Plantarea lalelelor

Lalelele sunt prin excelenta bulboase care infloresc primavara si se planteaza toamana. Ele au nevoie neaparat de cateva luni de frig pentru declansarea infloririi. Plantarea lalelelor in sine nu este o operatiune dificila. 

In primul rand, bulbii trebuie sa fie alesi bine pentru o inflorire din primul an de la plantare. 

Ingrijirea florilor. Cand cumparati bulbi fiti atenti la aspectul lor exterior – sa fie intregi, sanatosi, cu structura densa. Eliminati bulbii care au pete negre, urme de mucegai sau sunt moi cand ii apasati.  

Bulbii ar trebui de asemenea sa fie acoperiti de tunica pergamentoasa. Aceasta protejeaza bulbul de daunatorii din sol. 

Marimea este un bun indicator in ceea ce priveste inflorirea. Numai bulbii maturi vor inflori, cei mai mici au nevie de 2-3 ani sa atinga dimensiunile necesare. In cazul lalelelor, bulbii floriferi trebuie sa aiba o circumferinta de minimum 12 cm.

Ca moment din an, pentru ca vremea s-a schimbat si toamna se prelungeste si spre lunile de iarna, important este ca de la plantare pana cand vine gerul sa fie cel putin o luna, astfel incat bulbii sa poata inradacina si sa beneficieze de substantele nutritive din sol. 

Asa cum am mai spus, bulbul nu este radacina lalelei, este o tulpina metamorfozata unde planta isi stocheaza substantele de rezerva si unde se retrage pe perioada repausului vegetal. 

Chiar daca bulbii sunt sanatosi, pentru mai multa siguranta puteti face un tratament cu un fungicid, chiar inainte de plantare. 

Adancimea la care se face plantarea lalelelor este de doua ori dimensiunea bulbului. Specialistii au stabilit ca in acest fel se evita riscul de inghet al bulbului in iernile geroase. In plus, planta va avea si o stabilitate mai mare, aspect important mai ales in cazul lalelelor inalte.  

Daca plantati mai adanc de atat, exista riscul ca mugurele sa nu poata sa iasa la suprafata. 

Nu e indicat nici sa aglomerati plantele pentru ca exista riscul sa se imbolnaveasca datorita faptului ca ulterior frunzele se ating si umiditatea este ridicata.  Intre bulbi lasati o distanta de minim 5 cm daca lalelele sunt pitice si de cel putin 10 cm daca vorbim despre lalele mari. 

Daca amenajati o bordura de-a lungul unei alei bulbii pot fi plantati bucata cu bucata. Daca aveti o suprafata mai mare, ei se aseaza si se acopera cu un strat de pamant. 

In orice situatie ne-am afla, dupa ce bulbii au fost acoperiti cu pamant se uda. Pana cand incep ploile regulate de toamna va trebui sa irigam solul astfel incat sa ajutam bulbul sa poata sa extraga din sol cu ajutorul apei substantele hranitoare, sa faca radacini si sa formeze floarea. 

Toamna dupa plantare bulbii de lalele nu se fertilizeaza.