Soiuri de mere – Generos

Mar Generos este un soi romanesc, foarte valoros, produs la S.C.P.P Voinesti si omologat ca soi nou in anul 1983. Este obtinut din: (Parmain d’or x M.Kaido) x (Jonathan x V 53-39-2) x (Frumos de Voinesti x V 60-6-51). Portaltoi: M 106. Polenizatori : Jonathan, Pionier.
Pomul are o vigoare mijlocie, intra repede pe rod. Coroana are forma invers-piramidala iar unghiurile de insertie ale ramurilor de rod sunt scurte. Este foarte rezistent la boli si daunatori, nu are nevoie de multe tratamente fitosanitare.
Forma fructelor unui mar Generos este sferica, usor asimetrica, usor turtita in nuante de rosu deschis pe un fond galbui cu o greutate aproximativa de 160-180 grame.
Pielita fructului este neteda, acoperita cu un strat fin de pruina, culoare verde-galbui, pana la rosu deschis in functie de expunerea insorita. Pulpa are o nuanta galbuie, o textura fina este suculenta si aromata.
Perioada de maturare: sfarsit de septembrie inceput de octombrie. Fructele pot fi pastrate 5 luni.
Instructiuni de plantare pomi fructiferi:
se poate cultiva pe aproape orice tip de sol
distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 4-4 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.
groapa de plantare sa fie potrivita pentru radacini aprox 60*60
fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4 mm, radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.
se mocirlesc radacinile pentru stimularea de noi radacini si vindecarea celor ranite, se planteaza imediat
se aseaza pomul cu radacinile rasfirate in gropile facute anterior astfel incat altoiul sa ramana deasupra solului si se pune pamant maruntit.
se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile, se taseaza, apoi continuam sa punem pamant si tasam pana ajungem la nivelul solului.
se uda, se taseaza apoi se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile de ger.
Atentie: daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.
Pomi fructiferi de vanzare, bine inradacinati si certificati la pret special, transport gratuit daca va incadrati in oferta actuala exprimata pe site si garantie de prindere 100%.
Alege sa consumi fructe proaspete si sanatoase chiar din gradina ta. Fructele pot fi prelucrate, sub forma de compot, dulceata, gem, sucuri, nectaruri. Pe langa gustul delicios benefiziezi si de un aport crescut de proteine, vitamine si minerale cultivand Mar Generos.
Merele Generos proaspete contin apa (78% – 89%), zaharuri (8-17%), acizi (0.15-1.20%), substante tanoide, substante pectice, proteine, saruri minerale, provitamina A, vitamina C, vitamine din grupa B, si alte substante. Merele contin intre 46-84 calorii la 100 g. Merele pastrate la o temperatura +2°C si o umiditate de peste 85% isi pierd in 4-6 luni aproximativ 20% din vitamina C, iar dupa 8-10 luni 40 %.