Plantele – flori, arbusti ornamentali – ne infrumuseteaza in permanenta viata si sunt alaturi de noi prin frumusetea si simbolurile pe care acestea le transmit.
La nivel mondial exista numeroase plante, care conform traditiilor din diferite tari sunt aducatoare de noroc, fericire, sanatate, belsug, veselie in Noul An. Datorita globalizarii si internetului aceste traditii, simboluri dar si plante au ajuns si patrund cu usurinta in vietile noastre.
Plante care noroc de Revelion
Vascul alb (Viscum album)
Druizii, preoții celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul numai cu o seceră de aur, și-l înveleau apoi cu grijă într-o mantie albă. Cu acel prilej se adunau ofrande și se jertfeau doi tauri albi, înălțându-se rugi către zeii atotputernici, pentru a fi îndepărtate duhurile rele, Astfel vascul este considerat un simbol al iubirii, norocului si pacii.
Vascul este o specie arbustiva (60 cm inaltime) care traieste parazitar pe numeroase specii de arbori, arbusti si pomi fructiferi (mar). Fixarea vascului pe plantele mama (gazda) se face prin haustori (sugatorul primar) din acestia se dezvolta cordoane corticale (sugator secundar).
Semn de bun augur al dragostei, apărător și protector al casei și al familiei, vascul, căruia i se mai spune și „creanga de aur”, este recunoscut acum drept simbol al sărbătorilor de iarnă.
Atârnat deasupra ușii, vâscul aduce noroc în casă, bunăstare și fericire. Vâscul își menține prospețimea verde și în timpul iernii, rezistând la ger și întuneric.
Vechii germani credeau că această plantă provine direct din cer. Potrivit unei tradiții mult răspândite (în special în țările anglo-saxone), cei care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea bucurie și fericire.
O legendă\a norvegiana spune că Balder, fiul zeiței Frigga, ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile albe ale zeiței l-au readus la viață, iar ea a binecuvântat planta.
În alte legende medievale se spune că vâscul era atât de mult venerat, încât dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub un pom în care era vâsc, ei încetau imediat dușmănia și se împăcau spre cinstirea vâscului, a cărui putere magică o recunoșteau astfel.
Sărutul sub vâsc este asociat pentru prima oară cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie. Acest obicei își avea originile în mai multe credințe. Una dintre acestea era aceea că vâscul era un leac pentru fertilitate. De Crăciun, fiecare fată care stătea sub coronița de vâsc nu putea refuza sărutul. Acesta putea însemna iubire, prietenie sau noroc. Dacă fata rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea.
Obiceiul mai spunea că de fiecare dată când un bărbat săruta o fată, trebuia să rupă și una dintre bobițele albe ale vâscului. După ce toate bobițele au fost rupte, nimeni nu se mai săruta sub coronița de vâsc.
Laurul
Laurul (Ilex aquifolium) este utilizat cu ocazia sarbatorilor de iarna (Craciun si Anul Nou) pentru decorarea incaperilor sub forma de: plante la ghiveci, buchete, coronite.
Utilizarea lui ca planta simbol isi are originea in vechime cu secole in urma cand era utilizat de catre Pagani. Laurul era utilizat de catre Druizi (preoti vechi celti) in ceremonialuri.
Mandarinul (Citrus reticulata)
Mandarinul reprezinta in traditia chinezeasca simbolul prosperitatii si norocului.
Mandarinul este un pom fructifer de dimensiuni mici – care ajunge la maturitate la 2-8 m.
Mandarinul este o specie de citrice este cultivat in zonele tropicale si subtropicale din intreaga lume, apreciat fiind pentru fructele sale dulci, si usor de curatat. Fructul este aplatizat, cu diametrul intre 5-8 cm, coaja subtire, cu pulpa zemoasa, dulce, de culoare portocalie (cand sunt coapte). Primele fructe la mandarin apar dupa 3-8 ani (sau chiar mai mult) dupa plantare. Maturarea fructelor dureaza intre 6-12 luni.
Portocalul (Citrus sinensis)
Portocalul reprezinta in traditia chinezeasca simbolul prosperitatii si norocului. Portocalul duce este un pom fructifer din specia citrice, care poate atinge inaltimi de pana la 9-12 m.
Ramurile prezinta spini scurti si subtiri. Fructul (portocala) este rotundsau oval, cu dimensiuni variabile (4-12 cm), coaja este mai groasa (6 mm) decat a mandarinelor, aderenta (se decojeste mai greu decat mandarinele), cu pulpa zemoasa, dulce, de culoare galben-portocalie (cand sunt coapte) sau rosie-sangerie (la varietatile „blood”), cu sau fara seminte. Fructele sunt consumate pentru pulpa lor in stare proaspata, sucuri, dulceata sau coaja pentru aromatizarea produselor de cofetarie.
Trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis)
Trandafir chinezesc reprezinta in traditia populara simbolul dragostei si intelegerii.
Trandafirul chinezesc este o floare perena (traieste mai multi ani) cu aspect de tufa, frunze ovale de culoare verde inchis, care in perioada de vara daca este ingrijit corespunzator poate avea flori de diferite forme si culori in functie de varietate (rosii trompeta, rosii batute, galbene batute, etc.).
Copacul banilor (Pachira spp.)
Datorita formei frunzelor, asemanatoare cu o palma deschisa, Pachira este considerat ca planta aducatoare de noroc si belsug.
Pachira este o planta perena, ce poate ajunge la inaltimea de 20 m in mediul lor natural. Pachira in zona noastra temperata trebuie cultivata in apartamente, unde poate ajunge la 3-4 m inaltime.
Copacul banilor este nu numai un talisman pentru atragerea bogăției, ci și un fel de detector a ceea ce se întâmplă în sfera financiară a familiei dumneavoastră.
Dacă din motive necunoscute frunzele plantei încep să cadă, se îmbolnăvesc sau planta se îndoaie de la rădăcină, înseamnă că vă așteaptă pierderi importante de bani. E nevoie să întreprindeți ceva urgent pentru a vă proteja.