Perioade optime pentru tratamentul cu ulei horticol la pomi fructiferi

Tratamentul cu ulei horticol este un tratament de baza si indispensabil la pomii fructiferi care are rolul de a elimina ouale, larvele si adultii daunatorilor care salasuiesc si se acund in perioada sezonului rece pe tulpinile si ramurile pomilor frctifero.

Aplicand tratamentul cu ulei horticol, daunatorii vor fi mult mai usor de controlat atunci cand pomii vor intra in perioada de vegetatie. Exterminarea daunatorilor este o parte importanta a protectiei pomilor fructiferi si ornamentali pe tot parcursul anului, deoarece acestia sunt distrusi in stadiul de oua sau larve, adica chiar inainte de a provoca daune  mari.

Atomizor Villager DM 14 PE
Atomizoare - VEZI AICI modele si preturi!
Pompe de stropit electrice: CLICI AICI pentru oferte!
Foarfeci de taiat pomi cu acumulatori: VEZI modele!

Daunatorii care pot fi combatuti prin aplicarea tratamentului cu ulei horticol sunt:

 • paduchele de San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);
 • paduchele lanos (Eriosoma lanigerum);
 • paduchele testos (Parthenolecanium corni);
 • gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum);
 • viermele merelor (Cydia pomonella)
 • paianjenul rosu al pomilor (Panonichus ulmi);
 • afide.

Citeste si: Uleiul horticol – utilizare si beneficii

Uleiul horticol actioneaza prin axfixierea daunatorilor si pentru eficienta maxima este necesara amestecarea lui cu un insecticid (Mospilan sau Zebra).

Atomizoare Oferte Online – Atomizoare Preturi, Poze: VEZI AICI!

Perioada optima de aplicare a uleiului horticol este fenofaza de dezmugurire, atunci cand daunatorii incep sa iese din starea hibernanta si anume, perioada diferita de la o specie la alta de pomi fructiferi si anume:

– la speciile semintoase in fenofaza urechiuse de soarece – se desfac primele frunzulite / frunzulitele au cam 10 mm deasupra mugurelui.

Fenofaza urechiuse de soarece
Fenofaza urechiuse de soarece

– la speciile samburoase in fenofaza buton verde.

Fenofaza buton verde
Fenofaza buton verde

Tratamentul cu ulei horticol se aplica intr-o zi insorita cand temperaturile diurne depasesc 5ºC si sunt in crestere, iar cele nocturne nu mai sunt negative, printr-o imbaiere completa pe toata suprafata pomilor fructiferi (tulpina si ramuri).

Solutia de ulei horticol + insecticid se aplica cu un echipament capabil sa asigure o acoperire uniforma  pe toata suprafata trunchiului si ramurilor , realizandu-se o imbaiere a pomului.

ALEGE atomizoare profesionale – VEZI modele AICI!

Pentru tratamentul cu ulei horticol va recomandam produsele spe3cifice (pachete complete sau ulei horticol + insecticid) pe care le gasiti in majoritatea magazinelor si farmaciilor fitosanitare.

Prin aplicarea solutiei de ulei horticol + insecticid se face o imbaiere a pomului, iar solutia trebuie sa patrunda in toate crapaturile si asperitatile scoartei , deoarece acestea sunt locurile in care se ascund daunatorii pentru iernare.

Citeste si: Stropiti pomii fructiferi dupa taierile din perioada repausului vegetativ!

Important de retinut!

 • Aplica uleiul horticol la temperaturi de peste 5ºC;
 • Pulverizarea solutiei se face pe intreaga suprafata a pomilor;
 • Respecta cu strictete indicatiile de pe ambalaj;
 • aplica in aceeasi zi in care ati si preparat solutia de ulei horticol + insecticid pentru a nu-si pierde din proprietati;
 • nu combina solutia de ulei horticol cu substante cuprice. Drept urmare, dupa  aplicarea subtantelor cuprice, trebuie sa treaca cel putin o saptamana pana la urmatorul tratament cu ulei horticol.
 • Echipeaza-te corespunzator pentru aplicarea tratamentului (masca, ochelari de protectie etc.);
 • Asigura-te ca animalele se afla la distanta in timpul stropirii;
 • Aplica uleiul horticol in zilele in care nu sunt prognozate precipitatii sau vant.

Asadar, daca iti doresti o livada sanatoasa si recolte bogate, trebuie sa o ingrijesti corespunzator, aplicand tratamentele in perioadele optime.