Despre leandru, planta, leandru ingrijire iarna sau vara, ingrijire leandru in cazul bolilor si daunatorilor, tunderea acestuia si multe altele, mai jos intr-un ghid complet condensat, care sa va ajute cat mai mult, pentru cresterea acestei plante minunate.
Speram sa va fim de folos cat mai mult.
Leandru – Ingrijire
Leandrul este o planta usor de intretinut si crescut care nu are nevoie de multe elemente pentru o dezvoltare sanatoasa. Retineti doar principalele activitati obligatorii pentru fiecare sezon in parte si va garantam ca planta voastra va fi minunata.
VEZI SI: Albizia – plantare, ingrijire si inmultire
Leandru – Ingrijire primavara si vara
Pornim la drum in ghidul nostru de ingrijire leandru, in ordinea sezoanelor, insa functie de momentul citirii acestui articol, treceti direct la capitolele respective, urmand sa reveniti ulterior la celelalte.
Leandrul ingrijire Primavara
Primavara, leandrul trebuie scos din starea de repaus (in cazul in care a fost depozitat in incaperi reci) si adus la temperaturi normale (16-20 grade). Adaugati fertilizant cu eliberare controlata, intr-o formula echilibrata ( N-P-K-ul sa fie in proportii egale), pentru 5-6 luni, sau daca nu gasiti din acest fel, puneti ingrasamant lichid universal de flori, odata la 2-3 saptamani, pe toata perioada cat are flori. Ciupiti apoi varfurile ramurilor (vedeti capitolul cu taierea leandrului), in cazul in care doriti si incepeti udarea regulata.
Pe timpul primaverii si verii, leandrul poate sta foarte bine pe balcon, terase sau gradina, fiind iubitor de soare. Folositi ghivece solide, cu pereti grosi, astfel incat soarele sa nu incinga capilarele radacinilor si chiar sa le fiarba, datorita temperaturilor ridicate.
Cand se scoate leandrul afara?
Leandrul se scoate afara cand temperatura medie noaptea a depasit 12-13 grade (poate fi si mai devreme, insa ii va intarzia inflorirea), deci undeva dupa luna Mai pana in luna Octombrie, daca locuiti in Romania.
Leandrul – Ingrijire Vara
Ingrijirea leandrului vara este simpla si nu necesita cunostinte prea avansate. Este perioada in care leandrul produce cele mai multe flori. Udati regulat, insa nu exagerati, fertilizati regulat, daca nu ati adaugat ingrasamant cu eliberare controlata pentru o perioada mai mare, curatati frunzele ofilite, faceti tratamentele preventive pentru boli si daunatori si…bucurati-va de frumusetea lui.
Leandru – Ingrijire Toamna
Ingrijrea leandrului toamna necesita mai multe operatiuni:
- Taierea leandrului
- Schimbarea ghiveciului
- Aducerea la adapost
Leandru se tunde?
Atunci cand cautati informatii despre leandru si ingrijire, haideti sa facem o diferentiere intre doua notiuni complet distincte, efectuate in sezoane diferite si in mod complet diferit: ciupirea leandrului (puteti sa-i spuneti tundere) si taiere leandru.
Tundere leandru (ciupirea) – reprezinta retezarea ramurilor foarte tinere, proaspat iesite, chiar deasupra primului nod vizibil din varf, dupa frunze. Aceasta activitate se face mai ales primavara si vara, cand leandrul produce ramuri si flori noi. Scopul este de a facilita inflorire mai puternica si o ramificare mai bogata. Ciupirea se face cu varful degetelor, fara foarfeca, ideal cu o manusa chirurgicala pentru a elimina pericolul infectarii ranilor minore realizate. Ideal dupa realizarea ciupirii, leandrul sa fie stropit cu o substanta fungica, pentru a proteja planta de posibile boli ce pot patrunde prin ranile produse.
Taiere leandru – este activitatea ce se poate realiza doar toamna, tarziu, imediat dupa ce au trecut florile care are rol de a modela forma de crestere a leandrului. Taierea leandrului se poate face cu o forfeca speciala de taiat vita de vie, sau cu un fierastrau. Puteti taia orice ramura, la ce lungime doriti, leandrul fiind un arbust foarte rezistent.
ATENTIE: ustensilele de taiat sa fie dezinfectate, si dupa taiere tratati leandrul cu o solutie fungica de contact, astfel incat sa protejati planta de posibili patogeni ce pot produce ravagii intrand prin ranile mari produse prin taiere.
Taierea leandrului nu este neaparat necesara toamna, fiind o activitate care are ca scop formarea coroanei plantei. In cazul in care nu doriti, puteti sa sariti peste aceasta activitate. Pe de alta parte, taierea leandrului, are si rol de micsorare a dimensiunilor acestuia, in cazul in care nu doriti sa creasca foarte mult sau sa fiti nevoiti sa-i schimbati ghiveciul.
Schimbarea ghiveciului – este necesara odata cu cresterea in dimensiuni, insa tineti cont ca nu are nevoie de un spatiu foarte mare. De exemplu, un leandru matur de dimensiunea a 1,5-2m inaltime, poate fi tinut usor intr-un container de 35-40l. Schimbarea ghiveciului se face doar toamna, dupa ce florile au disparut. Odata cu aceasta activitate va recomandam sa improspatati o parte din turba. Curatati usor in jurul radacinilor, fara sa insistati prea mult si puneti turba noua suplimentara.
Leandru – Ingrijire Iarna
Asa cum am spus, odata pregatit pentru iarna, nu va ramane decat sa aduceti leandrul in zone protejate de inghet.
Leandrul, iarna, are nevoie de o perioada de repaus, astfel intre Noiembrie si Februarie-Martie, acesta trebuie sa stea intr-o zona rece dar luminata. Nu coborati temperatura mai jos de 4-5 grade, pentru ca desi va supravietui, acesta este in pericol sa piarda bobocii de flori, care se produc pe timpul iernii. Dupa cele 3 luni de repaus, puteti aduce leandrul intr-o zona mai calduroasa si luminata, in cazul in care doriti sa-i grabiti inflorirea.
Iarna, leandrul nu trebuie udat des. Evitati cat puteti sa fie umed, pentru ca poate duce la putrezirea radacinilor. Iarna nu puneti fertilizant si nu ii faceti tratamente.
Leandru – Inmultire
Exista doua metode de inmultire a leadrului. O metoda de inmultire prin butasi, folosind un substrat solid sau in apa si a doua, inmultirea prin ramuri tinere, mai mari.
Inmultire leandru prin butasi
Butasii se pot lua din varful ramurilor tinere si trebuie sa aiba lungimea de 12-20cm. Atentie sa taiati butasul chiar de sub nodul frunzelor. Se curata de frunze noul butas de leandru, lasandu-se doar cateva in varful acestuia si (pentru siguranta si marirea sanselor de inmultire si daca aveti la dispozitie) aplicati o solutie de stimulator de inradacinare pe taietura.
Butasul astfel obtinut poate fi pus intr-un pahar cu apa sau direct intr-un substrat de turba de inradacinare(densitate/granulatie mica).
Butasului de leandru ii va lua mai bine de 8 saptamani sa produca radacini solide si sa fie pregatit de plantarea finala. Astfel, cel mai bine ar fi sa inmultiti leandrul primavara, ca pana in toamna sa puteti avea o planta finala stabila.
Pastrati butasii la o temperatura de cel putin 16-20 grade, iar daca nu aveti aceasta posibilitate folositi o microsera (sau folie de plastic, capac de plastic, etc) si plasati intr-o zona cat mai luminoasa dar fara soare direct.
Inmultire leandru – toamna, prin ramuri tinere
Diferenta fata de inmultirea leandrului prin butasi este ca in acest caz, dupa caderea florilor, toamna, pot fi recoltate ramuri mai mari (astfel si timpul de crestere pana la o planta adulta si frumoasa scade). ATENTIE: ramurile trebuie sa fie doar din cele crescute in anul respectiv. Metoda de recoltare si de pregatire a butasului este aceeasi, diferenta este ca la capatul taiat, puteti produce cateva crestaturi suplimentare (dat fiind grosimea complet diferita), pentru facilitarea inradacinarii.
Procedati la fel, folositi o solutie de stimulare a inradacinarii (in acest caz trebuie neaparat acest lucru pentru cresterea sanselor) si folositi doar substrat de inradacinare (metoda de plasare in pahar de apa nu are sanse in acest caz).
Pastrati butasii la o temperatura de cel putin 16-20 grade, iar daca nu aveti aceasta posibilitate folositi o microsera (sau folie de plastic, capac de plastic, etc) si plasati intr-o zona cat mai luminoasa dar fara soare direct.
Leandru – Boli si Daunatori
Leandru ca planta de gradina si balcon, este foartre rezistent, dar cu toate acestea il paste o gramada de probleme in cazul in care nu este bine ingrijit. Vestea buna este ca toate sunt vindecabile relativ usor.
Bolile Leandrului
De ce se usuca frunzele la leandru?
Cand aveti aceasta problema, trebuie sa eliminati cauzele pe rand.
- Frunzele batrane ale leandrului se mai si usuca. Curati ghiveciul si indepartati-le.
- Frunzele se pot usca, prin transformarea initiala intr-o culoare galbuie si apoi in maro. Ei bine aici pot fi mai multe cauze:
- O udare prea intensa. Reduceti udatul si lasati pamatul sa se usuce intre udari, la suprafata.
- O lipsa de nutrienti. Adaugati ingrasamant asa cum am aratata la capitolul ingrijire leandru primavara si vara.
- O boala fungica, care poate fi tratata chimic cu substante fungicide.
Tratament leandru impotriva bolilor
Personal va sfatuim sa actionati preventiv. Stropiti leandrul cu substante funcige, imediat cand ati scos leandrul afara. Folositi substante sistemice, care sa aiba remanenta mare in planta. ATENTIE: respectati intocmai instructiunile de stropire, date de farmaciile fitosanitare, dat fiind ca substantele sunt toxice in caz de contact si ingerare. Repetati tratamentul macar odata la 1-2 luni (recomandat la 3-4 saptamani), pe toata perioada primavara-vara. Alternati substantele, astfel incat, sa nu se repete la doua stropiri acelasi tip de tratament.
Odata bolile aparute este mai dificil de vindecat. Tratamentul trebuie sa fie repetat la 7 zile pana la vindecare. Mergeti la farmacii fitosanitare si nu folositi substante din comertul normal.
Daunatorii Leandrului
Tratament leandru impotriva daunatorilor
Ca si la capitolul de mai sus, va sfatuim sa actionati preventiv. Astfel, in acelasi sistem, amestecati o substanta insecticida impreuna cu tratamentul pentru boli fungice si stropiti concomitent. Odata daunatorii aparuti este mai dificil de eradicat daunatorii. Tratamentul trebuie sa fie repetat la 7 zile pana la vindecare. Mergeti la farmacii fitosanitare si nu folositi substante din comertul normal.
O schema de tratament (preventiv) ce poate fi folosita cu succes cand discutam de ingrijire leandru, este alternarea de Dithane + Mospilan si alternat cu Topsin + Actara, insa, asa cum v-am mai spus, mergeti la farmacii fitosanitare si va recomanda fara probleme cele mai bune si cele mai noi tratamente disponibile.
Tratament paduchi leandru? – O intrebare atat de frecventa – tratati cu Mospilan 20 SG, sau Actara si alternati intre ele, la 5 zile, si ar trebui sa scapati dupa aceasta perioada.