Taierile la mar

Taierile la mar reprezinta una dintre operațiunile anuale cele mai importante ce trebuiesc efectuate la acest pom fructifer, pentru a forma si mentine o coroana corecta si echilibrata si pentru a obtine productii superioare si de calitate. Incepand din primul an dupa plantare, taierea poate face diferenta dintre un pom sanatos si productiv si unul cu probleme.

Taierile de formare si de fructificare la mar este un efort investit in intreaga viata a pomului, care isi va dezvolta apoi crengile corect si va da productii bune si de calitate. Prin intermediul taierilor anual se poate asigura o productivitate sporită constantă în decursul anilor, obținând fructe mari si sanatoase, cu un calibru excelent și o colorare intensă.

Pentru a efectua corect taierile la mar este foarte important să cunoașteți condițiile pedoclimatice din zona dvs, fenofaza pomilor, forma pe care doriti sa o dati coroanei, schema de plantare și portaltoiul.

Taierile la pomii fructiferi sunt clasificate astfel: taierile de formare și tăierile de producție (fructificare).

Tăierile de formare au scopul de a da formă tipului de coroană ales, de a menține coroana de-a lungul anilor și de a garanta echilibrul pomului, oferindu-i posibilitatea de a asigura încărcătura dorită cu fructe de-a lungul anilor.

Taierile de producție (de fructificare) urmaresc reglarea productivității pomilor, din punct de vedere calitativ și cantitativ, evitând alternanta de rodire.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre taierile de rodire la pomii fructiferi

Taierile de formare si de intretinere a coroanei la mar

Cea mai mare parte a soiurilor de măr se conduc, uşor şi rapid, prin intervenţii puţine, sub formă de fus subţire.

Tăierile de întreţinere a coroanei fus subţire la măr constau, în principal, în înlocuirea treptată a semischeletului de pe ax, prin eliminarea acestora sau prin scurtarea spre baza ramurii deasupra unei creşteri noi. Ramurile de schelet din etajul de bază se scurtează în lemn de 2-3 ani pentru a ramifica şi a evita degarnisirea lor. De asemenea, se recomandă o tăiere de regenerare a formaţiunilor fructifere îmbătrânite şi o rărire a ramurilor de rod, dacă încărcătura este prea mare.

La pomii de mar conduşi în forme conice (fus subţire, fus tufă), se aplică cu rezultate foarte bune şi fără rezerve, scurtarea a semischeletului care depăşeşte jumătate din grosimea axului la punctul de inserţie în cep de 2-3 cm.

 

Cauti fierastraie si foarfece pentru gospodaria ta?
Alege din peste 200 de modele aflate ACUM la oferta: CLICK AICI!

Taierile la mar dupa plantare

Tăierile de formare a coroanei la mar presupune înlăturarea lăstarilor de pe tulpina și lăsarea lăstarilor care vor forma primul nivel al coroanei, care de la greutatea fructelor se vor înclina.

Taierea este recomandata in perioada in care pomul nu este activ (de la plantare pana la primii muguri), dar nu este indicat sa te ocupi de taiere in zile cu temperaturi foarte scazute.

Daca puietul este format doar din tulpina, taierea la un an se face la un nod, la o inaltime de aproximativ 75 cm pentru varietatile de marime normala si o inaltime de circa 60 cm pentru varietatile pitice.

In cazul puietilor care au deja crengi formate, se recomanda taierea la aceeasi inaltime, chiar deasupra unei crengi puternice lasand mai jos alte doua-trei crengi la distanta aproximativ egala una de alta. Se recomanda scurtarea crengilor la jumatate sau doua treimi, chiar la un nod aflat pe partea superioara.

Taierile la măr în anul 2 după plantare

Presupune eliminarea ramurilor puternice ce cresc orientate vertical cu un unghi de deschidere mic și, desigur, tăierea mugurelui apical ce blochează creșterea pomilor până la înălțimea dorită.

În acest mod, noul ax central, noul vârf al plantei va fi orientat lateral, dar mai puțin viguros.

Taierile la meri cu varsta de peste 2 ani

Dupa 2 ani de la plantare, se continua cu taierile de formare a coroanei, dar se pune accent si pe taierile de rodire.

Taierile de formare vizeaza reducerea ramurilor viguroase și eliminarea lăstarilor apăruți pe tulpină sau în locuri nepotrivite ale coroanei.

În plus, vârful se scurtează din nou la un mugure lateral ce crește în direcția opusă de creștere a mugurelui anterior lăsat.

În această perioadă de dezvoltare a pomilor, vom interveni și cu primele tăieri de întoarcere la ramurile principale.

Taierile de fructificare la mar

Taierile de producție (fructificare) se efectuează în fiecare an, în funcție de forma coroanei.

De regula, taierile de fructificare incep din al patrulea an după plantare, deoarece in primii trei ani se fac taieri pentru formarea masei vegetative, necesare pentru formarea corectă a coroanei.

Executarea corectă a tăierilor la măr trebuie să aibă în vedere atât particularităţile tipului de fructificare care variază mult de la o grupă de soiuri la alta sau chiar de la un soi la  altul, cât şi o bună cunoaştere a ramurilor de rod.

Pentru a realiza operatiunea de taiere este foarte important să recunoașteți ramurile și mugurii.

Mărul formează muguri de rod pe urmatoarele tipuri de ramuri: pintenul, țepușa, nuielusa, mladita, smiceaua bursa de rod si vatra de rod.

Ramurile de rod la mar
Ramurile de rod la mar

1 – pinten; 2 – ţepuşă; 3 – smicea; 4 – nuieluşă; 5 – mlădiţă; 6 – bursă; 7 – vatră de rod 

Pintenul este o ramura de rod in devenire, cu o lungime de 1 – 5 cm, cu un mugure vegetativ in varf, fiind pozitionat perpendicular pe ramura mama. Dupa un anumit numar de ani, pintenul formeaza in varf un mugure de rod. Pintenii nu se taie şi nu se răresc deoarece asupra lor se intervine indirect, prin scurtarea semischeletului, îndepărtându-se şi pintenii aflaţi pe porţiunea suprimată;

Țepusa este foarte asemnatoare cu pintenul, numai ca in varf are un mugure de rod. Ţepuşele nu se scurtează deoarece li s-ar suprima singurul mugure de rod situat în  vârful lor, dar se pot rări dacă sunt mai dese de 10-12 cm;

Smiceua are o lungime de 15-30 cm cu un mugure vegetativ in varf foarte bine dezvoltat., iar in lateral muguri vegetativi mai slav dezvoltati. Smicelele nu se scurtează, se lasă să crească liber în primii 2-3 ani, deoarece ele se garnisesc în mod natural cu ţepuşe şi pinteni, însă se pot rări la 15-20 cm dacă este cazul;

Nuielusa are 15-30 cm lungime si are un mugure de rod. Nuieluşele nu se scurtează, dar se răresc la 15-20 cm când încărcătura cu muguri de rod este prea mare;

Mladita are 15-30 cm lungime, in varf are mugure de rod si 2-3 muguri de rod subterminali. Mlădiţele, în cazul când au mai mulţi muguri de rod laterali, se scurtează deasupra a  2-3 muguri de rod. Dacă au numai 1-2 muguri de rod lateral nu se scurtează, dar se răresc  dacă sunt prea dese;

Vetrele de rod trebuie întinerite la intervale de 4-5 ani, prin tăierea deasupra a 1-2  pinteni, ţepuşe sau burse situate la baza lor.

Bursa de rod se formeaza pe varful tepusei dupa ce aceasta rodeste, sub forma unei umflaturi din care vor apare noi ramuri de rod.

Ramurile anuale care sunt prea dese sau au o poziţie nedorită în coroană se suprimăÎn general, nu se recomandă scurtarea ramurilor anuale (de vigoare mijlocie-mică) deoarece  acestea se garnisesc în mod natural cu ramuri de rod.

–––––––––––––––––––-

––––––––––––

Unele soiuri de măr formează muguri de rod pe nuielușe sau pe mlădițe. Producția pe nuielușe și mlădițe are loc la vârful acestora, în timp ce soiurile de meri care rodesc pe ramuri mixte produc fructe pe toată lungimea ramurilor.

Cele mai calitative mere se formează pe ramurile mai tinere. Prin urmare, tăierea de producție garantează reînnoirea masei vegetative în timp.

Aceasta se realizează prin tăierea ramurilor, scurtând ramurile prea viguroase si  înlăturând mugurii floriferi în exces.

Cea mai bună perioadă pentru efectuarea taierilor la mar, atât de formare, cât și de fructificare, este in perioada de repaus vegetativ, în perioadele fără precipitații, niciodată imediat după ninsoare sau ploi.

Taierile la mar trebuie efectuate în siguranță cu echipamente profesionale, care să nu provoace ruperea ramurilor si care sa faca tăieri precise, curate.

Pentru a avea o producție constantă și echilibrată și pentru a permite merelor să atingă un calibru bun, este necesar sa se efectueze rarirea  fructelor, care se va efectua vara, după căderea naturală, începând din primul an de rodire şi în anii următori, mai ales în anii cu o legare sporită a fructelor.

Citeste si: Rarirea fructelor la pomii fructiferi

Când fructele au dimensiunea unei nuci, se răresc, lăsând câte 1 sau 2. Trebuie alese cele mai bune fructe, înlăturându-le pe cele deformate sau deteriorate.

Acest lucru va crește calitatea fructelor și va ușura ramurile încărcate de fructe la pomii tineri.

Un alt tip de tăieri realizate la măr și de o importanță mare este taierea in verde. Aceasta operatiune se realizează vara și este eficientă, mai ales, la pomii viguroși.

Scopul acesteia este de a asigura o iluminare mai bună a coroanei și pentru a reduce fenomenul de autoumbrire. Prin intervenția cu tăieri în verde se frânează dezvoltarea coroanei pomilor care au atins dezvoltarea maximă în baza formei de coroană alese. 

Prin urmare, cu ocazia taierilor in verde elimină majoritatea lăstarilor noi formați, începând cu cei care cresc în afara formei alese de coroană.