Lucrari in livada si in gradina in decembrie

Stim ca nu prea iti sta gandul acum la munca , dar exista cateva lucruri pe care le poti face in luna decembrie atat in gradina, cat si in livada din curtea casei tale.

Lucrari in gradina in luna decembrie

Usturoiul este una dintre putinele plante care pot sa fie cultivate in continuare in sezonul rece. Capatanile vor creste rapid daca sunt plantate intr-o perioada friguroasa. Acesta se planteaza intr-o groapa pe fundul careia exista un strat de nisip. Daca adaugi niste compost, stratul va asigura drenajul si astfel planta nu va putrezi.

Acum poti sa continua si cu fertilizarea de baza cu gunoi de grajd a terenului tau. Il vei depozita doar acolo unde nu se vor cultiva legume radacinoase sau bulboase. Acum sapati solul fara a-l toca si lasati-l sa fie maruntit de inghet.

Totodata, retinem ca exista si alte legume care pot fi chiar acum cultivate.

Spanacul, in special soiurile rezistente la frig cum ar fi Giant Winter si Palco, il semanam acum si culegem frunze pana in primavara.

Kale tolereaza temperaturile scazute, rezistand pana la -10° C, astfel ca in zonele cu ierni mai blande pot ramane in strat, frunzele avand chiar un gust mai bun dupa primele ingheturi.

Varza de Bruxelles rezista iarna pana la temperaturi de –20° C, se recolteaza dupa primul inghet, in ianuarie. Lasata sa inghete aroma verzisoarelor va fi mai buna. Soiurile pe care le poti cultiva sunt Doric F1, Igor F1 si De Rosny.

Varza chinezeasca, soiurile Green Rocket si Kaboko pot rezista in gradina la temperaturi de -15° C. De asemenea, varza Pak Choi soiul Rosette Tatsoi este foarte rezistent la temperaturi scazute.

Salata verde este foarte rezistenta la temperaturi negative, dar soiurile cele mai rezistente pe care le recomandam pentru cultivat peste iarna sunt Marvel of Four Seasons, Navarra si Winter Crop.

Soiurile de iarna de ridichi pe care le cultivam si se pot recolta chiar si in ianuarie sunt China Rose, Minowase si Rosa.

Unele legume nu rezista afara din cauza temperaturilor foarte scazute, insa pot fi cultivate cu succes solar sau in locuinta. Este cazul legumelor radacinoase, rosiilor, ardeiului iute etc. Aseaza ghivecele intr-un loc orientat spre sud, pentru cat mai multa lumina. Foloseste un sol de calitate si iriga si hraneste plantele constant.

Lucrari in livada in luna decembrie

Plantare pomi fructiferi

Daca temperaturi de afara permit si daca nu ati reusit sa faceti aceasta operatiune in luna noiembrie, inca mai este o perioada buna sa faceti plantari de noi pomi fructiferi, fie ca vreti sa va extindeti livada, fie ca doriti sa inlocuiti pomii uscati sau care nu dau randament.

Tratament cu sulfat de cupru (piatra vanata)

Protejarea pomilor fructiferi impotriva inghetului

Protejarea pomilor fructiferi impotriva rozatoarelor