Stropiti pomii fructiferi dupa taierile din perioada repausului vegetativ!

Tratamentul cu sulfat de cupru (piatra vanata) este obligatoriu sa se efectuerea dupa realizarea taierilor taierilor din perioada repausului vegetativ deoarece solutia va dezinfecta taietururile efectuate si va proteja pomii fructiferi de instalarea unor boli cum ar fi Monilioza si va contribui la cicatrizarea ranilor (taieturilor).

Piatra vanata este unul dintre cele mai vechi fungicide folosit pentru tratamentele la pomi fructiferi. În România  sulfatul de cupru poarta denumirea generica de piatra vanata. 

Pompa de stropit cu acumulator Villager
Pompe electrice de stropit: VEZI modele si preturi!
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeci de taiat pomi: Vezi modele si preturi!
Atomizor Villager DM 14 PE
Cele mai bune atomizoare: Vezi modele AICI!

De ce stropim pomii fructiferi dupa taieri?

In perioada de repaus vegetativ pomii nu mai asimileaza, ci îşi blochează nutrienţii gata preparaţi în celule cu scopul de a creşte concentraţiia de săruri minerale. O celulă concentrată în asimilate va fi mult mai protejată îngheţului de peste iarnă.

În perioada de repaus vegetativ orice fel de stropire sau administrare de îngrăşământ la baza pomilor fructiferi, nu va afecta în nici un fel fiziologia plantelor în respectiva perioadă. Chiar dacă se vor face stropiri cu substanţe sistemice, respectivele substanţe nu vor fi preluate de către plante.

Prin urmare, în repaus vegetativ se pot face tratamente cu substanţe, care dacă sunt aplicate în perioada de vegetatie ar pune in pericol producţia sau chiar vitalitatea pomilor fructiferi.

Pompe submersibile – ACUM cu REDUCERE de 50%!

Piatra vanata (sulfatul de cupru) se poate aplica atât în perioada repausului vegetal, dar şi în perioada de vegetaţie a pomilor fructiferi. Diferenţă între cele două perioade de aplicare constă în forma chimică a cuprului din soluţia aplicată. Trebuie retinut faptul ca piatra vanata poate să ardă frunzele, lăstarii tineri sau florile, putand astfel distruge pomii fructiferi si intreaga productie.

Cauți pompa stropit pomii fructiferi? VEZI modele si preturi AICI!

Tratamentul cu piatra vanata în perioada de repaus vegetativ

În perioada de rapus vegetativ se poate administra sulfatul de cupru (piatra vanata) fără ca  adaugarea de var. Atunci cand in solutia de sulfat de cupru se adauga var – solutia obtinuta se numeste zeama bordeleza.

Vezi si: Stropirea pomilor fructiferi cu zeama bordeleza

Dacă am efectua stropiri cu piatra vânătă FARA var în perioada de vegetaţie a pomilor fructiferi, aciditatea soluţiei va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. 

Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu, doar in amestec cu apa, aduce aduce beneficii pomilor fructiferi proaspat toaletati, cuprul din soluţie va distruge agenţii patogeni aflaţi pe tulpinile pomilor fructiferi si va contribui la cicatrizarea ranilor (taieturilor). 

Pomii vor fi sterilizati prin aplicarea tratamentului cu piatra vanata, preintampinand o serie de boli precum monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni.

Citeste si: Monilioza la pomi fructiferi

Prepararea şi administrarea soluţiei de sulfat de cupru

– la 10 l de apă se adaugă 300 g de piatră vânătă, pentru a obtine o concentratie de 3% solutie

– la 20 l apă se adaugă 600 g de piatră vânătă.

– la 100 l apă trebuie să adăugăm 3 Kg piatră vânătă

Daca utilizati aceste cantitati, veti obtine o solutie de sulfat de cupru cu concentratie de 3%, dozaj ce va fi aplicat exclusiv in perioada de repaus vegetativ al pomilor.

Recomandam ca apa să fie puţin călduţă, astfel încât sulfatul de cupru să se dizolve uşor. Aplicarea solutiei  de sulfat de cupru trebuie să se facă din belşug, prin îmbăierea pomului fructifer.

Obiecte sanitare si articole de baie – ACUM la REDUCERE!
Descopera promotiile zilei!

Temperatururile la care se vor face stropirile trebuie să fie de peste 4-5ºC, astfel încat soluţia să nu îngheţe pe ramuri si se usuce in cateva ore. 

Citeste si: Uleiul horticol – utilizare si beneficii pentru pomii fructiferi

A doua stropire ar fi de preferat să se facă imediat după tăieri sau curăţarea pomilor fructiferi. Atenţie doar ca planta să fie încă în repaus în respectiva perioadă!

Aplicat după tăieri, soluţia de sulfat de cupru va dezinfecta rănile provocate, reducând riscurile de infecţie.

Piatra vânătă se va administra singură, fără alte produse chimice. Exclus să fie administrat împreună cu uleiul horticol!