Floarea pasiunii – Passiflora caerulea este o planta cataratoare, ce nu necesita o ingrijire exagerata. Planta de floarea pasiunii (Passiflora) apartine genului Passiflora, ce contine aproximativ 400 de specii de plante.
Passiflora caerulea
- este o planta viguroasa, cu tulpina bine ramificata, inalta pana la 4 metri. Frunzele sunt mari, cu 5 sau 7 lobi. Florile de Passiflora caerulea sunt discret parfumate, cu diametrul de 7-8 cm, cu sepale colorate in verde deschis, asemanatoare ca forma si marime cu petalele albe. Staminele sunt numeroase si mari, iar stigmatul este mare, trifurcat. Inflorirea are loc de la inceputul verii, pana toamna tarziu.
Passiflora quadrangularis
- este o planta cu tulpina si lastarii muchiati, frunze intregi, oval-ascutite, colorate in verde intens, stralucitor. Florile sunt foarte mari, cu diametrul de 10-12 cm, acand petalele colorate in rosu sau grena, de diferite nuante. Staminele numeroase si foarte mari, depasesc in lungime petalele, sunt ondulate spre varf si colorate in benzi transversale alternative, violet cu alb. Ca si la Passiflora caerulea, la planta de Passiflora quadrangularis inflorirea are loc de la inceputul verii, pana toamna tarziu.
Passiflora violacea
- este o planta cu frunze trilobate, colorate in verde intens pe partea superioara si verde cenusiu pe partea inferioara. Florile au diametrul de 8-10 cm si sunt intens parfumate, solitare si lung pedunculate. Petalele sunt colorate in violet de diferite nuante, iar staminele sunt numeroase, subtiri, cu lungimea de pana la 1/2 din lungimea petalelor. Inflorirea plantei de Passiflora violacea are loc de la inceputul verii, pana toamna tarziu.
Cerinte – Passiflora – Floarea pasiunii
Passiflora este o planta de sera calda si umeda, solicitand temperaturi de 18-20 de grade celsius si o umiditate relativa a aerului de 70-80% pentru crestere si inflorire.
Tolereaza insa destul de bine si aerul mai uscat.
Are nevoie de multa lumina. Suporta soarela direct, dar nu si in dupa-amiezile toride de vara, cand isi poate pierde turgescenta (starea de hidratare).
Necesita substraturi fertile, usoare, bine drenate, mentinute permanent umede in timpul sezonului cald.
Iarna, plantele de Floarea pasiunii se trec intr-o perioada de repaus relativ, mentinandu-se in spatii mai racoroase, cu temperatura de 5-10 grade Celsius, luminoase si udandu-se rar, doar atat cat sa nu se usuce substratul.
Inmultire – Passiflora – Floarea pasiunii
Passiflora-Floarea pasiunii se inmulteste foarte usor prin butasi de fragmente de lastari, primavara. Acestia su pun la inradacinat in substrat de turba amestecata cu perlit.
Am avut insa rezultate foarte bune cu butasi de Passiflora inradacinati intr-un vas cu apa de la robinet.
Conditiile ideale pentru inradacinare sunt: 20-22 de grade Celsius, 85-90% umiditate atmosferica, semiumbra. Prin semiumbra a nu se intelege umbra totala.
Planta are nevoie totusi de lumina, pentru a desfasura fotosinteza si a produce substante organice, pe care le va aloca producerii de radacini.
Inmultirea la Floarea pasiunii se poate realiza si iarna, in casa, daca se asigura conditiile de mai sus. Inmultirea la Floarea pasiunii se mai poarte realiza si prin marcotaj serpuitor, prin ingroparea lastarilor in ghivece cu pamant asezate in jurul plantei mama, in zonele unde se doreste inradacinarea. De asemenea, se mai practica si inmultirea prin seminte, mai ales in lucrarile de ameliorare, pentru obtinerea de soiuri noi.
Ingrijire – Passiflora – Floarea pasiunii
Primavara devreme se aplica taieri de corectare a formei plantei de Floarea pasiunii. Prin aceste taieri se scurteaza lastarii laterali la 2-3 noduri.
Plantele mai varstnice pot fi supuse unor taieri mai drastice, prin scurtarea severa a tulpinii, in vederea reintineririi.
Dupa taieri se face fie transplantarea totala a plantei de Floarea pasiunii in amestec de pamant proaspat, fie doar prin inlocuirea pamantului de la suprafata.
Udarea se face in functie de sezon, asa cum s-a precizat la exigentele ecologice. La interval de 2 saptamani se face fertilizarea cu solutii de ingrasaminte minerale complexe NPK, pe care le gasiti in supermarket.
O alta lucrare necesara este tutorarea plantelor, folosind tutori sau scarite de diferite dimensiuni.
Plantele de Floarea pasiunii sunt sensibile la atacul de musculita alba si acarieni.
Passiflora este una dintre cele mai apreciate plante volubile (cataratoare), fiind intalnita in holurile luminoase si spatioase, balcoane si terase, pentru imbracarea colturilor, coloanelor sau grilajelor. In timpul sezonului cald, planta de Floarea pasiunii este intalnita si in gradini, fiind utilizata pentru imbracarea coloanelor, grilajelor, boltelor, gardurilor sau zidurilor.
Personal, sunt un mare fan al acestei plante, asa ca m-as bucura sa imi impartasiti din experientele voastre legate de crestere, inmulitre, varientati cu aspect deosebit de Floarea pasiunii