Soiuri de pere – Williams

Par WILLIAMS ALB este un par de vara – toamna, un soi originar din Anglia introdus la noi in tara in anul 1900. Pomul are vigoare mijlocie, infloreste semitarziu sau tarziu, este foarte precoce si productiv.
 
Rodeste abundent pe mladite, nuieluse si tepuse ( ramuri scurte). Este un soi de par autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) dar poate forma fructe fara polenizare. Bun polenizator: Kaiser, Conference, Abbate Fetel. Fructul este mijlociu spre mare,de tip piriform de culoare galben- pai. Pulpa este alba, dulce, suculenta, untoasa cu aroma delicata si de calitate foarte buna, fara sclereide. Epoca de coacere August – Septembrie.
 
Majoritatea soiurilor de peri prefera zonele cu clima mai temperata. Perii pot suporta in sezonul cald pana la 40 grade. Soiurile de peri vesnic verzi nu tolereaza temperaturi mai mici de – 15 grade. In sezonul cald au nevoie de temperaturi de 26-30 de grade pentru ca fructele sa se coaca.
 
Instructiuni de plantare pomi fructiferi:
 
se poate cultiva pe aproape orice tip de sol 
distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 4 x 4 m / 4 x 3 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.
groapa de plantare sa fie potrivita pentru radacini aprox 60 x 60 cm
fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3 – 4 mm. radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.
se mocirlesc radacinile pentru stimularea de noi radacini si vindecarea celor ranite, se planteaza imediat, sa nu se usuce pe radacini. 
se aseaza pomul cu radacinile rasfirate in  gropile facute anterior astfel incat altoiul sa ramana deasupra solului si se pune pamant maruntit. 
se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile, se taseaza, apoi continuam sa punem pamant si tasam pana ajungem la nivelul solului. 
se uda, se taseaza apoi se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile e ger.
Important: daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.
 
Alege sa consumi fructe proaspete si sanatoase chiar din gradina ta. Fructele pot fi prelucrate, sub forma de compot, sucuri, nectaruri, etc. Pe langa gustul delicios al perelor benefiziezi si de un aport crescut de proteine, vitamine si minerale cultivand Par Williams alb.100 g pere contin 10-20 g hidrati de carbon, care dau organismului intre 40-80 de calorii. 100 g pere proaspete contin 4,42 potasiu, 0,43 sodiu, 0,45 calciu, 0,73 magneziu si 0,07 fier.