Cele mai bune perioade pentru altoirea pomilor fructiferi
Intr-un articol precedent va prezentam informatii despre cand si cum sa recoltati ramurile de altoi, precum si principalele metode de pastrare ale acestora pana la momentul altoirii. In cele ce urmeaza va vom prezenta care sunt cele mai potrivite perioade pentru altoirea pomilor fructiferi.
Altoiea are drept scop inmultireaa pomilor fructiferi, precum si obtinerea unui pom cu caracteristici superioare din punct de vedere a calitatii fructelor, caracteristici superioare de gust si aroma, rezistenta la boli si daunatori, longevitate, etc,
Specialiştii în pomicultura apreciaza ca cea mai buna perioada pentru altoirea pomilor fructiferi este de la sfârşitul lunii februarie/inceputul lunii martie şi până la începutul lunii aprilie, altoirile realizate in aceasta perioada avand cele mai mari şanse de succes.
Ramurile de altori se recolteaza din timp , cel mai bine la mijlocul lunii februarie (până se umflă mugurii) si se pastreaza infoliate la frigider.
Citeste si: Cum si cand alegem altoii pentru pomi
Momentul optim pentru altoirea pomilor trebuie astfel ales incat in cateva zile de la realizarea operatiunii, seva din portaltoi sa inceapa sa circule, alimentand atfel altoiul, care este în stare de repaus vegetativ. Pomul ce urmează a fi altoit (portaltoiul) are deja seva pusă în mişcare, în timp ce crenguţa de altoi se află încă în repaus, iar asta reduce riscurile eşecului. Portaltoiul poate fi orice orice ramură a pomului care nu depăşeşte 5-6 centimetri grosime. Altoirea se face întotdeana din pomi ce aparţin aceleiaşi specii.
Foarfeci de taiat pomi si foarfefi de altoit – VEZI AICI model si preturi!
Pomii fructiferi din speciile samburoase (cais, vișin, prun) se recomandă să fie altoiți incepand cu prima decada a lunii martie si pana la începutul lunii aprilie, iar speciile semintoase (măr, gutui, păr) se pot altoi din martie, mrgand chiar pana mijlocul lunii iunie.
Important de retinut este faptul ca pentru altoirile de primăvară, temperatura trebuie sa fie adecvata, de minim 10°С pe perioada zilei si peste 0°С in timpul noptii.
folosind un pom rezistent ca portaltoi. Se mai pot obţine rezultate bune şi spre finalul verii, în august-septembrie.
Masini de tuns iarba. CLICK AICI pentru oferte masina de tuns gazon!
Instrumente necesare pentru altoirea pomilor fructiferi
-cuțit de grădină (ca să tăiați ramuri subțiri);
-cuțit pentru altoit cu despicator (ca să separați scoarța copacului);
-foarfecă horticolă (ca să tăiați butași);
– fierăstrău de grădin pentru taierea ramurilor mai groase;
– șurubelniță ce va fi utilizata pentru despicarea taieturilor;
– mastic pentru altoit pentru tratarea taieturilor si sigilarea altoirii (Vezi aici Cum sa iti prepari singur mastic pentru pomi);
– bandă izolantă;
– alcool sanitar pentru dezinfectarea instrumentelor înainte de fiecare altoire.
Articole si accesorii baie pentru o redecorare moderna!
VEZI modele AICI!
Perioade de altoire recomandate
Momentul optim pentru altoirea caisului primăvara este sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai. De cele mai dese ori pentru altoirea caisului, se folosește metoda altoirii în despicătură, sub scoarță (la începutul circulației sevei) și în punte (în timpul circulației active a sevei).
Altoirea prunului primăvara, perioada căreia este la începutul anotimpului (în unele zone – sfârșit de februarie), se realizează în ochi dormind, în despicătură și sub scoarță.
Citeste si: Cele mai bune soiuri de prune pentru tuica
Perioada cea mai buna de altoire a mărului este primăvara, de la inceputul lunii martie mergand pana la începutul lunii mai (altoirea în ochi).
Termenii de altoire a părului primăvara: până se deschid mugurii (altoirea sub scoarță), începutul circulației sevei (altoirea în punte), începutul lunii aprilie (altoirea în despicătură), începând cu mijlocul primăverii (altoirea în placaj lateral).
Termenii de altoire a vișinului primăvara: perioada circulației active a serei. E posibilă și altoirea de vară, însă, în acest caz (în special la sfârșit de vară) există riscul ca altoiul să nu se prindă.
Cauți pompa stropit pomii fructiferi? VEZI modele si preturi AICI!
Termenii de altoire a cireșului primăvara: când începe circulația sevei. De asemenea, altoirile se realizează vara și până în luna septembrie.
Termenii de altoire a piersicului primăvara: începând cu mijlocul lunii martie (odată ce se încălzește vremea). La sfârșitul lunii martie, locul altoirii trebuie acoperit cu folie, iar în mai – înlocuiți folia cu hârtie.
Dacă veți realiza procedura corect, atunci pomul altoit vă va bucura cu roadă deja în al 2-3-lea an după altoire. Chiar dacă butașul nu s-a prins din prima încercare, nu renunțați, continuați să experimentați!