tarzii de primavara care, in unele localitati, se inregistreaza frecvent, dupa pornirea in vegetatie, fiind specifice climatului continental excesiv, contribuie si ele mult la limitarea culturii unor specii fructifere.
Rezistenta la ger a radacinilor pomilor fructiferi
Rezistenta la ger a radacinilor pomilor fructiferi este mult mai scazuta decat a partii superioare, a trunchiului.
Iata care sunt temperaturile minime de rezistenta la ger a radacinilor diverselor specii de pomi fructiferi:
- Mar: -7 … -12ºC, pe cand trunchiul rezista pana la -35ºC
- Par: -11ºC, pe cand partea aeriana rezista pana la -38ºC
- Piersic: -10ºC, in timp ce trunchiul/ramurile rezista pana la -26ºC
- Visin: -14ºC, in timp ce partea aeriana rezista pana la -30ºC
- Coacaz: -15 ºC.