Greseli de plantare a pomilor fructiferi

Din pacate, nu toata lumea se pricepe sa planteze pomi fructiferi, iar esecul poate fi rasunator uneori. De cele mai multe ori, are loc din cauza greselilor facute, care duc inevitabil la uscarea arborilor, la rod de calitate slaba sau la cresterea ineficienta.

Dintre greselile de plantare a pomilor fructiferi des intalnite pot fi mentionate urmatoarele:

Unii gradinari amatori planteaza pomii achizitionati in soluri argiloase, care retin foarte multa apa si in timp devin mlastinoase. Astfel, radacinile putrezesc si, in scurt timp, se usuca.

Atomizor Villager DM 14 PE
Cele mai bune atomizoare: Vezi modele AICI!
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeci de taiat pomi: Vezi modele si preturi!
Motocultor Rotakt 10 CP
Motosape & Motocultoare Ieftine Online

O greseala foarte des intalnita este facuta de amatorii ce cumpara pomii si ii pun intr-o groapa sapata chiar in aceeasi zi. Specialistii recomanda saparea gropii cu mult timp inainte, in asa fel incat solul sa se aeriseasca si sa se sterilizeze, ceea ce duce la prevenirea aparitiei bolilor si la favorizarea dezvoltarii radacinilor.

Uneori, gropile sunt facute prea mari sau prea mici, iar acest lucru dauneaza pomilor. Daca groapa este prea mica, atunci nu ofera spatiu suficient pentru dezvoltarea radacinilor, daca este prea mare, atunci incepe tarziu vegetatia si lastarii dau mai greu. Cateodata, pomul este introdus in gaura aproape de suprafata solului, ceea ce este iarasi o greseala, pentru ca in timpul secetei exista o mare probabilitate sa se usuce.

REDUCERE – 35% la Tocatoare de crengi si frunze: CLICK AICI pentru oferte!

Ingrasamintele sunt extrem de folositoare, dar nu cand se planteaza pomii. Substantele pot provoaca arsuri, ceea ce va duce inevitabil la uscarea pomilor.

Persoanele care nu indeparteaza buruienile din jurul pomilor vor avea surpriza neplacuta de a observa cum le afecteaza cresterea, buruienile secand solul de minerale.

Daca plantarea se face in graba, gradinarul ar putea sa uite sa fasoneze radacinile, iar acest lucru ar putea sa duca la alte probleme. Specialistii recomandata sa fie inlaturate radacinile cu 3-4 cm sau doar pe cele vatamate.

O alta greseala este plantarea imediat ce pomii sunt primiti prin curier. Daca operatiunea se face pe loc, atunci uscarea este inevitabila. Pentru a impiedica distrugerea iremediabila, dupa ce sunt primiti ar trebui hidratati cam 1-2 ore si apoi se va putea trece la sadirea propriu-zisa.

Distanta de plantare trebuie respectata pentru fiecare specie in parte, altfel coroana nu se va dezvolta cum trebuie sau puietul nu va putea creste din cauza umbrei. Pozitionarea trebuie sa fie facuta in asa fel incat sa existe lumina din belsug, in jur de 7-8 ore pe zi. Unele specii sunt mari iubitoare de lumina, cum ar fi piersicul, caisul sau ciresul, dar altele sunt mai putin pretentioase (prun, mar, par, visin).

Citeste si: Care sunt distantele recomandate de plantare la pomi fructiferi

Iarna nu este, de regula, un anotimp propice plantarii pomilor fructiferi. Totusi, daca temperaturile nu sunt unele de inghet, atunci sadirea se poate face.

Taierile de crengi la pomii plantati toamna nu sunt acceptate. Aceste lucrari se fac doar primavara, inainte de inmugurire. 

In concluzie, plantarea pomilor si arbustilor nu este considerata o operatiune dificila nici pentru un pomicultor amator, daca se va tine cont de recomandarile si sfaturile specialistilor. Roadele bogate pot fi culese in cativa ani, iar tot ceea ce trebuie sa faca este sa ingrijeasca pomii in functie de vigoarea soiului si de sistemul de cultura adoptat.