Hortensia Anabelle ( Hydrangea arborescens „Annabelle”) este o planta perena sub forma de arbust decorativ foarte des intalnit in gradinile din tara noastra. In zona Bucovinei i se mai spune popular „Bulbuci”, iar in Ardeal „Bulgaras” datorita aspectului florii in forma globulara.
Hortensia a re un aspect de tufa deasa, cu inaltimea de 1,6-2m bogat in ramuri printre care se ivesc florile albe. Ramurile tinere sunt flexibile, iar pe masura ce imbatranesc devin lemnoase. Frunzele late si ascutite la farf, de culoare verde inchis cu nervuri evidente cresc in grupuri pe toata lungimea ramurilor formand o tufa deasa.
Florile in forma globulara albe sau alb verziu se deschid din loc in loc printre crengi. Se dezvolta mult in laterale, avand nevoie de spatiu generos in jur si de zona insorita sau semiumbra. S-a realizat si un soi hybrid cu florile in nuanta alb albastruie, frecvent folosit in decorarea interioarelor la evenimente familiale.
Hortensia – Plantare si ingrijire
Arbustul are nevoie de un spatiu generos pentru a-si dezvolta coroana, de sol bine drenat si fertil. Un rol deosebit il are lumina, fiind destul de rezistent la perioade de seceta. Daca este amplasat in spatiul potrivit, este necesar doar sa ii taiati ramurile in exces primavara devreme sau toamna din septembrie, pentru a controla dezvoltarea estetica a coroanei.
Se planteaza in teren afanat, la adancimea de 30-40 cm si se taseaza bine pamantul deasupra. Se uda din belsug dupa plantare, in aprilie-mai. Dupa 7-8 zile, daca nu ploua, se poate interveni cu o udare abundenta. Ulterior se uda in conditii de seceta, vara.
Hortensia – taiere
Este important sa intelegeti ce tip de hortesie aveti. Sunt diverse tipuri de hortensie si taierea se face diferit. Taierea hortensiei nu este neaparat necesara, decat daca micul boschet a inceput sa se deformeze sau aspectul este urat.
Hortensia – Hydrangea Macrophylla – este hortensia comuna, cea mai vanduta pe piata de la noi. Aceasta hortensie poata fi taiata dupa trecerea verii sau inceputul toamnei. Unii iubitori de hortensie fac taierea chiar si tarziu in toamna si chiar primavara. Ca regula generala, nu taiati ramurile care au flori sau muguri pe ele. Taiati florile uscate si ramurile ce va deranjeaza chiar din apropierea radacinii. Daca doriti doar sa-i dati forma, taiati imediat sub nodul ramurii. Folositi instrumente dezinfectate si care au taietura rapida.
Hortensia – Inmultire
Arbustul se procura din florarii sau prin comenzi on line de la producatori specifici. Se livreaza cu inaltimi de 45-50 cm cu substrat de pamant pe radacina si trebuie plantat in cel mult 48 de ore de la achizitionare.
Inmultirea hortensiei se face prin butasi, toamna, asemanator cu cea a muscatelor. Nu este o activitate foarte complicata, insa necesita atentie, rabdare si cunostinte despre modul in care trebuie produsi butasii si pusi la inradacinat.
Hortensia produce flori, in general, pana in Septembrie. Astfel ca ideal este sa incepeti operatia de inmultire, dupa ce florile au trecut si mugurii florali, pentru anul viitor, nu au aparut inca (la hortensie apar toamna tarziu)…
Hortensia – boli si daunatori
Hortensia, desi in aparenta este o floare pretentioasa, cu multe boli si daunatori, este in fapt o floare usor de intretinut. Bolile si daunatorii de care avem parte, sunt cele comune la flori de gradina si apartament.
Atacul „ciupercilor”, fungilor, se datoreaza in general umiditatii prea mari si a lipsei de ventilatie corespunzatoare. Se trateaza cu substante de la orice farmacie fitosanitara. Aveti mare grija sa respectati concentratiile inscrise pe ambalaje. Nu exagerati sub nici o forma.
Hortensia poate fi atacata de melci, afide, paianjeni, etc, cam toti daunatorii comuni. Discutati cu farmaciile fitosanitare si va vor recomanda cele mai moderne tratamente actuale.
Lipsa de macroelemente poate decolora frunzele, iar lipsa de apa poate usca si deforma precum atacul unei ciuperci. Toate se pot corecta usor daca sesizati carenta pe care o are floarea.