Lucrari in gradina in luna mai

Luna mai este luna care ne pregătește pentru sosirea verii și vine, de obicei, cu zile mai calde și mai însorite. Este luna perfectă pentru a începe să petrecem mai mult timp în aer liber și, pentru cei care au și o micuță grădină, este momentul prielnic pentru diverse lucrări. Deși luna mai este luna florilor și, prin urmare, este luna în care te poți ocupa în special de astfel de plante, este totodată și momentul potrivit pentru anumite legume. Așadar, iată ce lucrări poți face în grădină în luna mai.

Lucrări de grădină în luna mai – ce legume plantezi?

Printre plantele care se pot însămânța în orice moment al lunii mai se numără morcovii, fasolea, mazărea și porumbul. De asemenea, în ultima decadă a lunii poți planta răsadurile de roșii, dovlecei, castraveți și ardei, deoarece acestea au nevoie de mai multă căldură. Alte plante de legume care pot fi plantate în luna mai sunt ridichile, vinetele, ceapa, conopida, țelina, gulia și prazul.

În luna mai poți planta și anumite plante aromatice invazive, cum sunt menta, coriandrul, rozmarinul și busuiocul.

În cazul în care ai căpșuni, este momentul să îndepărtezi tulpinile lor târâtoare, înainte de a prinde rădăcini.

Lucrări pentru gazon

În această lună poți să te ocupi de gazonul la care ai visat. Acum este momentul să plantezi rulourile sau bucățile de gazon pentru a obține o peluză frumoasă. În cazul în care deja ai o peluză, este necesar să tunzi iarba săptămânal în această perioadă. Tot în cadrul îngrijirilor gazonului intră curățarea acestuia de buruieni, ierburi și mușchi. În plus, este momentul să aplici îngrășământul pentru gazon și să completezi locurile golaș/e cu noi semințe de gazon, pentru a-l îndesi.

În luna mai se fac lucrări pentru flori

În cazul în care ai bulbi cu flori de primăvară, această lună este momentul perfect să aplici un ultim îngrășământ lichid plantelor, înainte ca frunzele lor să se ofilească de tot. Acest lucru le va ajuta să facă și mai multe flori în anul care urmează.

Este luna ideală pentru a planta flori cu bulbi care înfloresc vara, cum sunt crinii, gladiolele și daliile.

În cazul plantelor anuale, odată ce s-a încheiat perioada de înflorire, este momentul să tunzi puternic plantele anuale cu flori de primăvară. Acest lucru va stimula producerea unui nou val de flori. În prima decadă a lunii poți planta în grădină plante anuale viguroase, cum sunt panseluțele, garofițele, petuniile și gura leului. Începând cu mijlocul lunii poți planta mușcate, cerceluși și sporul casei, iar spre finalul lunii poți planta florile cele mai sensibile, cum sunt salvia și lobelia.

În ceea ce privește plantele perene, luna mai este ideală pentru a le tunde, pentru a se îndesi tufa, precum și pentru a forma frunze viguroase. În cazul plantelor cu flori grele, precum bujorii, este important să pui suporturi înainte ca plantele să crească prea înalte. Tot această lună este perfectă și pentru a planta florile perene care înfloresc vara, cum sunt crinii de-o zi, degețelul și floxul.

Tu ce lucrări ți-ai propus să realizezi în luna mai în grădină?