În primul an după plantare, prin lucrările de îngrijire se urmărește asigurarea prinderii pomilor și obținerea unor creșteri viguroase, menținerea sănătății pomilor și se face instalarea mijloacelor de susținere.
* Una din primele lucrări tăierea vergii la înălțimea de proiectare a coroanei. Ea se efectuează primăvara înainte de pornirea pomilor în vegetație atât în cazul plantări de toamnă cât și în cazul plantării de primăvară. Prin această lucrare se reduce partea supraterană a pomului corespunzător sistemului radicular care a fost micșorat cu ocazia scoaterii pomilor din pepinieră. Echilibrarea volumului creșterilor cu capacitatea de absorbție a rădăcinilor contribuie la sporirea procentului de prindere la plantare. Această lucrare mai contribuie și la formarea coroanelor pomilor, așa cum se va vedea în capitolul,, lucrări de formare”.
* Principala cauză care micșorează procentul de prindere la plantare este lipsa de apă din sol. Ca urmare, începând de primăvara și în tot cursul verii, terenul trebuie lucrat superficial pentru a se distruge crusta și buruienile, ceea ce micșorează evaporarea apei din sol, păstrând la nivelul rădăcinilor umiditatea necesară. Sunt necesare 4-6 asemenea lucrări de afânare superficiale.
*În jurul pomilor, îndată ce solul se zvântă primăvara, trebuie împrăștiat mușuroiul făcut din toamnă, apoi solul se mulcește. Aceasta înseamnă că pe o suprafață mai mare decât dimensiunile gropilor se așează un strat de paie, frunze, bălegar păios sau ros, în grosime de 8-10 cm.
*Dacă în urma acestor măsuri apa din sol este totuși insuficientă înainte ca pomii să dea semne de ofilire, este necesară o udare cu apă multă, ca să pătrundă adânc în sol.
* Alte lucrări de îngrijire în anul 1 după plantare mai sunt: alegerea lăstarilor pentru formarea coroanei și înlăturarea celor de pe trunchi prin tăiere la inel, pe măsură ce apar, însă cel mai târziu în cursul lunii iulie.
*În tot cursul vegetației se efectuează, la avertizare, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor pentru menținerea frunzișului în perfectă stare de sănătate.
*În livezile intensive și superintensive se instalează spalierul care va susține pomii. Acesta este alcătuit din stâlpi de beton tip,, spalier” de 2,50 m înălțime pe care se întind 3 sârme de 2,5 mm diametru. Stâlpii mijlocași sunt distanțați la 15-20 m, așzați în poziție verticală fiind introduși în sol la 50 cm. Stâlpii fruntași sunt așezați în poziție oblică la 65 ° fiind introduși în sol 60 cm.
*Către sfârșitul primului an de vegetație, toamna, cu 2-3 săptămâni înainte de căderea frunzelor (când frunzele încep să se îngălbenească), se ară solul livezii la 15-18 cm adâncime. Cu aceasta ocazie mulciul este adunat din jurul pomilor și introdus sub brazdă cu scopul de a mări cantitatea de substanță organica din sol.
* În livezile neîmprejmuite îngrijirile din primul an de vegetație se încheie cu protejarea pomilor cu materiale de protecție împotriva rozătoarelor.
Ce înseamnă taiere la inel ?
Taierea la inel inseamna taierea de la baza (inelul) ramurii sau a lastarului.