Plantarea este lucrarea prin care pomii obținuți în pepinieră sunt mutați în livadă. Reușita acestei lucrări depinde de calitatea și pregătirea materialului săditor, de epoca și de atenția cu care se execută plantarea.
- Calitatea materialului săditor. Pomii folosiți la plantare sunt vergi sau au coroana formată. Aceștia trebuie să aibă o tulpină dreaptă și să fie sănătoasă. Nu sunt buni pentru plantat pomii lipsiți de vigoare, strâmbi, chircici sau îmbătrâniți, pomi cu răni mari și deschise, acei cu urme de paraziți sau boli, cu rădăcini puține și scurte.
- Epoca de plantare. Timpul cel mai potrivit pentru plantarea pomilor este toamna în perioada care începe imediat după căderea frunzelor (aproximativ 20 octombrie) și se termină înainte de înghețarea pământului.
Pomii se mai pot planta și primăvara timpuriu, imediat după zvântarea pământului,, în mustul zăpezii „, în așa fel încât până la pornirea vegetației lucrarea să se termine.
Cele mai bune rezultate se obțin la plantările de toamnă deoarece după plantare, înainte de sosirea iernii, rănile de pe rădăcini se vindecă și chiar se formează noi rădăcini. Pomii plantați pornesc în vegetație mai devreme cu 15-20 de zile (decât cei plantați primăvara) și au creșteri mai mari în cursul vegetației.
- Pregătirea materialului săditor. Înainte de plantare, rădăcinile pomilor se fasonează, înțelegând retezarea rădăcinilor deasupra rănilor provocate cu ocazia dislocării din pepinieră.
- Urmează mocirlirea care constă în introducerea rădăcinilor pomului într-un amestec de pământ galben, balegă proaspătă de bovine și apă.
- Plantarea propriu-zisă a pomilor trebuie făcută înainte ca mocirla de pe rădăcini să se usuce, acordând atenție deosebită adâncimii de plantare și contactului strâns între rădăcini și sol.
În livadă pomul trebuie să aibă coletul la nivelul pământului. Pentru aceasta, în momentul plantări, pomul trebuie așezat cu 4-5 cm mai sus. Mai târziu, după ce pământul se așează, coletul pomului va ajunge la adâncimea la care a crescut în pepinieră.
Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi pot fi plantați cu 3-4 cm mai adânc cu condiția ca altoiul să nu ajungă în contact cu solul. Pe porțiunea de tulpină formată din portaltoi care este introdusă în sol se vor forma rădăcini adventive care vor spori sistemul radicular al pomului.
După așezarea rădăcinilor în poziție normală se trage pământ peste ele iar pentru a realiza un contact strâns se calcă (se presează) pământul bine. Dacă nu s-a făcut îngrășarea în perioada de pregătire a terenului, pământul cu care se face plantarea va fi amestecat cu 8 – 10 kg mraniță.
În cazul că plantarea se face într-o perioadă secetoasă, după umplerea gropii se udă cu 20-30 litri de apă.Dacă pământul are suficientă umiditate, așa cum este cazul de obicei la plantarea de toamnă, udarea la plantare nu mai este necesară. După plantare, în jurul pomului se face un mușuroi înalt de 30-40 cm cu scopul de a apăra rădăcinile pomului de înghețuri.
Pentru combaterea iepurilor, cervidelor, etc., tulpinile pomilor trebuiesc protejate cu apărători din materiale ce nu pot fi distruse de acestea. Plantațiile intensive și superintensive se vor împrejmui cu gard din plasă de sârmă imediat după plantare. În cazul plantărilor de toamnă coroanele pomilor se pot scurta, însă tăierile definitive se se vor face în primăvara următoare.