Soiuri de trandafiri rezistenti la inghet

Trandafirii sunt florile considerate adevăratele regini ale grădinii, flori ce pot fi găsite oriunde în prezent, însă mulți grădinari se feresc de dificultățile de îngrijire a plantelor în timpul iernii.

Adăpostul insuficient și izolarea prematură conduc la slăbirea plantelor sau la deteriorarea semnificativă a tufelor. Din fericire, printre soiurile de trandafiri, există un întreg sortiment care poate îndura cu ușurință iernile geroase, fără a avea nevoie de adăpost sau pur și simplu cu o protecție ușoară.

Despre aceste varietăți vom vorbi în acest articol.

Trandafiri urcatori rezistenti la inghet

Unele soiuri de trandafiri urcători rezistă perfect la temperaturi de până la -35º C. Ele fac parte din diferite categorii – cu flori mici, cu flori mari și flori duble.

Trandafirii soiului Mont Blanc te vor încânta cu flori luxuriante, duble, rafinate și muguri mari. Mugurii sunt de culoare alb imaculat. Cu toate acestea, până la deschiderea totală, trandafirii capătă nuanțe de roz pal. Acest soi este perfect pentru crearea unui aranjament vertical, de până la 4 m înălțime. Mont Blanc poate rezista la temperaturi de până la -35º C.

Dacă nu ai timp suficient pentru a te ocupa de o grădină luxuriantă de trandafiri, dar în același timp îți dorești să ai o grădină superbă, ar trebui să acorzi atenție soiurilor New Dans și Coral Dawn.

Trandafiri Coral Dawn
Trandafiri Coral Dawn

Trandafirii tolerează perfect temperaturile scăzute ale iernii de până la -28º C, iar mugurii mari te vor încânta cu frumusețea lor până în luna octombrie.

Grădinarii iubitori de stil clasic, vor aprecia soiul de trandafir urcător Alchymist. Este puțin solicitant în ceea ce privește îngrijirea, dar dacă are parte de condițiile necesare de dezvoltare, atuncii mugurii de culoare roz-auriu vor încânta vara cu aroma lor unică de fructe. Fără adăpost rezistă la termperaturi de până la -30º C.

Alti trandafiri cu flori mari care pot tolera cu ușurință temperaturile de până la 35º C sunt Paul’s Scarlet și Aloha. Florile semi-duble ale acestor varietăți au diametrul de 10 cm și sunt utilizate în amenajarea peisagistică verticală, a clădirilor nu mai mari de 3 metri.

Paul’s Scarlet
Paul’s Scarlet

Pentru iubitorii de nou și original sunt recomandate soiurile de trandafiri roz, roșii și portocalii. Ele tolerează temperaturile scăzute de până la -28º C.

Trandafiri teahibrid rezistenti la inghet

Soiurile de trandafiri teahibrid sunt considerate a fi sensibile, însă cu toate acestea printre ele există soiuri rezistente la ger. Black Magic și Red Intuition. Acestea sunt adevăratele vedete ale colecției teahibrid.

Trandafiri - Black Magic
Trandafiri – Black Magic

Florile sunt formate din petale în nuanțe închise și strălucitoare. Ele înfloresc pe parcursul sezonului cald și sunt imune la bolile specifice. Aceste soiuri pot rezista la temperaturi de până la -30º C.

Siul Ingrid Bergman tolerează atât căldura verii, cât și frigul iernii, fiind în același timp sensibil la soarele puternic. Cu ajutorul îngrășămintelor de toamnă, rezistența trandafirilor la frigul iernii, poate fi crescută de la – 28º C la – 30º C.

Eldorado nu necesită adăpost pe perioada iernii. Tolerează temperaturile scăzute de până la – 28º C. mugurii denși, dubli, în nuanțe bogate de roz – somon, înfloresc frumos toată vara și sunt potriviți pentru tăierea și păstrarea în vaze.

Elina, frumusețea irlandeză iubește atât soarele, cât și umbra parțială. Este un soi excelent pentru tăiere, cât și pentru industria horticolă. Acest trandafir poate rezista la temperaturi de până la – 28º C.

Royal Baccara este o floare cu adevărat regală. Pe lângă calitățile decorative, are capacitatea de a înflori continuu până la sfârșitul lunii octombrie. Rezistă la temperaturi scăzute de până la – 23º C.

Trandafiri - Royal Baccara
Trandafiri – Royal Baccara

Trandafiri Floribunda rezistenti la inghet

Black Cherry este un trandafie rezistent la iernare (până la – 28º C) si este foarte popular datorită frumuseții și rezistenței la multe boli.

Florile galbene și cremoase, cu diametrul de până la 10 cm, trandafirii Arthur Bell, nu vor lăsa pe nimeni indiferent. Această varietate înflorește în mod repetat și este rezistentă la mucegai. Tolerează temperaturile scăzue de până la – 28º C.

Trandafiri Arthur Bell
Trandafiri Arthur Bell

Trandafir uimitor în nuanțe de lămâie, Friesia are o aromă minunată de mere proaspete. Cu o acoperire ușoară, trandafirul va tolera cu ușurință temperaturile scăzute de până la – 35º C.

Soiul Julia Child este recomandat pentru plantarea în locurile însorite. Rezistent la ploile abundente, cât și la boli, el tolerează temperaturile de până la – 28º C.

Trandafir Julia Child
Trandafir Julia Child

Masquerade, un trandafir deosebit cu petale de culoare galben-portocaliu, dobândesc treptat nuanțe crude. Suportă temperaturile de până la – 28º

Cum protejezi trandafirii de inghet

Dacă soiurile de trandafiri sunt plantate în grădină, acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie de protecție împotriva înghețului. Odată cu apariția vremii reci, trebuie luate câteva măsuri care vizează protejarea plantelor, printre care se numără și mulcirea.

Important: Este necesar să începi lucrările pentru protejarea tufelor de trandafiri, atunci când temperatura exterioară scade de la 0 la -1º C.

Butașii de trandafiri pot fi mulciți folosind sol uscat de grădină, frunziș, iarbă uscată sau orice strat izolant. Această operație simplă va proteja partea inferioară a tulpinei de îngheț, chiar și atunci când lăstarii apicali îngheață, planta se va recupera rapid în primăvară.

Zăpada este un factor important în rezistența trandafirilor la iernare. Cu cât stratul de zăpadă este mai gros, cu atât mai bine se păstrează rădăcinile și partea inferioară a tulpinii trandafirilor.

Alegerea soiurilor rezistente la îngheț este cel mai important factor.