Soiuri de cires amar

Spre deosebire de ciresele dulci, cele amare sunt mici si cu gust amarui acrisor. Cititi in acest articol despre cateva soiuri de cires amar.

1. Amar de Galata

Soi romanesc de cirese amare, obtinut dintr-o selectie locala, de vigoare mijlocie, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai, autosteril si cu inflorire timpurie. Fructul este mijlociu-mare (4 g), sferic, usor turtit la baza, de culoare galben-roz, pulpa galben-albicioasa, semipietroasa si cu gust intens amar. Maturitatea de recoltare, prima si a doua decada a lunii iunie.

2. Silva

Soi de cirese viguros, autosteril, intra pe rod in anul V de la plantare, produce moderat si constant. Fructul este mijlociu (cca. 3 g), aproape sferic, de culoare neagra, cu pulpa si sucul intens colorate, gust amar pronuntat, cu cca. 18% substanta uscata in suc. Pedunculul este lung. Epoca de maturare, a doua jumatate a lunii iunie.

3. Amara

Pom fructifer de vigoare mijlocie-mare, intra pe rod in anul iV-V de la plantare, produce moderat si constant, este sensibil la monilioza. Fructul este mare (4-4,5 g), cu pulpa si sucul intens colorate, cu 18% substanta uscata in suc, pedunculul mijlociu. Epoca de maturare, a doua jumatate a lunii iunie.

4. Amar de Maxut

Soi romanesc obtinut dintr-o selectie locala, cu pomi de vigoare medie, fructificare preponderenta pe buchete de mai, autosteril si cu inflorire timpurie. Fructul este mare (4,5 g), cordiform, de culoare neagra, cu pulpa semipietroasa, intens colorata, sucul rosu-inchis. Epoca de maturare, prima jumatate a lunii iulie.