Lucrari in gradina si livada in ianuarie

Sarbatorile au trecut si deja am pasii in noul an, dar nu este loc de odihna si trebuie sa avem in vedere  lucrările din livada si grădină obligatorii în luna ianuarie.

Dacă o gradina roditoare, cu un an bogat in recolte de fructe si legume, trebuie să realizati lucrarile specifice primei luni din an. In articolul urmator dorim sa va reamintim care sunt cele mai importante lucrări livada si in grădina și livadă pe care trebuie efectuati in luna ianuarie:

Lucrari in ianuarie in livada

Principală lucrare in livada in luna ianuarie este este toaletarea. In luna ianuarie se pot realiza taierile la pomi fructiferi, in special la speciile semintoase, de preferat în zilele mai calde, fără temperaturi negative nocturne.  Ianuarie este perioada ideala pentru taierile la mar si par, deoarece pomii se află in perioada de repaus vegetativ. Lăsați prunii, cireșii și caișii necurățați pânî la vară, la aceste specii majoritatea taierilor se fac in verde. 

După ce ati finalizat taierile la pomii fructiferi din livada este recomandat sa aplici tratamente cu fungicide care va grabi vinecarea ranilor și previn îmbolnăvirea pomilor fructiferi.

De asemenea, daca nu ati facut-o deja, in luna ianuarie ar trebui sa strangi  frunzele si crengile uscate căzute din jurul pomilo, care pot adăposti diverse dăunători și boli.

Citeste si: Strangem sau nu frunzele uscate din livada?

Deoarece luna ianuarie nu este o luna cu prea multe de facut pe afara, puteti verifica starea de sanatate a pomilor si acordate o mare atentie pomilor la care a aparut clei pe trunchi si pe ramuri.

Cleiul de pe trunchiul si ramurile pomilor fructiferi (gomoza) apare în urma atacului unor boli, insecte, a unor leziuni sau datorita unor externi.

Cleiul la pomi fructiferi
Cleiul la pomi fructiferi

Cleiul in sine nu este ceva daunator si foarte periculos pentru pomi, insa cauzele aparitiei acestuia trebuie identificate deoarece pot provoca mari daune pomului, precum si a celor din jur. In plus, cleiul conține polizaharide care atrag bacterii, cipuerci si daunatori care pot afecta pomul in cauza si chiar intreaga livada.

Pentru indeparta cleiul de pe pomi, pentru a elimina ciuperca mai exact, va trebui sa indepartezi ramurile afectate sau sa cureti locul pana ajungi la tesut sanatos cu ajutorul unor ustensile dezinfectate, pentru a nu recontamina pomul. Dupa curatarea cleiului se aplica tratamente cu substate pe baza de cupru.

Citeste si: Cleiul la pomi fructiferi: cauze si tratamente

  • Curățați arbuștii de coacăz și agriș prentru o recolta bogată;
  • Plantați nuielușe de zmeură în locuri însorite și cu solul drenat;
  • Plantati arbuști de afin roz, pentru mai multă culoare în livadă;
  • Plantați arbuști de coacăz în ghivece, pe care să le pozitionati la adăpost de îngheț.

Lucrari in ianuarie in sere si solarii

  • Îndepărtați zăpada pentru a împedica deteriorarea serei;
  • Păstrați ghivecele în care ați plantat cartofi în interioarul serei, deoarece înghețul îi poate distruge;
  • Plantați bulbi de Amaryllis în ghivece pentru un efect deosebit la primăvară;
  • Pentru o mai bună germinare a semințelor, încercați să folosiți propagatori electrici pentru a ajuta procesul.