Plantarea pomilor fructiferi primavara

Perioade de plantare a pomilor fructiferi

Pomii fructiferi se plantează întotdeauna în perioada de repaos vegetativ. Începutul  perioadei de repaus vegetativ coincide cu caderea frunzelor, la marea majoritateaa speciilor fiind luna octombrie. Pornirea în vegetație a pomilor fructiferi coincide cu umflarea mugurilor și pornirea creșterilor și are loc, in functie de specie, de regiune si de conditiile meteo-climatice, la sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie. 

In ceea ce priveste infiintarea unei noi livezi si plantarea pomilor fructiferi este  esențial să ții cont de condițiile atmosferice si de sol, de speciile ce vor fi plantate, dar si de perioada propriu-zisa in care se face plantarea.

Perioada cea mai potrivită pentru a planta majoritatea speciilor de pomi fructiferi este toamna, târziu începand cu luna octombrie si de regula, pana pe la jumatatea lunii decembrie. 

Intr-un articol precedent v-am prezentat plantarea pomilor fructiferi toamna, in cele ce urmeaza incercam sa va aratam care sunt informatiile de care aveti nevoie in ceea priveste plantarile de primavara.

Burghie pentru sapat gropi: VEZI AICI modele si preturi!
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeci de taiat pomi: Vezi modele si preturi!
Pompa de stropit cu acumulator Villager
Pompe electrice de stropit: VEZI modele si preturi!

Plantarea pomilor fructiferi primăvara

Daca nu ati plantat din toamna,  primăvara este o alta perioadă potrivită pentru plantarea pomi fructiferi. Daca nu ai reusit sa plantezi in toamna si  optezi pentru a efectua aceasta operatiune primavara, este bine să știi că plantarea se face de la sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie si până la mijlocul lunii aprilie, înainte ca pomii sa intre in vegetatie. 

Trebuie sa stii ca plantarile de primăvară sunt mai puțin eficientă pentru numeroase specii de pomi decat cele efectuate in toamna, ceea ce înseamnă că există un risc crescut ca puieții plantați primăvara să nu se prinda.

Cele mai bune pompe de stropit – Alege din zeci de modele de aici!

Plantarea pomilor fructiferi primavara: ghid practic

Dupa ce ai decis ce pomi fructiferi vrei să plantezi in livada sau in gradina și ai cumpărat puieții este este momentul să treci la plantarea pomilor fructiferi.

Inainte de a planta puieții, este important să știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi. Reușita acestei lucrări depinde de calitatea și pregătirea materialului săditor, de epoca și de atenția cu care se execută plantarea.

1. Alegerea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi

Solul cel mai potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi este unul bogat în substanțe minerale, ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, precum și solurile brun-roșcate de pădure.

2. Distantele de plantare si stabilirea locurile de plantare

Distanța de plantare a pomilor fructiferi depinde de specia aleasă și de portaltoiul folosit. Totuși, distanța dintre rânduri nu trebuie să fie sub 3,5 m, întrucât în caz contrar, lumina va fi obstrucționată, mai ales atunci când pomii vor crește. Sunt soiuri care necesită mai multă lumină naturală, iar plantarea prea apropiată îi determină să nu crească suficient. Există anumite distanțe care trebuie respectate, în funcție de soi. Iată care sunt acestea:

  • Măr, păr, piersic, vișin, cais, prun: distanța minimă de plantare este de 4 metri între rânduri și 3 metri distanță între pomi. Distanța obligatorie este de 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi.
  • Cireș: distanța minimă este de 5 metri între rânduri și 4 metri între pomi. Distanța recomandată este de 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi.
  • Nuc: distanța optimă este de 5 metri între rânduri și cel puțin 5 metri între pomi.

Citeste si: Distante de plantare recomandate la pomi fructiferi

3. Saparea gropilor

Cel mai bine este ca gropile în care vei planta pomii să fie săpate cu câteva luni înainte de plantare. Astfel, locul se sterilizează și scade riscul ca puieții să fie atacați de boli sau dăunători. De asemenea, acest lucru activează microflora din sol și permite pământului să se aerisească.

Dacă ai de gând să plantezi pomii fructiferi toamna, gropile pot fi săpate încă din luna august. În schimb, dacă îi plantezi primăvara, gropile pot fi săpate din iarnă, atunci când solul nu este înghețat și vremea permite acest lucru.

Gropile pentru plantarea pomilor fructiferi trebuie să aibă o adâncime de 60-80 cm și laturi de 1-1,5 m, pentru a favoriza afânarea solului. Astfel, rădăcinile pomilor vor avea suficient spațiu pentru a se prinde și a se dezvolta.

4. Fasonarea radacinilor

Fasonarea rădăcinilor este o operațiune care are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 milimetri și de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt responsabile de prinderea pomilor, motiv pentru care acestea trebuie să fie cât mai lungi, cu condiția de a nu fi rănite. Dacă rădăcinile de schelet prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită cu o foarfeca de taiat pomi. Rădăcinile subțiri se pot scurta până la 1-2 cm, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază, pentru a stimula creșterea unor rădăcini noi și sănătoase.

Cauți foarfeci de taiat pomi? Cumpara ieftin, preturi bune AICI!

5. Mocirlirea rădăcinilor

Acest pas presupune scufundarea rădăcinilor, în mod repetat, într-un amestec din pământ mărunțit, compost și apă. Amestecul are rolul de a stimula vindecarea rănilor și creșterea noilor rădăcini, în locul celor care au fost fasonate. În plus, mocirlirea rădăcinilor le asigură acestora umiditatea necesară în momentul plantării și ajută la o aderare mai bună a acestora la sol.

6. Plantarea pomilor fructiferi

Pomii fructiferi trebuie plantați imediat după mocirlire, pentru a nu permite amestecului să se usuce pe rădăcini. Este important să știi că la plantare nu se poate adăuga îngrășământ pe bază de bălegar, deoarece poate arde rădăcinile.

Plantarea pomilor fructiferi necesită anumiți pași, pe care ți-i vom prezenta în continuare.

1. Nivelul pomilor la plantare se stabilește astfel încât punctul lor de altoire să se afle cu câțiva centimetru deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta. Pentru a stabili acest nivel, se poate utiliza o șipcă.

2. Pomii se așază în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.

3. Rădăcinile nu trebuie suprimate sau îndoite când sunt fixate pe sol. Dacă ele nu încap, înseamnă că groapa trebuie extinsă. Rădăcinile trebuie să stea răsfirate pe sol.

4. Pomii mai firavi pot fi sprijiniți pe un suport (tutore), de care să fie legați cu o sfoară, însă aveti grijă ca aceasta să nu sugrume pomul și să nu îi rănească trunchiul.

5. Pământul din partea superioară a gropii se așază la fund, spre rădăcini, iar pământul pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, se așază la suprafață. Tasează ușor pământul, pe măsură ce îl adaugi, pentru a asigura o susținere corectă și o poziție dreaptă a pomului, însă evită să bătătorești excesiv pământul. Dacă este prea întărit pământul, acesta sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea lor eficientă cu substanțe minerale.

6. După plantare, este important să uzi pomul la bază, acolo unde intră în pământ, până când apa pătrunde la rădăcina. Evită ca solul să fie îmbibat cu apă, altfel riști ca rădăcinile să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.

7. Poți înveli pomii fructiferi cu o plasă de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare.