Soiuri de pere – Novembra

Par Novembra este un soi de exceptie, cu origini in Basarabia. Este un soi de par de iarna, cu gust unic intre perele de iarna, de vigoare mica cu intrare rapida pe rod.
Productia este medie, pere uriase 400-600 g, cu rosu pe partea insorita. Pulpa este tare si dulce. La recoltare fructele sunt verzi si pietroase, dar dupa cateva saptamani de depozitare acestea se inmoaie si devind galbene si aromate. Perioada de recoltare Noiembrie. In conditii optime se pot pastra pana in Martie-Aprilie.
Este un soi foarte rezistent la ger, boli si daunatori, un soi de par de iarna deosebit ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o livada.
Instructiuni de plantare pomi fructiferi:
se poate cultiva pe aproape orice tip de sol
distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 4 x 4 m / 4 x 3 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.
groapa de plantare sa fie potrivita pentru radacini aprox 60 x 60 cm
fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3 – 4 mm. radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.
se mocirlesc radacinile pentru stimularea de noi radacini si vindecarea celor ranite, se planteaza imediat, sa nu se usuce pe radacini.
se aseaza pomul cu radacinile rasfirate in gropile facute anterior astfel incat altoiul sa ramana deasupra solului si se pune pamant maruntit.
se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile, se taseaza, apoi continuam sa punem pamant si tasam pana ajungem la nivelul solului.
se uda, se taseaza apoi se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile e ger.
Important: daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.
Alege sa consumi fructe proaspete si sanatoase chiar din gradina ta. Fructele pot fi prelucrate, sub forma de compot, sucuri, nectaruri, etc. Pe langa gustul delicios al perelor benefiziezi si de un aport crescut de proteine, vitamine si minerale cultivand Par Novembra.100 g pere contin 10-20 g hidrati de carbon, care dau organismului intre 40-80 de calorii. 100 g pere proaspete contin 4,42 potasiu, 0,43 sodiu, 0,45 calciu, 0,73 magneziu si 0,07 fier