Inmultirea trandafirilor cu ajutorul cartofului

Cum se face inmultirea trandafirilor cu cartofi. Gradinaritul reprezinta cea mai pasionanta si mai relaxanta activitate, fara doar si poate. Dar poate ca incepatorii in domeniu se cam tem de aceasta activitate. Pana la urma, ca si in cazul trandafirilor. Sunt frumosi, sunt suavi sau impozanti, dar ne este teama sa ne apropiem de ei de frica sa nu ne intepe.

Ori daca este adevarat ca pentru a te apuca de gradinarit ai nevoie de anumite cunostinte, dar cu anumite trucuri sau idei simple, vei vedea ca se va transforma in cea mai frumoasa activitate. Nu credeai ca se poate inmulti un trandafir cu ajutorul unui cartof? Ei bine, Da, se pare ca acest lucru este posibil.

 

Cartoful este o leguminoasa cu o multime de virtuti. Foarte bogat in apa in mod natural, acesta va permite sa mentii ramurelele de trandafiri intr-un mediu umed. Deci nu este deloc vorba despre un mit sau despre o fantezie. Se pot folosi foarte usor cartofii pentru a inmulti cu ajutorul lor cei mai frumosi trandafiri.

Aceasta metoda s-ar putea sa ii surprinda pe unii dintre voi, dar se pare ca functioneaza 100%. Chiar daca la prima vedere pare o combinatie extrem de ciudata sau nepotrivita si sortita esecului. Dar ar fi mult mai bine sa cunosti si celelalte fatete ale naturii. Iar atunci cand vezi un trandafir superb si iti spui ca ti-ar placea foarte mult sa ai si tu asa ceva la tine acasa, ei bine acest lucru se va putea realiza cu ajutorul unui banal cartof.

 

Etapele de parcurs pentru inmultirea trandafirilor cu cartofi

  1. Fa o gaura in pamant. Gaura ar trebui sa fie destul de adanca, de cel putin 15 cm si destul de larga pentru a putea pune un cartof in ea. Daca este cazul, pentru a facilita drenajul, poti pune pe fundul gropii putin nisip.
  2. Alege mai apoi o ramaura de trandafir pe care vrei sa o inmultesti. De preferinta, aceasta ar trebui sa fie putin mai tanara sau mai « proaspata », de latimea unui creion.
  3. Taie ramura de trandafir pe diagonala. Cel mai bine ar fi ca aceasta sa aiba lungimea cuprinsa intre 20-25 cm.
  4. Elimina toate frunzele si toti spinii. Daca iti doresti, poti lasa cateva frunze in partea de sus a tijelor.
  5. Fa mai apoi o gaura in cartof si planteaza tija in el.
  6. Pune mai multi cartofi in pamant, aliniati frumos, pentru a obtine cel mai frumos rand de trandafiri.
  7. Lasa un spatiu de 15 cm intre fiecare. Acopera totul cu un pamant usor umed si taseaza totul usor. Doar tijele ar trebui sa ramana in aer.

ATENTIE: daca faci aceasta procedura inainte de sezonul rece trebuie sa ai grija sa acoperi trandafirii pentru a nu degera.