Kaki – plantare si ingrijire

Deși copacul kaki provine din Asia de Est, acesta se dezvoltă foarte bine și în grădinile noastre. Cu toate acestea, trebuie să oferi copacului puțină grijă de el.

El aparține familiei de pomi fructiferi. În primăvară, înflorește galben luxuriant și plin de culoare galbenă, iar în timpul verii fructele mici, tari se coacă. Fructele kaki sunt comestibile, dar au un gust relativ redus. Formele rafinate se numesc fructe Sharon. Acesta este un formular de reproducere Kaki din Israel.

Kaki copacii sunt populare pentru florile lor frumoase și frunze dens, verde închis. Plantele mai mici sunt, de asemenea, potrivite pentru Kübelhaltung. De la vârsta de trei ani, copacul kaki poate crește și în grădină. Dacă doriți să o păstrați în găleată, cu toate acestea, atunci trebuie să respectați unele reguli în grija.

Cum sa cultivi un copac kaki în găleată

Plantare și locație:

Arborele kaki este nonsemandător atunci când se află într-un loc însorit și are un pământ bogat în nutrienți. Dacă doriți să păstrați un copac kaki în găleată, un container mare și stabil este important. Creați o scurgere bună a fragmentelor de ceramică, a pietrișului sau a perlatului și faceți o gaură în partea inferioară a vasului, astfel încât excesul de apă și apa de ploaie să se poată scurge.

Citeste si: Musa Basjoo sau bananierul japonez

Un sol bine drenat și umed este ideal. Utilizați un amestec de pământ de grădină și un compost îmbogățit cu cornișe. Introduceți copacul și amplasați cupa într-un loc însorit și protejat. Iată un ghid pas cu pas despre cum să plantați un copac kaki în mod corespunzător.

Turnați și fertilizați:

În timpul verii, instalația de containere necesită multă apă. O dată pe lună – din aprilie până în septembrie – pomul kaki poate tolera un îngrășământ organic, de exemplu, guano. Arborele își aruncă frunzele deja de la sfârșitul verii, fructele coace apoi.

iarna:

Copacii tineri nu sunt rezistenți la îngheț. Din noiembrie, acestea ar trebui să se mute într-o zonă de iarnă rece și luminată. În timpul iernii este nevoie doar de apă foarte rar. Substratul nu trebuie să se usuce complet. Dar prea multă apă nu face planta niciun bun.

Cum să ingrijesti kaki în grădina

Kaki – cel mai bun loc de amplasare

În câmp, copacul kaki crește frumos dacă locuiți într-o regiune cu un climat blând sau cel puțin aveți un loc adăpostit cu o mulțime de soare pentru copac. De exemplu, o locație pe un perete sudic al unei case este optimă.

etaj:

Cu doi până la trei ani, copacul este suficient de mare pentru a putea face față șederii în aer liber pe tot parcursul anului. Solul și îngrijirea sunt similare cu Kübelhaltung. Înainte de a planta, trebuie să săpătați solul și să lucrați în compost. În oală și în pat, tânărul kaki este recunoscător pentru un sprijin, pentru că apoi crește direct drept. Pur și simplu puneți o miză de lemn împreună cu copacul și legați planta de pomi fructiferi cu bastonul.

iarna:

Gândiți-vă la o bună protecție de iarnă de la toamna târzie: un strat gros de pene, paie sau mulci de coaja pentru căldură. Pentru siguranță, împachetați tulpina într-un strat de fleece de plante. Atâta timp cât copacul este mic, ar trebui să protejezi coroana. Cel mai bun cu un sac de iută.

Udarea/irigarea pomului de kaki

Deși kaki este o plantă care poate suporta destul de bine seceta, studiile efectuate relevă faptul că o bună disponibilitate a apei este importantă mai ales în timpul înfloririi și al rodirii. Înflorirea pomului de kaki are loc pe parcursul lunii mai, perioadă în care pomii au nevoie de cantități însemnate de apă.

Furtune si accesorii pentru irigatii la cel mai mic pret!
VEZI OFERTE AICI!

După formarea fructelor, apa este de asemenea importantă, prin faptul că favorizează o dezvoltare normală a acestora, inducându-le dimensiuni mai mari. Acolo unde precipitațiile naturale nu satisfac nevoile hidrice, irigarea se aplică în lunile mai, iulie și august, dar sezonul de irigare poate fi prelungit până la sfârșitul lunii septembrie, atunci când verile au fost secetoase.

Metoda de irigare folosită depinde de disponibilitatea apei: irigarea prin inundare, prin picurare, prin stropire, sau irigarea traditională cu furtunul sau găleata.

Trebuie acordată însă o atenție sporită cantităților de apă folosite, deoarece nivelul ridicat de acumulare a apei în sol poate duce la probleme de asfixiere a rădăcinilor.

Fertilizarea pomului de kaki

În ceea ce privește fertilizarea pomului de kaki, variabilitatea mediilor de cultură ale acestei specii nu permite o generalizare a tehnicilor folosite. Nevoile nutritive ale sale variază în diferitele perioade ale ciclului de viață.
 
În timpul producției, necesarul de nutrienți al plantei variază de-a lungul anului, mai ales în funcție de diferitele faze vegetative și productive: înmugurire, creșterea mugurilor și a frunzelor, înflorirea, formarea și dezvoltarea fructelor, coacerea, acumularea de rezerve, intrarea în repaus. Faza de creștere a mugurilor este, din punct de vedere nutrițional, deosebit de critică.
 
Această fază are un ritm intens și într-o perioadă scurtă de timp, iar la început se desfășoară exclusiv datorită rezervelor nutriționale acumulate în plantă în anul precedent deoarece kaki are o infrunzire târzie și începe o bună activitate fotosintetică abia după aproximativ 15 zile de la inmugurire.
 
De asemenea, faza productivă necesită o disponibilitate adecvată a substanțelor nutritive pentru a permite dezvoltarea fructelor, proces care începe în luna iunie și se termină luna octombrie.
Absorbția azotului crește progresiv până în iulie și apoi scade rapid în lunile următoare; perioada de consum maxim este între mai si august cand se consuma 68% din totalul anual.
Vârful absorbției fosforului (P) are loc în iulie, în perioada iunie – august fiind absorbit 70% din totalul anual.
 
Pentru potasiu (K) si calciu (Ca) absorbția maximă are loc în iunie; între mai și iulie are loc aproximativ 78% din consumul anual de K și respectiv 70% din consumul de Ca.
Aproximativ 90% din consumul total de magneziu (Mg) are loc din mai până în august, cu un vârf între iulie și august.
Cei trei macro-nutrienți se acumulează în frunze până în luna august, după care sunt direcționați către alte organe precum fructele, scoarța sau lemnul, pentru a constitui rezerve.
Pentru a stabili necesarul de nutrienti, în vederea fertilizarii, trebuie ținut cont și de vârsta plantei. Se știe că plantele tinere au nevoie de o bună disponibilitate a azotului, în timp ce necesită doar cantități limitate de P și K. În timp, relația dintre aceste macroelemente se modifică și apare nevoia crescută de P și K.
Pentru plantele în plină producție este important un aport echilibrat de N, P, K, de natură să mențină un bun echilibru între activitatea vegetativă și cea productivă.
 
 
Au fost efectuate studii pentru a determina efectele N, P, K asupra calității fructelor și productivității livezilor de persimmon si s-a observat că un nivel bun de P crește greutatea medie a fructelor și colorarea, garantând astfel o mai mare apreciere pe piață.
Fertilizarea cu K a determinat cresterea zaharurilor solubile, în mod direct proporțional cu creșterea dozelor de potasiu.
N nu are efect asupra greutății medii a fructelor, în timp ce provoacă efecte negative asupra concentrației de zaharuri solubile solide. Prin urmare, este în contrast cu K. Mai mult, s-a demonstrat că dozele mari de N cresc aciditatea fructului, în timp ce K, așa cum sa menționat mai sus, scade această aciditate.
 
Așadar, se impune administrarea unui procent mai mare de N de la sfârșitul repausului vegetativ (februarie), când se presupune că are loc o revenire a dezvoltării și a activității rădăcinilor, până în primăvară (aprilie-mai), când are loc creșterea lăstarilor și înflorirea.
 
Apoi aportul de N scade, în favoarea P și K, administrate din iunie până la începutul toamnei, pentru favorizarea fazei finale de creștere a fructului și acumularea în pom a rezervelor nutritive, rezerve de care depinde planta în fazele inițiale de dezvoltare vegetativă din anul următor.
 
Ca regulă generală, se poate spune că raportul optim de N : P : K folosit în fertilizarea de bază a persimmonului este de 10 : 5 : 7,5, (sau multipli) plus microelemente, dintre care foarte importante sunt Ca și Mg.

Taierile la kaki

În rândurile următoare vom încerca sa oferim cateva informatii despre tipurile de tăieri la kaki și momentul cand acestea se efectueaza.

Cum se fac taierile la kaki?

Înțelegerea modului in care se taie kaki, precum și momentul in care se face acest lucru, sunt esențiale, deoarece tăierea corectă și regulată va permite menținerea unei forme echilibrate a pomului, încurajarea producției de fructe și prevenirea aparitiei bolilor și paraziților.

Tăierile la kaki se bazează pe două tipuri de intervenții: tăierile de formare și tăierile de producție.

Cauti foarfeci bune de taiat pomi fructiferi?
VEZI AICI modele si preturi!

Taierile de formare la kaki

Există diverse tehnici de tăiere a pomilor de kaki. Tăierea de formare are scopul de a oferi pomului o structură adecvată, care să faciliteze recoltarea fructelor și circulația aerului și a luminii.

Taierile de formare se efectuează în primii ani de viață a pomului, de preferință iarna, când arborele este în stare latentă. Cea mai folosită tehnică este formarea sub forma de vas, care constă în selectarea a trei sau patru ramuri principale, dispuse în spirală în jurul trunchiului, și tăierea lor la aproximativ un metru înălțime. Aceste ramuri vor forma coroana pomului, din care se vor dezvolta ramurile secundare și terțiare, care vor da roadele.

În fiecare an trebuie eliminate ramurile care cresc spre interior, cele care se încrucișează sau se suprapun și cele care sunt slabe sau bolnave.

Taierile de productie la kaki

Tăierea de producție are ca scop stimularea înfloririi și rodirii pomului, eliminând ramurile în exces sau neproductive.

Taierile de productie se efectuează în fiecare an, după recoltarea fructelor, toamna sau iarna. Tehnica constă în tăierea ramurilor care au rodit, lăsând un mugure sau o ramură laterală, din care să se formeze noua ramură fructiferă. Ramurile care sunt prea lungi sau pornite în jos Ttrebuie, de asemenea, scurtate.

Taierile la pomii maturi de kaki

Dacă pomul este bătrân, sau este neglijat, poate fi necesară tăierea de întinerire pentru a reda vigoarea și productivitatea acestuia.

Această intervenție se realizează iarna, tăind drastic ramurile principale, la o inaltime de aproximativ un metru și jumătate, și lăsând doar câteva ramuri laterale. Acest tip de tăiere determină o emisie puternică de drajoni, care trebuie eliminați periodic pentru a încuraja dezvoltarea de noi ramuri fructifere.

Drajonii sunt ramuri care se formeaza la baza trunchiului sau pe rădăcinile pomului și care consumă inutil hrana din plantă. Drajonii trebuie eliminați imediat ce sunt observați, tăindu-i de la bază.
Tăierea drajonilor se poate face în orice perioadă a anului, dar este de preferat să se facă primăvara sau vara, când planta are o capacitate de vindecare mai mare.

Cand se taie kaki?

Cel mai bun moment pentru a tăia kaki depinde de tipul de tăiere pe care doriți să o faceți.
 

Taierile de vara la kaki

Tăierea de vară se efectuează în perioada iunie – iulie, având ca scop eliminarea ramurilor uscate, deteriorate sau în exces, care pot îngreuna coacerea fructelor. Tăierea de vară trebuie să fie ușoară și selectivă, pentru a nu slăbi planta și a nu expune fructele la soare direct, care le-ar putea arde.
De obicei această tăiere se face în trei etape, la interval de o săptămână între ele, în fiecare etapă tăindu-se 1/3 din numărul lastarilor pomului.
Lăstarii se scurtează la lungimea de 20-30 cm, deasupra unui mugure dispus favorabil, spre exterior.
Se procedează la tăierea etapizată pentru a nu determina pomul sa producă lastari noi în anul curent.

Taierile de iarna la kaki

Tăierea de iarnă se efectuează între noiembrie și februarie, când pomul și-a pierdut frunzele și fructele și se află în repaus vegetativ. Această tăiere este mai drastică și se referă la forma și structura pomului, care se pregătește pentru noul sezon de vegetație. Aceasta tăiere stimuleaza înflorirea și fructificarea și previne apariția bolilor și a paraziților.
 

Taierea la kaki in primul an

Tăierea din primul an se efectuează imediat după plantarea pomului, care de obicei are loc toamna sau primăvara. Are scopul de a promova înrădăcinarea și începutul formării frunzișului. Intervenția constă în tăierea trunchiului la aproximativ 80-100 cm înălțime, și lăsarea doar a trei-patru muguri, din care se vor dezvolta ramurile principale.