Iata cum sa ingrijesti un visin si care sunt tratamentele pe care trebuie sa le aplici impotriva bolilor si daunatorilor. Doar in acest fel te poti asigura ca vei obtine rezultate pe masura si te poti bucura de fructe delicioase.
Care este zona ideala pentru a cultiva visin?
Cultivarea visinului in Romania se poate face in doua zone. Mai intai, aducem in discutie etajul fagului, o suprafata ce ocupa aproape doua milioane de hectare in tara noastra si a carei limite variaza in functie de latitudine, expozitie sau alti factori.
Limita inferioara a acestei suprafete are altitudinea de 600 de metri in Subcarpatii meridionali, iar in partea nordica aceasta coboara undeva la 400-500 de metri. Limita superioara este cuprinsa intre 1.200 si 1.400 de metri si se afla pe versantii sudici ai Carpatilor meridionali.
Spre limita inferioara a acestui etaj sunt conditii favorabile pentru cultivarea visinului, iar precipitatiile sunt cuprinse intre 600-900 mm, in functie de altitudine.
In acelasi timp, visinul se poate cultiva cu succes in zona de stepa, insa numai in conditii de irigare rezultatele vor fi foarte bune. Zona de stepa ocupa Campia Baraganului, dar si partea centrala si sud-estica a Dobrogei.
Schema tratamente la visin
Primul tratament care se administreaza visinului va fi cand intra in perioada de repaus vegetativ, adica toamna, cand vor fi cazute aproximativ 70-80% din frunze.
Se folosesc produse cuprice precum zeama bordeleza sau Champ, pentru a se reduce rezerva de boli. Se recomanda folosirea a 50 grame de produs cupric pentru 10 litri de apa.
Urmatorul tratament se face in ferestrele iernii, adica in lunile februarie-martie. Se va folosi ulei horticol, asa ca va recomandam Ovipron, Midos oil, Fortis mineral sau Toil. Amestecati 100 de mililitri de ulei cu 10 litri de apa si aplicati o stropire pentru forme hibernante ale daunatorilor.
In faza de umflare a mugurilor, se aplica un tratament cu produse cuprice, adica zeama bordeleza sau Champ. Folosind 50 de grame de produs cupric amestecat cu 10 litri de apa, se face o stropire pentru diverse putregariuri si ciuruiri ale frunzelor.
Se recomanda alternarea celor doua produse si maximum 1-2 tratamente pe sezon inainte si dupa inflorire. Stropirile se fac impotriva moniliozei si pentru a preveni uscarea ramurilor.
Schema tratamente visin. Cand 40% din petale au cazut, adica la momentul scuturarii florilor, se fac tratamente cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa), dar si cu Faster/Fastac/Decis sau Regalis plus (3 ml la 10 litri de apa).
Insecticidele ( Faster/Fastac/Decis, Calypso ) se aplica pentru daunatori, iar fungicidele ( Topsin, Dithane, Score, Bravo ) pentru boli. Daunatori visinilor sunt: viermele fructelor, minierul marmorat, circular (inelar) etc.
Bolile visinilor sunt urmatoarele: monilioza, basicarea frunzelor, uscarea ramurilor, ciuruirea frunzelor, etc. Ca si regulatori de crestere, recomandam Regalis plus, Cropmax.
In momentul in care fructele au o diametru cuprins intre 0.5 si 1.0 cm, se aplica tratamente cu Score (2 ml la 10 litri de apa), Bravo (15 ml la 10 litri de apa), Calypso (4 ml la 10 litri de apa), dar si un ingrasamant foliar – Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).
Cand diametrul fructelor depaseste 1.0 cm, visinul are nevoie de tratamente cu Folpan (20 g la 10 litri de apa), Faster/Fastac sau Decis (3 ml litri de apa) si de un ingrasamant foliar – Cropmax (50 ml la 10 litri de apa). Tratamentele se fac pentru: viermele fructelor, minierul marmorat, circular (inelar), monilioza, basicarea frunzelor, uscarea ramurilor, ciuruirea frunzelor, etc
Cand fructele sunt in crestere pana in stadiul de parga incipienta, se aplica tratamente cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa) si Faster/Fastac/Decis sau Regalis Plus (3 ml la 10 litri de apa).
Tratamentele se fac pentru: Tratamentele se fac pentru: viermele fructelor, minierul marmorat, circular (inelar), monilioza, basicarea frunzelor, uscarea ramurilor, ciuruirea frunzelor, etc.