Taierile la pomi – perioade optime

Taierile la pomi fructiferi reprezinta una dintre cele cele mai importante lucrari de intretinere, indiferent ca aveti doar cativa pomi pe langa gospodarie sau aveti o livada, in adevaratul sens al cuvantului.

Taierile la pomi, fie că vorbim de tăierile de întinerire, de fructificare sau de formare a coroanei, care se aplică în primii 4-5 ani de la plantare, vor influenta longevitatea, sănătatea și mai ales fructificarea si productivitatea livezi dvsi. De cele mai multe ori, operatiunile de taiere la pomi, efectuate la momentul optim si corect, sunt premisele unei productii bune, cu fructe sanatoase si de calitate.

Taierile la pomi sunt lucrari esentiale care trebuie luate foarte in serios de orice gospodar. In articolul ce urmeaza vom incerca sa clarificam in acest articol care este perioada optima pentru taierea pomilor fructiferi, si in aces caz existand numeroase pareri ale specialistilor.

Foarfeca de taiat pomi cu acumulator: CLICK AICI pentru detalii si pret!
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeca de taiat pomi Topmaster: CLICK AICI pentru detalii si pret!
Foarfeca telescopica Villager: VEZI AICI detalii si pret!

Cand se fac taierile la pomi? 

Pentru rezultate optime, este recomandat sa realizati lucrarile de taiere in perioada repausului vegetativ, de la sfarsitul lunii noiembrie si pana la sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie.

Taierile de toamna

Toamna se înlătură doar crengile bolnave si uscate sau se curăță ramurile rupte care au rămas pe pomi astfel fiind diminuată cantitatea de dăunători care iernează în jurul acestora.

Taierea ramurile afectate de boli se va face cât mai aproape de inelul crengilor fără să rănim scoarța.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre foarfecile de taiat pomii fructiferi

Taierile de iarna-primavara (februarie-martie)

Prin tăierile în uscat (in perioada repausului vegetativ), se echilibrează repartizarea resurselor între diferite părți ale pomului. Prin tăiere se da o forma coroanei,  se evită supraîncărcarea cu rod și intrarea în alternanța de rodire, se regenerează formațiunile de rod îmbătrânite și se prelungește durata de viață a rodului productiv

Toamna, tăierile se fac DOAR la semintoase după ce au cazut frunzele si doar daca aveti multi pomi si nu va puteti incadra sa faceti aceasta oferatiune la sfarsitul lunii februarie/inceputul lunii martie.

Scule si unelte doar pentru tine!
VEZI oferte online!

Avantajele tăierilor de toamna sunt reprezentate de usurarea muncii in cazul tratamentelor efectuate cu sulfat de cupru si ulei horticol și economia de substante. În plus, primăvara este o perioadă foarte aglomerata pentru gospodari, cu o multime de activitati in livada si gradina.

Când se fac totuși tăierile toamna?

Tăierile pot fi făcute toamna doar când sunt anunțate ierni lungi și geroase astfel că pomicultorul ar putea risca să nu reușească să aplice aceste lucrări primăvara. Dacă pomii pornesc deja în vegetație primăvara practic prin tăiere sunt eliminate părțile cele mai importante iar pomul va intra în noul ciclu de fructificare cu o vigoare mai slabă și cu fructe mai puține. Seva bogată din iarnă are tendința să meargă către mugurii din extremitățile noi, iar tăierile vor cauza pierderea acestor substanțe nutritive. Pomul va rămâne slăbit în acel an, fără vigoare și cu fructe mici.

Nici pomii mici cărora le trebuie formată coroana nu trebuie tăiați toamna pentru că dacă vor urma geruri serioase, acestea le vor provoca daune mari.

Chiar dacă se alege ca tăierile să fie făcute toamna, acestea se efectuează numai la temperaturi care să nu coboare sub -5 C.  Dacă tăierea se face din toamnă s-ar putea ca gerul să atace pomul, iar primul mugure care este pe capăt, la tăietură, să înghețe.

Citeste si: De ce nu rodesc pomii fructiferi

Taierile „in verde”

Tăierea în verde (la sambutoase: cais, piersic, cires, visin) se aplică vara, în perioada de vegetație, atât pentru a obține un echilibru între creșterea și dezvoltarea pomilor fructiferi, cât și pentru a avea producții controlate. Printre avantajele tăierii în verde se numără:

Intrarea pe rod mai devreme a pomilor fructiferi;

  • Formarea mai rapidă a coroanei;
  • Echilibrarea creșterii și a rodirii;
  • Iluminarea și aerisirea coroanei;
  • Vindecarea mai rapidă a rănilor de tăiere, datorită circulației intense și unei cantități mari de sevă;
  • Menținerea calității fructelor obținute;
  • Reducerea volumului de lucru necesar tăierilor de toamnă și primăvară.

Lipsa unei toaletări a pomilor fructiferi se răsfrânge asupra performanței de rod a livezii. Astfel, pomii se vor supraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să produca mai putin sau deloc. Daca  nu faceti taierile in perioada optima, pomii nu vor avea resurse de pornire in vegetatie, din cauza distributiei sevei spre extremitatile ramurilor, parti care oricum vor fi taiate mai tarziu. In consecinta, pomul va fi slabit si calitatea fructelor va scadea considerabil.

De asemenea, după 5-7 ani cu producții mari, pomii nu mai rodesc deloc și se declanșează procesul de uscare prematură, iar coroana se mutilează prin frângerea ramurilor.
Perioada în care vor fi efectuate tăierile trebuie aleasă cu grijă, pentru că prin alegerea greșită a datei,  putem compromite pomii feuctiferi.

Indiferent de perioada cand se fac taierile la pomi, trebuie sa fiti atenti să nu fie zăpadă sau chiciura pe pomi. De asemena, este necesar sa folositi si sculele potrivite si sa le dezinfectati dupa fiecare pom!

Speram ca am facut putina lumina in ceea ce priveste taierea pomilor si importanta acestei activitati pentru pomii dvs.