Maslinul

Măslinul este un arbust fructifer, admirat pentru foliajul gri-verde deschis si pentru trunchiul si ramurile lor fine in primii ani care ulterior devin noduroase la maturitate. Dintre arbustii fructiferi sunt cei cu durata de viață cea mai lungă. ÎEuropa găsim exemplare de 1000 ani.  Dacă sunt îngrijiți măslinii cresc destul de repede, însă fără apă la timp ei se dezvoltă mai greu. Pot atinge o înălțime de 12 m si pot forma o coroana de pana la 8 m.

Frunzele sunt puțin groase si ascuțite, drepte si cad la fiecare 2 ani. Pe ramurile tinere de 1 an apar florile grupate cate 20 – 30 de culoare alba sau crem. Din ele apar măslinele de culoare verde . Majoritatea soiurilor se colorează ulterior în galben apoi în maroniu, roșcat si negru la maturitate, toamna sau iarna când se desprind de pe ramuri.

Măslinii obținuți pe cale vegetativă cresc mai repede, având flori după 2-3 ani ,au recolte semnificative după 4 ani si ajung la producția maximă în 7 – 8 ani.

Măslinii preferă locurile însorite, fiind rezistent la canicula verii. Nu este pretențios la condițiile de sol. Este bine ca acesta să fie puțin drenat ca apa sa nu băltească la rădăcină. Chiar si în  solurile sărace sau pietroase măslinul va rodi , însă un pământ mai bogat în nutrienți va da roade mult mai bune. Unele soiuri rezistă până la temperatura de – 10 grade iarna. Totusi variațiile de temperatură și umiditate din primele 3 luni de la formarea fructelor pot duce la pierderi ale acestora.

Măslinii cresc bine în ghivece , unde putem pune un substrat bogat. Pe fundul ghivecelor se recomanda asezarea unui strat de pietricele sau bucăți de teracotă sparte pentru a a asigura un bun drenaj. La nevoie vom asigura stabilitatea plantei prin legarea măslinului de un suport vertical.

Măslinul nu necesită tăiere , doar în cazul ajustării estetice a coroanei fiind necesară.Pentru a rodi fucte mai mari se recomandă ruperea florilor până când rămân doar 2-3 măsline pe o ramura tânără.

Este foarte rezistent la boli și dăunători.