Taierile de primavara la muscate

Taierile de primavara la muscate se fac diferit in functie de modul in care le-ati taiat in toamna. In mod normal muscatele ar trebui sa intre in repaus o data cu venirea frigului, iar inainte de acest moment trebuie tunse. In realitate nu se intampla insa totdeauna sa fie asa, de cele mai multe ori din lipsa spatiului rece de depozitare in lunile reci.

Muscatele care au fost tunse toamna

Ingrijirea florilor. Muscatele care au trecut peste iarna asa cum trebuie, adica beneficiind de taieri toamna si repaus iarna, mai trec primavara printr-o serie de taieri. Operatiunea se face in aprilie, dupa ce muscatele au fost curatate in prealabil. In mod normal lastarii se scurteaza la 10 centimetri. Exista persoane care taie lastarii foarte mult inca din toamna. In acest caz, taierile de primavara la muscate se rezuma la taieri de ajustare si indepartare a varfurilor afectate.  

Muscatele care au ramas in vegetatie iarna

Se intampla insa in multe situatii, mai ales in cazul celor care locuiesc la bloc, sa nu aiba fizic unde sa tina muscatele la rece. Atunci ele raman in vegetatie si peste iarna, cu frunze si uneori cu flori. In cazul acestor muscate taierile principale trebuie sa se faca primavara. 

Este foarte important pentru planta sa beneficieze de aceste taieri in primul rand pentru intinerire si in al doilea rand pentru ca peste iarna intensitatea luminii fiind mai scazuta si lastarii cresc mai subtiri, etiolati si in final inestetici. Daca raman netaiate, muscatele vor inflori, dar mai putin, la capatul acestor lastari lungi care se apleaca sun greutatea florii. 

Trebuie taiata orice tulpina care pare nasanatoasa – moale, goala pe dinauntru, de culoare inchisa. Tulpinile sanatoase raman ferme daca sunt usor apasate intre degete. Daca doriti o muscata mai putin lemnoasa taiati partile care au inceput sa devina mai tari. 

Taierile de primavara la muscatele curgatoare

Tot primavara trebuie taiate si muscatele curgatoare, dupa ce au iesit din repaus. Taierea se face pana la trei noduri. In felul acesta dati posibilitatea plantei sa se regenereze. Lastarii pe care i-ati taiat ii puteti pune la inradacinat, la fel ca si in cazul lastarilor taiati de la muscatele clasice.