Hortensia: ingrijire si inmultire

Hortensia Anabelle ( Hydrangea arborescens „Annabelle”) este o planta perena sub forma de arbust decorativ foarte des intalnit in gradinile din tara noastra. In zona Bucovinei i se mai spune popular „Bulbuci”, iar in Ardeal „Bulgaras” datorita aspectului florii in forma globulara.

Hortensie plantare ingrijire inmultire

Are un aspect de tufa deasa, cu inaltimea de 1,6-2m bogat in ramuri printre care se ivesc florile albe. Ramurile tinere sunt flexibile, iar pe masura ce imbatranesc devin lemnoase. Frunzele late si ascutite la farf, de culoare verde inchis cu nervuri evidente cresc in grupuri pe toata lungimea ramurilor formand o tufa deasa.

Florile in forma globulara albe sau alb verziu se deschid din loc in loc printre crengi. Se dezvolta mult in laterale, avand nevoie de spatiu generos in jur si de zona insorita sau semiumbra. S-a realizat si un soi hybrid cu florile in nuanta alb albastruie, frecvent folosit in decorarea interioarelor la evenimente familiale.

Hortensie – Plantare si ingrijire

Arbustul are nevoie de un spatiu generos pentru a-si dezvolta coroana, de sol bine drenat si fertil. Un rol deosebit il are lumina, fiind destul de rezistent la perioade de seceta. Daca este amplasat in spatiul potrivit, este necesar doar sa ii taiati ramurile in exces primavara devreme sau toamna din septembrie, pentru a controla dezvoltarea estetica a coroanei.

Se planteaza in teren afanat, la adancimea de 30-40 cm si se taseaza bine pamantul deasupra. Se uda din belsug dupa plantare, in aprilie-mai. Dupa 7-8 zile, daca nu ploua, se poate interveni cu o udare abundenta. Ulterior se uda in conditii de seceta, vara.

Hortensia – Inmultire

Arbustul se procura din florarii sau prin comenzi on line de la producatori specifici. Se livreaza cu inaltimi de 45-50 cm cu substrat de pamant pe radacina si trebuie plantat in cel mult 48 de ore de la achizitionare.