Mana la rosii: cauze, simptome si tratamente

Mana la rosii este una dintre cele mai periculoase boli care poate să apară în cultura de roșii și afectează toate organele plantei, exceptând rădăcinile. În solarii, atacul poate evolua rapid.

Roșiile reprezintă una dintre cele mai întâlnite culturi la noi în țară, fiind cultivate peste 70 de soiuri, hibrizi și populații locale de tomate. Totuși, pentru a avea o recoltă calitativă și cantitativă, este absolut necesar ca tomatele să fie protejate împotriva bolilor, mana fiind una dintre cele mai periculoase dintre acestea.

Află, în cele ce urmează, care sunt cauzele care duc la apariția manei la tomate, cum recunoști semnele atacului și ce poți face pentru a combate și a preveni mana la roșii.

Cauzele apariției manei la rosii și factori favorizanți

Mana tomatelor este provocată de ciuperca Phytophthora infestans, care sporulează pe partea inferioară a frunzelor, însă se poate dezvolta și pe alte organe ale plantei. Pe partea inferioară a frunzelor apar conidioforii și conidiile ciupercii.

Conidioforii sunt hialini și ramificați monopodial. Conform „Ghidului pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (Institutul de Stat pentru testarea și înregistrarea soiurilor), conidioforii sunt asociați în mănunchiuri, sunt subțiri, incolori și cilindrici. Ramificațiile monopodiale apar în partea superioară și au câte una sau patru ramuri. Pe fiecare ramificație în parte se formează câte o conidie, cu formă ovoidă sau limoniformă, unicelulară și incoloră, cu o dimensiune de 22-32 x 16-24 μm.

CITESTE SI: Distanta optima de plantare la rosii in sere, solarii si gradina

Factori favorizanți

Mana la roșii este favorizată de următorii factori:

  • Temperatură cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius;
  • Umiditate ridicată a aerului, de peste 80%.

Este important de menționat faptul că boala se răspândește rapid în timpul vegetației, când conidiile sunt purtate de vânt și de picăturile de apă către alte plante, pe care le vor infecta. Totodată, condițiile de mediu din solariile neîncălzite reprezintă un factor favorizant pentru apariția și dezvoltarea agentului patogen. Diferențele mari de temperatură între noapte și zi duc la apariția condensului în solarii și, drept rezultat, poate să apară mana.

În câmp, cultura de cartof reprezintă o sursă pentru răspândirea manei, în timp ce boala se poate transmite de la un an la altul prin tuberculii de cartof infectați sau prin fructele de tomate care au rămas în sol. Prezența picăturilor de apă pe frunze este un alt factor care favorizează apariția manei la tomate.

Aerul uscat și temperaturile de peste 30 de grade Celsius inhibă sporularea și pot stopa dezvoltarea agentului patogen.

Simptomele manei la rosii

Așa cum am menționat anterior, mana afectează toate organele tomatelor, în afară de rădăcini. Mana tomatelor se manifestă pe frunze, tulpini și fructe. Iată care sunt simptomele atacului:

  • Frunze – primele simptome apar pe frunzele bazale, pe marginea sau pe vârful acestora. Astfel, se pot observa pete circulare sau cu aspect neregulat, având o dimensiune de 3-15 mm în diametru. Inițial, petele au o culoare verde-gălbuie, cu aspect umed. Treptat, acestea devin cenușii-brune și sunt înconjurate de o zonă îngustă, decolorată. Dacă umiditatea este ridicată, pe partea inferioară a frunzelor va apărea un puf fin și albicios, în dreptul petelor, ce reprezintă conidioforii și conidiile ciupercii. În numai câteva zile, țesutul din zona petelor se necrozează, iar fructele se usucă.
  • Tulpini – pe suprafața tulpinilor apar pete mici, cu formă ovală și culoare cenușiu-brună, care se extind treptat și înconjoară tulpina pe porțiuni mari, care pot depăși 10 cm și ajungând până la 20 de cm. Tulpinile putrezesc și se frâng ori se îndoaie dacă sunt palisate. În aceste situații, producția de tomate este compromisă.
  • Fructe – atacul pe fructe este frecvent și grav, mai ales că poate afecta roșiile în toate fazele de dezvoltare. Primele semnele ale atacului pot fi observate la locul de inserție al pedunculului fructelor prin apariția unor pete neregulate, ușor adâncite, cu o culoare verde-măslinie. Apoi, acestea capătă o culoare brun-olivacee și se extind pe porțiuni mari din fruct. Pe suprafața petelor apare un puf fin și albicios, iar fructele infectate se desprind și cad prematur, din cauza putrezirii pedunculului.

Măsuri de combatere și aplicarea tratamentelor

Pentru a combate mana la roșii și pentru a preveni extinderea acesteia și la alte organe ale plantei, este recomandată aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Recomandăm ca produs de contact, ideal pentru primele tratamente, Polyram® DF , un fungicid care conține metiram, prevenind instalarea manei. Totodată el este omologat pentru mai mulți agenți patogeni precum pătarea albă (Septoria lycopersici), pătarea cafenie (Cladosporium fulvum), alternarioza (Alternaria solani. Acţiunea sa iniţială este foarte rapidă.

Un alt tratament eficient pentru a combate mana la tomate este aplicarea fungicidului Cabrio® Top , pe bază de două substanțe active: metiram și piraclostrobin. Acest produs combină spectrul extrem de larg şi durata lungă de combatere a bolilor precum mana, făinarea, alternarioza, pătarea albă, dar și pătarea cafenie.

Fungicidul Cabrio® Top este rezistent la spălare, asigurând, astfel, o protecție uniformă și de lungă durată. Pentru a combate mana la tomate, este recomandată aplicarea unei doze de 1.5 – 2 kg/ha.

Alte lucrări pentru prevenirea manei la rosii

Ca metode de prevenire a manei la tomate, sunt indicate rotația culturii și evitarea plantării cartofului în apropierea tomatelor. De regulă, mana apare mai întâi la cartofi, de unde va trece la tomate, în aproximativ 10 zile.

O altă metodă de prevenire este irigarea prin rigole sau picurare, astfel încât să nu se formeze apă pe frunze. Plantele infectate de mană trebuie strânse și arse, iar frunzele bazale infectate trebuie rupte, pentru a preveni extinderea infecției către celelalte organe aeriene ale plantei.

La cultivare, este absolut necesar să se folosească semințe sănătoase și să se efectueze dezinfectarea acestora cu fungicide specifice pentru sămânță. În cazul culturii de tomate în sere sau solarii, trebuie întotdeauna asigurate o aerisire corespunzătoare și o temperatură constantă.

Așadar, cultura de tomate poate fi protejată de apariția manei prin respectarea metodelor de prevenție și prin aplicarea tratamentelor corespunzătoare care ajută la protecția plantelor.