După cum am mai discutat și în alte articole, toamna este o perioadă prolifică pentru plantarea anumitor soiuri de flori. Din această categorie fac parte și panseluțele.
Ele sunt un hibrid obținut în spațiul european, și se pot cultiva și la noi în țară. În mod normal, ele ajung până la înălțimea de 8-10 centimetri, deci nu îți vor ocupa loc prea mult în grădină. Dar florile cu petale bicolore creează un adevărat spectacol în curtea ta.
Dacă vrei să te bucuri de culorile lor vii în primăvara următoare, atunci ia în considerare plantarea lor în grădină, sau chiar la interior, încă din luna noiembrie. Toată lumea iubește panseluțele pentru cromatica lor deosebită, care înveselește orice curte sau apartament. În plus, ele sunt și comestibile. Dau o aromă inedită în gemuri, salate și prăjituri sau fac o impresie plăcută folosite ca decor pentru un fel principal.
Îngrijirea lor este simplă, deci nu îți va ocupa decât foarte puțin timp. Într-un articol anterior explicam cum se plantează bulbii de flori de toamnă. Acum a venit rândul acestor micuțe flori decorative. În rândurile de mai jos, îți oferim câteva sfaturi practice pentru plantarea panseluțelor toamna.
De ce sa platezi pansele toamna
În primul rând, este bine să înțelegi de ce toamna este o perioadă optimă pentru plantarea acestor flori multicolore. Dacă alegi această variantă, venirea primăverii va găsi panseluțele deja suficient de bine dezvoltate pentru a înflori spectaculos. Tulpina este, astfel, mai rezistentă și poate găzdui florile pentru un timp mai îndelungat.
De asemenea, în lunile de toamnă, găsești pe piață răsaduri de calitate superioară. Asta pentru că ele sunt produse, de obicei, vara. Chiar și dacă le plantezi la finalul toamnei, ele supreviețuiesc cu succes perioadei cu temperaturi foarte scăzute sau ninsorilor. Condițiile climatice din anotimpul ruginiu sunt prielnice acestui soi de flori, fiindcă ele iubesc temperaturile moderate.
Cu toate acestea, dacă ratezi sezonul de toamnă, poți încerca să plantezi panseluțele și primăvara.
Cum se plantează panseluțele toamna
Cel mai simplu este să cumperi răsaduri cu boboci. Atunci când achiziționezi florile pe care urmează să le sădești în grădină sau în ghivece, fii foarte atent ca plantele să fie sănătoase.
Dacă alegi răsaduri cu frunze îngălbenite sau prea multe flori, riști ca ele să nu reziste prea mult timp. Rădăcinile trebuie să fie dezvoltate și de culoare albă. Iar dacă vrei să te bucuri de panseluțe cât mai mult timp, alege-le pe cele cu flori de dimensiuni mici-medii, pentru că sunt mai durabile decât cele mari. Dar și semințele de panseluțe dau rezultate foarte bune dacă sunt răsădite corect.
Începând cu luna septembrie, poți începe plantarea panselelor. Dar luna vedetă rămâne noiembrie. Tot ce ai de făcut este să mărunțești bine pământul în care vrei să le așezi. Sapă câteva gropi, păstrând o distanță de aproximativ 15-25 de centimetri între ele. Ele trebuie să fie suficient de adânci pentru ca rădăcinile să încapă fără să stea înghesuite. Asta e tot!
Acum te poți bucura în fiecare an de florile delicate.
Sfaturi pentru ingrijirea panselelor
După cum am menționat în introducerea articolului, panseluțele sunt niște flori care se îngrijesc foarte ușor. Începe cu solul.
Asigură-te că pământul care îți găzduiește plantele este unul fertil, afânat și bine drenat, care nu lasă apa să băltească. Dacă vrei să le oferi un sprijin în dezvoltare, le poți administra și o cantitate moderată de îngrășământ special pentru flori.
Ține minte că sănătatea panselelor este în strânsă legătură și cu aportul de apă pe care îl primesc. De aceea, amintește-ți să le uzi regulat, cu apă din belșug. În ceea ce privește lumina, aceste flori au nevoie doar de puțin soare, dezvoltându-se optim și în zonele umbrite.
Vara, când lumina naturală este intensă, există riscul ca panseluțele să se dezhidrateze și să se îngălbenească. După ce panseluțele încep să înflorească, ar fi bine să înlături florile ofilite, pentru ca planta să rodească în continuare. Îngrijirea corectă a acestor flori presupune și să acorzi o atenție suplimentară prevenirii apariției dăunătorilor sau bolilor.
Cele mai des întâlnite probleme sunt omizile, melcii și afidele. Pentru a sta liniștit în această privință, folosește un insecticid potrivit pentru panseluțe. În cazul în care o invazie de afide îți cuprinde grădina de flori, atunci apelează la o soluție pe bază de apă și săpun și stropește cu ea plantele afectate.
Concluzii
Plantarea panseluțelor toamna se realizează, după cum ai văzut, foarte simplu. Nici îngrijirea lor nu necesită prea mult efort.
Ai grijă de florile tale și ferește-le de boli sau dăunători pentru a-ți menține grădina în cea mai bună formă.