Lucrari in livada si in gradina in februarie

Ultima lună de iarnna se apropie cu pasi repezi, activitatea in livada si in gospodarie dr intensifica, aceia dintre dvs care aveti o livada va ganditi deja de lucrarile pe care trebuie sa le faceti cat timp pomi mai sunt inca in repaus vegetativ. 

Am avut parte de o iarna relativ blanda, fara geruri puternice sau cu zapada din abundenta, dar inca nu s-a terminat, de aceea trebuie sa fim mereu prevazatori si sa avem mereu grija de pomii fructiferi din livada noastra.

Februarie este cunoscută in popor drept Faurar, in aceasta luna incepem să ne pregătim pentru venirea primăverii, prin urmare, in artizolul de astazi va prezentam informații despre activitatile din livada si din gradina in aceasta luna.

Foarfeci de taiat pomi: vezi modele si preturi!
Pompe electrice de stropit: VEZI modele si preturi!
Motosape si motocultoare: VEZI modele si preturi!

Lucrari in livada in februarie

Dacă temperaturile depăşesc 5ºC, în livadă se pot face o serie de lucrări şi tratamente benefice pomilor (in cazul in care nu le-ati facut inca) sau se pot continua activitatile din lunile anterioare.

Iata ce puteti face efectiv in livada in februarie:

Lucrari de taiere la pomii fructiferi

cât aceştia se află încă în stare latentă. Recomandam ca lucrările de tăiere pentru pruni, cireşi şi piersici sa se efectueze vara – in verde, deoarece deoarece pe perioada sezonului rece, acest pomi sunt mai sensibili la inghet tarziu si la bolile specifice sezonului.

In luna februarie majoritatea gospodarilor incep taierile la pomi, indeosebi la speciile semintoase. Va recomandam sa efectuati tăieri la pomii din livada sau gospodaria dvs începând cu sfârșitul lunii ianuarie și până la pornirea în vegetație (de regula inceputul lunii martie). 

VEZI SI: Taieri de rodire la pomii fructiferi

Pentru taierile la pomi in febuarie trebuie sa evitati zilele cu temperaturi excesiv de scăzute sau in zilele cu precipitatii sau ramurile pomilor sunt umede. Zilele in care veti realiza taierile la pomi trebuie alese si trebuie neaparat evitate zilele cu temperaturi negative sau perioadele cu geruri pe timpul noptii (temperaturi sub -15 grade). 

Foarfeci de pomi, vie si gradina
Preturi de la 17 lei | VEZI oferte AICI!

Tratamente la pomi in februarie

In februarie se pot face si cele mai importante stropiri la pomii fructiferi: stropirea albastra si stropirea cu ulei horticol.

Tratamente cu substante cuprice

Ca regula, dup efectuarea tăierilor este recomandata sa se faca stropirea pomilor cu solutii pe baza de  hidroxid de cupru (Alcupral, Funguran, Champ, Champion, etc).

În luna februarie inca se mai pot face tratamente pe baza de piatra vanata (sulfat de cupru fara var), pomii aflandu-se inca in perioada de repaus vegetativ.

Tratamentul cu sulfat de cupru dupa efectuarea taierilor  va dezinfecta taietururile efectuate si va proteja pomii fructiferi de instalarea unor boli cum ar fi Monilioza.

Citeste siStropirea albastra la pomi fructiferi

Daca ca nu ati facut stropiri cu sulfat de cupru in lunile anterioare sau ati terminat deja taierile la pomii din livada dvs., in februarie este momentul sa aplicati aceste tratamente!

Tratamente cu ulei horticol + insecticid

Spre sfarsitul lunii februarie, inainte de inceputul primaverii, este indicati sa efectuatie si tratamentul cu ulei horticol + insecticid care are rolul de protectie a pomilor impotriva ingheturilor tarzii si  se distrug toti daunatorii care rezista peste iarna pe pomi.

Tratamentul pomilor cu ulei horticol ar trebui efectuat numai in perioada in care nu se mai asteapta o scadere puternica a temperaturilor, dupa ce pomii dau semne de trezire la viata, dar nu mai tarziu de momentul inmuguririi. 

Stropirea cu ulei horticol este indicat sa se faca la cel putin o saptamana dupa tratamentele pe baza de substante cuprice. Acest lucru va elimina chiar si cei mai rezistenti daunatori.

Atomizoare si pompe de Stropit
Cele mai mici preturi AICI!

 

Recoltarea ramurilor de altoi pentru altoirile de primavara

Tot in luna februarie trebuie sa va pregatiti pentru altoirile de primavara cele care se fac in martie – mai), aceasta perioada fiind cea mai buna pentru alegerea ramurilor de altoi.

Recoltarea altoilor se face de la pomii sanatosi din soiul dorit, avand grija ca mugurii sa fie in stare latenta (nu au inceput sa se umfle/sa creasca) pentru ca sansele de prindere in urma altoririi sunt minime.

Pentru altoi se aleg ramuri tinere de un an (lacomi), drepte, cu grosimea cuprinsa intre 5 – 1 mm (grosimea unui creion). Lungimea ramurilor pentru altoi trebuie sa fie intre 15 –  45 cm si trebuie să aibe cel puțin trei muguri.

Tot in luna februarie, cei care aveti livada sau doar cativa pomi fructiferi in gospodarie trebuie sa:

– Protejaţi caișii, piersicii şi nectarinii care intra in vegetatie mai devreme, impotritriva ingheturilor tarzii sau a brumei daca au prins ferestre de primavara, cu temeperaturi diurne mai ridicate si sunt pe cale infloreasca;

– Pentru a impiedica pornirea timpurie in vegetatie se aplica pe trunchiul pomilor fructiferi o solutie de var (se varuiesc).

– Daca nu ati apucat sa faceti plantarile din toamna si daca temperaturile va permit si solul nu este inghetat , puteti planta noi pomi fructiferi în această perioadă, recomandat fiind de la mijlocul lunii februarie;

– Daca pamantul nu este inghetat, incepeti sa sapati la radacina pomilor si sa imprastiati gunoi de grajd sau ingrasamant. Aceasta operatiune ar fi trebuit facuta in toamna dar daca nu ati apucat nu este tarziu nici acum;

– Daca temperaturile permit si pamantul nu este inghetat, puteti sa pregatiti deja pamantul pentru semanarea trifoiului printre randurile de pomi din livada.

Motosape si motocultoare ieftine
DESCOPERA oferte AICI!

Lucrari in gradina in februarie

La sfarsitul lui februarie, cei mai vrednici dintre noi seamana seminte de legume pentru pregatirea rasadurilor: rosii, vinete, castraveti si ardei. Este vorba despre aceia care au solar si care vor planta in solar aceste legume. Conteaza insa si vremea cat de calduta este si cum ne asteptam sa fie martie si aprilie.

Aceasta luna este deosebita pentru cei care practica gradinaritul in sere. In aceasta perioada se iau masuri de protectie impotriva micozelor. Se aplica un tratament pe baza de praf de roca, care se incorporeaza in sol. Procesul se repeta inainte de plantarea guliilor si a altor specii de legume.