Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei. Desi face parte din vegetatia specifica regiunilor mai calde, smochinul poate fi cultivat si in Romania, in regiunile in care temperaturile nu sunt foarte scazute iarna.
Conditia este sa il protejezi de frig, invelindu-i coroana cu folii de plastic, frunze uscate, iarba uscata sau paie. Desigur, smochinul poate fi plantat si intr-un ghiveci de dimensiuni mari, pe care il poti muta iarna in interior. In aceasta varianta, smochinul nu isi va pierde toate frunzele si va ramane verde tot timpul anului. In niciun caz insa nu trebui lasat afara iarna un smochin cultivat in ghiveci, ii vor ingheta radacinile.
Smochinul este unul dintre primii pomi fructiferi pomeniti istoria omenirii. In Valea Iordanului, au fost descoperite fructe fosilizate datand 9.400-9.200 I. Ch.
Smochinul se cultiva fie ca tufa, fie ca pom cu semitrunchi. Cultivarea smochinului face ca pomul sa rodeasca din anul 2 de la plantare, desi prima recolta eficienta se obtine de-abia la 4-5 ani. In conditiile de clima ale tarii noastre, smochinul cultivat in Romania ofera 2 recolte pe an – una in primavara-vara (iunie-iulie) si alta in toamna (septembrie-octombrie).
Prima recolta se obtine spre varful tulpinilor din anul precedent, iar cea de-a doua pe lastarii in crestere. Smochinele se obtin atat de pe lastarii scurti (2-10 cm) si mijlocii (15-20 cm), cat si de pe cei lungi (30-45 cm). De-a lungul unui lastar, fructele apar de jos in sus si se coc in aceeasi ordine.
In toamnele mai scurte, ultimele fructe de pe lastari nu ajung la maturitate, insa ierneaza in stadiul in care se afla la smochinii protejati si se vor dezvolta la recolta din primavara urmatoare, care de obicei este mai mica decat cea din toamna.
Plantarea smochinului
Inainte de a trece la plantarea propriu-zisa trebuie ales cu mare atentie locul cel mai potrivit. Trebuie tinut cont de exigentele speciei fata de factorii climatici. Fiind pretentios la caldura si sensibil la ger, este de preferat ca zona sa aiba temperaturi iarna care rar sa coboare sub -15 gade Celsius, pragul biologic de rezisteta a speciei.
Terenul trebuie sa fie insorit, cu expozitie sudica, poate fi plan sau in panta de 10-12%. In gradinile familiale terenul insorit sa fie adapostit de zidurile caselor sau a gardurilor, beneficiind de caldura radiata de acestea in timpul noptii.
Smochinul nu este pretentios fata de sol, insa reactioneaza bine daca se aplica ingrasaminte organice si chimice, in functie de gradul de aprovizionare a solului cu substante nutritive. Desfundarea terenului se efectueaza la adancimea de 40-50 cm cu scopul de a crea conditii pentru dezvoltarea sistemului radicular.
Plantarea se face in zona temperata primavara, cat mai timpuriu, inainte de pornirea in vegetatie. In gradinile de langa casa, cea mai potrivita distanta este de 4 m intre randuri si 3-4 m intre plante.
In cazul in care conditiile climatice impun protejarea smochinului peste iarna, butasii se planteaza oblic, in sensul randului. Odata cu plantarea se administreaza 2-5 kg mranita, 20 g superfosfat, 20 g sare potasica de fiecare planta. Gropile se umplu cu pamant amestecat cu ingrasamintele de mai sus, se taseaza bine cu picioarele, se uda 5-6 l de planta. Dupa ce s-a infiltrat apa in sol se face un musuroi de 20-25 cm care se mentine si in timpul vegetatiei pana ce lastarii au 30-40 cm.
Lucrari de intretinere la smochin
Ce trebuie sa facem pentru a intretine corect un smochin?
Taierea este un factor foarte important, aceasta ajutand pomul sa isi formeze coroana. Putem incepe taierea chiar dupa plantare pentru a obtine dimensiunile perfecte ale ramurilor si pentru o sustinere buna.
Fertilizarea este un factor important pentru ingrijirea unui smochin deoarece ingrasamintele au un rol pozitiv asupra acestuia.
Taierile la smochin
Fasonarea tulpinii se face dupa plantare (inainte de musuroire) la 60-70 cm se scurteaza pentru pomi cu trunchi sau la 20-25 cm pentru sistemul sub forma de tufa. Sistemul sub forma de tufa este preferat pentru ca permite protejarea usoara in timpul iernii. Sunt 5-7 ramuri care pornesc de jos si se ramifica in ramuri de ordinul II si III. Tufa are 2-2,5 m, asigura o buna iluminare si intretinere dar si recoltarea fructelor. Iar in cazul inghetului tufa se reface uso prin lastarii porniti din colet.
Sistemul sub forma de pom consta intr-un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale. Acestea se ramifica in ramuri de ordinul II si III. Nu se lasa ramificatii mai mari, fiind slab productive. Trunchiul poate fi pitic la 20-30 cm sau inalt la 50-60 cm
Taierea se aplica concomitent cu cele de formare, mai tarziu cu cele de intretinere tinand cont de intrarea pe rod la 2-3 ani de la plantare.
Daca se urmareste o recolta mare in iulie, ramurile anuale nu se scurteaza, ci numai se raresc. Daca recolta din toamna trebuie sa fie mare, se scurteaza ramurile din anul precedent cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor.
Irigarea culturii se aplica doar cand conditiile climatice o impun, smochinul fiind sensibil la excesul de apa in sol.
Boli si daunatori la smochini – tratamente
Viespile – Acestea sunt destul de daunatoare atunci cand smochinul are fructe, atat pentru pom cat si pentru locuitori ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru persoanele alergice. Pentru a scapa de viespi va recomandam utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 CS.
Gargarita neagra – Aceasta a inceput sa se raspandeasca in 2005 in Liguria, iar apoi in Toscana, fiind intr-o continua raspandire. Aceasta ataca scoarta pomului, creand gauri cu ajutorul ciocului.
O boala pe care o poate avea smochinul este: Rugina de smochine – Aceasta boala se dezvolta in conditii de umezeala, primul semn al bolii sunt frunzele care dezvolta pete de culoare galbena, pe partea inferioara. Aceste pete, in momentul in care boala evolueaza se intind si pe partea superioara, avand o culoare maro-rosiatica. Pe masura ce boala va avansa, frunzele vor cadea si exista riscul ca fructul sa se cada prematur.
Protejarea smochinului pe timpul iernii
Rezistenta redusa a smochinului la temperaturi de -12 sau -15 grade Celsius impune protejarea lui. Plantele tinere mai sensibile se vor proteja obligatoriu peste iarna. Plantele conduse sub forma de tufa se pot aplecat pana la nivelul solului sau se pot mentine in pozitie verticala. Ramurile se apleaca cu grija si se fixeaza cu carlige, se pune un strat de paie, coceni, gunoi de grajd paios, la 20-30 cm. In zone mai calde se pot acoperi cu rogojini si folie polietilena. In zone mai reci se recomanda sa se ingroape, acoperind cu 10-15 cm grosime strat de pamant, care asigura o protectie garantata.
Trebuie lucrat cu atentie, pentru a nu rupe mugurii floriferi, se pun capcane pentru soareci (care se aduna in pai) sau se dezgroapa devreme pentru a evita clocirea mugurilor ingropati in pamant. Protejarea se face toamna tarziu dupa caderea frunzelor si coacerea lemnului. Pentru a mari rezistenta plantelor, trebuie fertilizat cu fosfor si potasiu.
In toate zonele din tara noastra se impune protejare a smochinului peste iarna. De aceea se vor cultiva biotipurile care s-au dovedit mai rezistente la ger.
Inmultirea smochinului
Smochinul se înmulțește destul de simplu, prin butașire sau prin despărțirea tulpinilor tinere înrădăcinate care cresc la periferia tufei. Inmultirea smochinului prin drajoni are avantajul că acestia se prind foarte bine la plantare și cresterea smochinului este viguroasa încă din primul an.
Inmultirea smochinului prin butasire poate fi facuta de primavara dupa ce intra in vegetatie pana toamna tarziu. Butasii se pot planta direct in ghivece cu pamant.