In articolul de astazi vom vorbi despre taierile de rodire la principalele specii de pimii fructiferi. Pentru a efectua corect operatiunile de taiere de rod la pomi, inainte de toate consideram ca este necesar sa stiti care sunt principalele ramuri de rod:
Tepusa – ramura cu o lungime de 1 pana la 5 cm, muguri axilari vegetativi in varf, nedezvoltati;
Nuielusa – ramura lunga de 5-20 cm, in varful ei avem un mugur mixt, complet format, iar de-a lungul ei se gasesc muguri axilari vegetativi;
Ramura mijlocie – cu o lungime intre 20-40 cm, întâlnită la pomii proaspat intrati pe rod, tineri, cu durata lunga de viata (semn de productivitate mare), in varf intalnim un mugur mixt;
Ramura lunga – peste 40 cm lungime, intalnita la pomii intineriti sau la cei carora li s-au aplicat taieri drastice;
Mladita – ramura de rod propriu-zisa de doi ani, formata din ramuri de rod anuale, pe ea formandu-se tepuse si muguri de rod ramificati;
Bursa de rod – ramura de rod scurta, de mai multi ani, pe ea se observa punctul de insertie al fructului si totodata se pot forma de-a lungul ei tepuse, smicele sau ramuri mijlocii.
Taieri de rodire la mar si par
Marul si parul rodesc in principal pe ramurile scurte – tepuse si doar cateva soiuri pe ramuri lungi – adica pe nuieluse si mladite.
Pentru a realiza corect taierile de rodire la mar si par trebuie sa respectati cateva reguli esentiale:
- Ramurile de un an care au crescut dupa taierea de regenerare a semischeletului nu se scurteaza.
- Formatiunile de rod tinere – pintenii, tepusele, bursele, smicelele, nuielusele – nu se taie.
- Mladitele se scurteaza uneori la 1-2 muguri de rod, atunci cand se impune o normare a rodului;
- vetrele de rod tinere nu se taie,
- ramificatiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurteaza prin taieri, deasura unei formatiuni apropiata de baza;
- semischeletul subtire, lung si partial arcuit se scurteaza de la punctul de curbura, adica deasupra a 2-4 muguri de rod. Daca acest schelet este gros si nearcuit se lasa mai lung, adica i se reduce 1/4 sau 1/3 din lungime.
Se lucreaza pe fiecare sarpanta (ramura groasa) in parte, pornind de la varful ei in jos astfel:
-la varf se lasa o singura ramura vegetativa care se scurteaza cu 1/3 din lungime.
-se raresc ramurile de semischelet la 30-40 cm una de alta.
-fiecare ramura de semischelet se scurteaza mai puternic spre varful pantei, mai putin la baza, astfel ca acesta sa capete o forma conica, pomul sa fie usurat de fructe mai mult la varf si mai putin la baza.
Foarfeci de pomi, vie si gradina
Preturi de la 17 lei | VEZI oferte AICI!
Taieri de rodire la gutui
Gutuiul rodeste pe maciulii si coarne de melc. Ramurile anuale lungi care poarta muguri micsti se scurteaza cu 1/3 din lungime pentru a stimula formarea unor maciulii viguroase, maciuliile slabe se elimina, iar cele viguroase raman intacte pentru a rodi. Formatiunile “ coarne de melc” se lasa intregi daca sunt rare si viguroase.
Lastarii lacomi care apar abundent la gutui se trateaza diferit dupa pozitia pe care o au in coroana (cei vigurosi din mijlocul coroanei s etaie in totalitate, iar cei de la periferie se raresc si apoi se scurteaza cu 1/2 sau 1/3 din lungime.
Taieri de rodire la prun si cais
Prunul si caisul rodesc pe aceleasi ramuri de rod, au crestere si fructificare similare. de aceea taierile de rodire se executa asemanator
O parte din soiuri, cum sunt : Stanley, Anna Spath, D’Agen, Nectarina rosie la prun si Royal, Mamaia la cais rodesc predominent pe buchete de mai, necesitand taieri minimale. Soiurile la care predomina ramurile mijlocii si lungi (Vanat romanesc, Vanat de Italia, Tuleu gras, Renclod, D’Althan) formeaza coroane dese, degarnisirea avanseaza rapid si deci necesita mai multe taieri.
Soiurile din prima categorie necesita scurtarea semischeletului pe care sunt amplasate buchetele de mai cu 1/3-1/2 din lungime, precum si scurtarea ramurilor vegetative lungi cu 1/4-1/3 pentru a le transforma in semischelet tanar purtator de buchete.
La soiurile din grupa a doua (tip standard) se raresc ramurile mijlocii la 12-15 cm una de alta si se scurteaza semischeletul pe care sunt amplasate. Ramurile de rod lungi (peste 35-40 cm), precum si ceve vegetative se raresc la 15-20 cm una de alta si apoi se scurteaza cu 1/4-1/3 din lungimea lor.
Paralel cu aceste operatiuni se lumineaza puternic coroana si se reduce inaltimea pomilor la 3.5-4 m, retezand ramurile groase deasupra unor ramuri cu crestere orizontala.
Ramurile imbatranite, degarnisite se suprima si se inlocuiesc cu altele noi, tinere.
Taieri de rodire la cires si visin
Ciresul si visinul nu cunosc fenomenul de alternanta de rodire, iar ramurile de rod nu se degarnisesc atat de usor ca in cazul altor specii de pomi fructiferi, de aceea in cazul lor trebuie efectuate mai putine taieri de rodire.
Ciresul si visinul suporta mai greu ranile, nu sunt recomandate taierile drastice In cazul ciresilor si a visinilor), ramurile de rod (buchetele de mai, ramurile mijlocii, lungi si chiar plete rodesc 8-10 ani) si dupa aceea se elimina.
Buchetele de mai fructifica cel mai intens in cazul ciresului si visinului, ele putand evolua prin mugurii vegetativi, din varf in alte buchete de mai, in ramuri mijlocii sau plete. Asuprabuchetelor de mai nu se intervine cu taieri.
Ramurile de garnisire (laterale) se scurteaza daca depasesc o lungime de 35-40 cm, iar asupra pintenilor nu se intervine deloc.
Inlocuirea semischeletului se face mentinand lastarii ce apar in coroana, inclusiv cei lacomi si scurtarea lor cu 1/3 din lungime.
Citeste si: Tot ce trebuie sa stiti despre taierile la visin
La visin taierile vor avea in vedere aerisirea coroanei, iar ramurile pletoase imbatranite, alungite si degarnisite se taie de la baza. Intotdeauna la varfuri se formeaza ramuri in grup de cate 3-4 la un loc, dintre ele se va lasa cea terminala, plus una laterala sau se suprima manunchiul de ramuri deasupra uneia cu crestere laterala.
Taieri de rodire la piersic
La piersic, ramurile de rod care fructifica cel mai bine sunt ramurile mixte de vigoare mijlocie 30-60 cm, care cu ocazia taierilor trebuie rarite la 20-25 cm una de alta (fara a se scurta), retinand in coroana aproximativ 80-150 bucati, in functie de vigoarea pomului. Toate ramurile mixte in plus fata de cele alese sa rodeasca, impreuna cu salbele, buchetele de mai si ramurile vegetative se taie la inel.
In portiunile degarnisite din coroana sau din loc in loc se mai lasa cepi de inlocuire la 2-4 muguri.
La piersicii batrani, cu cresteri reduse, se mai recomanda taierea clasica, care consta in scurtarea ramurilor mixte retinute sa rodeasca la 8-12 grupe de muguri, alternand cu cepi de 2-4 muguri care vor forma ramuri mixte noi (de inlocuire) pentru anul viitor.l.
Taieri de rodire la migdal
La migdal se fac mai putine taieri, intrucat fiecare ramura de rod, inclusiv buchetul de mai traiesc si fructifica 3-5 ani. Taierile la migdal trebuie facute cu atentie, cele cu diametrul de peste 1.5-2 cm se dezinfecteaza cu solutie cuprica si apoi acopera cu mastic.
Taieri de rodire la pomi – unelte necesare
Pentru a realiza taierile de rodire la pomi fructiferi in cele mai bune condiții, ai nevoie de foarfece bine ascutite, care sa realizeze taieri corecte si curate. Este important să folosești unelte profesionale, iar dacă ai o livadă extinsă, recomandarea noastra este sa investesti in foarfece electrice sau pneumatice, pentru a-ti usura munca si pentruo calitate inalta a taierilor.
Mai jos sunt principalele unelte de care vei avea nevoie:
- Foarfecă de taiat;
- Fierăstrău de pomi;
- Mănuși de protectie;
- Ochelari de protecție;
- Scară.
Taieri de rodire – Cele mai frecvente greseli
Mulți dintre cei care au o livada sau macar cativa pomi fructiferi in gradina, atunci cand este vorba despre taierile de rodire comit o serie de greșeli, cel puțin în primii ani de dupa plantare.
Greselile cele mai des intalnite in cazul taierilor pomilor fructiferi sunt:
- Tăierea excesivă sau insuficientă;
- Realizarea tăierii în condiții meteorologice nefavorabile, în special iarna cand temperaturile sunt negative sau in zile cu precipitatii.
- Folosirea unor foarfeci si fierastratie neascutite sau care nu sunt dezinfectate dupa taierea fiecarui pom nu sunt bine întreținute. De exemplu, folosirea unei foarfece de grădină tocite poate cauza leziuni, afectând pomul. De asemenea, toate ustensilele ar trebui dezinfectate înainte și după fiecare folosire, pentru a preveni răspândirea bolilor.
Taierile incorecte efectuate au repercursiuni asupra pomilor fructiferi :
- Îndesirea coroanei sau degarnisirea;
- Recolte slabe sau fructe de calitate inferioara;
- Creșteri prea puternice sau prea slabe ale ramurilor.
Frumos explicat, grupat pe categorii de taieri. Poate ar fi si mai relevant, fotografii la fiecare tip de explicatie, este o munca, dar merita, asa, explicatia va fi completa si mult mai relevanta.
O alta idee ar fi, un filmulet sau mai multe, cu explicatii in timpul taierilor efectiv, ar fi si mai relevant si ar fi util pentru cei interesati.
„De asemenea, toate ustensilele ar trebui dezinfectate înainte și după fiecare folosire, pentru a preveni răspândirea bolilor.”
ERATA:
înainte și după fiecare POM!!!
Foarte bine explicat.mulțumesc pentru sfaturi.