Schema de tratamente la gutui

Schema tratamente gutui. Iata cum sa faci stropirile la acest pom fructifer, dar si care sunt bolile gutuiului. Fie ca vorbim despre focul bacterian sau tratamente fitosanitare, este necesar sa stii cand si ce produse sa folosesti.

Schema tratamente gutui. Cum sa faci stropirile la acest pom fructifer.

Schema tratamente gutui. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer

Schema tratamente gutui. In cazul in care vrei sa incepi o afacere, ar fi bine sa stii care sunt bolile si daunatorii acestor pomi fructiferi.

Daca ai deja gutui in livada, atunci este esential sa stii cum sa faci tratamentele fitosanitare la gutui si ce ar trebui sa iei in considerare atunci cand apar boli precum focul bacterian.

 

Primul tratament pe care il aplicam la gutui va fi in perioada de repaus vegetativ, adica inainte de dezmugurit, pentru focul bacterian. Vom folosi zeama bordeleza.

Totodata, in aceeasi perioada se aplica un tratament cu Ovipron Top pentru paduchele din San Jose, dar si afide sau formele hibernante de acarieni.

Cand aplici tratamentele in perioada de repaus vegetativ, ai gija ca scoarta gutuiului sa fie perfect uscata. Se evita stropirea atunci cand ramurile sunt acoperite de gheata, zapada ori chiciura.

Mai mult decat atat, se evita aplicarea tratamentelor atunci cand bate vantul sau temperaturile sunt sub 5-6 grade Celsius.

Atunci cand incepe dezmugurirea se aplica un tratament cu Apollo pentru ouale hibernante ale acarianului rosu.

Schema tratamente gutui. Mai departe, in perioada cand are loc rasfirarea inflorescentelor, se va aplica o stropire cu Alcupral pentru focul bacterian.

Dupa ce petalele florilor se vor scutura, gutuiul mai are nevoie de un tratament pentru focul bacterian folosind tot Alcupral.

In aceeasi perioada, se va aplica un tratament pentru molii miniere, acarianul filocoptid al marului si pentru acarieni folosind Vertimec. Timpul de pauza este de 28 de zile.

Cand fructele sunt in crestere, se va aplica un tratament cu Thiovit Jet pentru fainare si rapan. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Cand fructele vor avea 50% din marimea normala se aplica un tratament cu Switch pentru rapan, putregaiul fructelor, mucegaiul verde-albastrui, pentru patari ale frunzelor, monilioza, putregai cenusiu si pentru cancerul deschis al ramurilor. Timpul de pauza este de 3 zile.

Mai mult, in aceeasi perioada se va aplica un tratament cu Vertimec pentru molii miniere, acarianul filocoptid al marului si pentru acarieni. Timpul de pauza va fi de 28 de zile. Doar asa te asiguri ca schema de tratamente la gutui va functiona.

 

Atunci cand fructele vor avea ¾ din marimea normala, trebuie sa aplici un tratament cu Switch pentru putregaiul cenusiu, putregaiul fructelor, mucegaiul verde-albastrui, rapan, cancerul deschis al ramurilor, dar si pentru monilioza. Timpul de pauza va di de 3 zile. Asigura-te ca respecti aceasta schema de tratamente la gutui.

Dupa ce mai mult de jumatate din frunzele gutuiului vor cadea, se va aplica un tratament cu zeama bordeleza pentru focul bacterian.

Atunci cand frunzele au cazut complet, adica la aproximativ 2 saptamani de la aplicarea tratamentului anterior, se va aplica un tratament cu Ovipron Top pentru paduchele din San Jose, afide, dar si pentru formele hibernante ale acarienilor.

Mare atentie! Trebuie neaparat sa respecti si timpul de pauza, adica numarul de zile care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltarea fructelor, pentru a fi consumate.

Iti mai recomandam si folosirea unui adjuvant pentru tratamentele foliare, iar pentru acest lucru poti folosi Silwet Gold sau Break Thru.

Aceste produse faciliteaza patrunderea solutiei in frunze, iar asta inseamna ca pot imbunatati eficienta tratamentului.